BOŞ ÇUVAL DİK DURMAZ

11-06-2020

Merhaba değerli okurlarım, bu hafta okuduğumuz üniversitelerin bizlere neler kattığını ve katması gerektiğini kaleme alacağım. 
Bildiğiniz üzere kariyer Mentorlerimden Sayın Hakan Acar Beyefendi ile bu hafta bir canlı yayın yaptık. Yayında hocamıza gençlerimiz adına önemli sorular sordum. Yaklaşık 1.5 saat boyunca üniversiteler, Batman, eğitim, tarih, teknoloji konuştuk çokça soru sordum ama aralarından 3 tanesini ölümsüz olsun ve gençlerimize faydası olsun diye burada da anlatıp yorumlayalım.
1. Gençlerimiz kendilerini nasıl geliştirebilir? 
2. Şirketlerin alımlarında üniversite ayrımı doğru mu? 
3. Gençlerin gelişiminde tarihi ve kültürel değerler ne kadar önemli? 
Gelin hep birlikte bu soruların cevabını bulalım. 
1.Üniversite öğrencilerinin kendilerini geliştirmeleri için neler yapmalılar?  Ortaöğretim öğrencilerinin okumak istedikleri üniversiteyi tercih etmeden önce okumak istedikleri bölümle ilgili uzunca bir araştırma yapmaları gerekir. Üniversiteyi kazandıktan sonra da kendi bölümleri ile ilgili araştırmalara devam edip, uzmanlarla iletişim halinde olup, bu bağlantılar ile çevre edinmeleri gerekiyor ve daha  sonrasında da o çevreden bölümleriyle  ile ilgili onların  tecrübelerinden faydalanıp, kendilerinden ipucu ve  eğitim almalılar. Sosyal medya yoluyla kendi bölümünden öğrenciler ile iletişime geçip, onların görüşlerini alıp vizyonlarını genişletmeleri gerekiyor. 
2. Şirketlerin alımlarında üniversite ayrımı doğru mu? Üniversite okuduktan sonra önemli olan üniversite mezunu olmak yani diplomaya sahip olmak değil, önemli olan hangi değerleri kattığınızdır. İki aracımız olsun biri lüks spor diğeri ise klasik çok düşük model ikisi de belirlenen rotaya gider. Evet, birisi daha hızlı gider ama diğeri de er ya da geç oraya varır. Bu da büyük üniversiteler ile küçük üniversiteler arasındaki farkı bizlere anlatır. Bazı büyük şirketler de anlaşılmaz şekilde puan ayrımı yapmaktadırlar ve alımlarını ilk 5 veya 10 üniversiteden yapmaktadırlar ama oradaki kıstas sadece ve sadece öğrencinin akademik başarısını ele alır onun kendine kattıklarını hayattaki tecrübelerini ise görmek için potansiyelini aktarabileceği yerlerde olmak gerekir yani fırsat vermek gerekir bunlar değişecek zamanla. Çünkü değişmek zorundalar.
3. Gençlerin gelişiminde tarihi ve kültürel değerler ne kadar önemli? Gençlerimiz geleceğimizdir. Onları en iyi şekilde yetiştirmek boynumuzun borcu. Şehrinde müzenin nerede olduğunu bilmeyen gençlerimiz var tarihini kültürünü bilmeden gençlerimiz yanlış şekilde yetişiyor. Japonya’ya seyahatim sırasında fark ettiğim çok önemli bir şey oldu: Çocuklar mesela ilkokul çağlarında Hiroşima ve Nagazaki’ye götürülüp “bakın çocuklar burası bizim geçmişimiz burada çok büyük acılar yaşandı” diyerek çocuklara atalarının nereden geldiği anlatılıyor. Daha sonra da teknolojinin en zirvesinin yaşandığı yere götürülüp oradan buraya kadar geldik mesajı verilmeye çalışılıyor. Bizde ise Çanakkale'ye gitmeyen orayı görmeyen gençlerimiz var. Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz! O yüzden tarihini kültürünü değerlerini bilip daha güçlü şekilde hedefe yönelmeli. Anadol aracını bilmeyen hikayesini anlamayan yeni üreteceğimiz TOGG Elektrikli otomobili bileme,  neden ve nasıl dipten zirveye çıktığımızı anlayamaz.
Dedik ya "boş çuval dik durmaz. " Evet dedik çünkü çuvalı okul, aile vb. Verir, mezun olunca bir çuvalın olur ailen sana doğruyu yanlışı öğretir çuvalın içine ne dolduracağın sana bağlıdır. Çuvalın içini dolduranlar kazanır, doldurmayan ise tarihin çöplüğünde yok olur. Önemli olan tren gardan gitmeden treni yakalamak. 

Son olarak 16 yıldır  iyi günde, kötü günde yanımda olan  dostum, arkadaşım Muhammed İkbal YİĞİT kardeşimin doğum gününü en içten dileklerimle kutlar, kendisine sağlık, mutluluk huzur dilerim.

Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. Sağlıcakla kalın...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?