BU HABER(!) “YETİM”DİR

23-12-2015

Geçtiğimiz gün, bazı haber sitelerinde Batman’ın Kandil tarafından “hain kent” ilan edildiği yönünde haberler paylaşıldı.

Haberde Batman’daki barış ve huzur ortamı kast edilerek, Batmanlıların çevre il ve ilçelerde yaşanan çatışmalı ortama tepki göstermediği ve bu nedenle de Kandil tarafından hain ilan edildiği yazılıyordu.

Haberin neresinden tutacağımızı bilmiyorum ama gelin, teknik yönden bir inceleyelim:

Bir haber hazırlanırken öncelikle gazetecilik mesleğinde 5N 1K olarak kodlanan dizinin olup olmadığına bakılır. Bu dizinden yoksun bir metnin haber niteliği tartışılmaz bile!

Yine bir metnin haber niteliği taşıması için önemli şartlardan biri haberin kaynağıdır. Eğer bir haber yapılacaksa, bu haberin kanıtlarıyla sunulması gerekir.

Eğer bir haberde başkalarına atıfta bulunuluyorsa onların görüşleri, söylemleri sahibinin ağzından dile getirilir, kaynak belirtilir.

Ve yine gazeteciliğin temel taşı diyeceğimiz unsura gelelim: Etik...

Evet, gazetecilik etiği, gazetecilik ahlakı bu mesleğin en önemli unsurudur. Toplumu aydınlatma, topluma doğru haberleri ulaştırma ve toplumu bütünleştirme görevi gören gazetecilik mesleğinden “etik” kavramını çıkardığınızda bu mesleğin var oluş nedenlerini de dinamitlemiş olursunuz.

Yukarda zikredilen habere(!) gelelim:

Öncelikle en önemli unsurun yanı basın ahlak ve etiğinin bay pas edildiği açıktır. Provokasyon, gerilim ortamı, karalama kampanyası...

Amaçlanan bu!

Haber metninde olması gereken 5N 1K dizininden zerre yok. Haberin kaynağı belli değil, söylemlerin sahibi yok. Süleyman Demirel’in ifadesiyle bu haber “yetim”dir.

Peki, amaçlanan nedir?

Çevre il ve ilçelerin bazılarında yaşanan çatışmalı ortam herkesin malumu...

Bozulan barış ve huzur ortamı, yıkımlar, acılar ve yüz binleri kapsayan bir iç göç dalgası...

Bu durumda sükûnetini bozmayan, huzura odaklı bir Batman...

Çatışma ortamlarından göç eden insanlara kol kanat germe duyarlılığını gösteren bir Batman...

Bu durum bazı odakların tepkisini çekmiş olabilir. Provokasyon hedefleniyor olabilir. Belki de bunlardan daha basit bir durumdur, ama hülasası Batman kamuoyu bu habere büyük tepki gösterdi. Kaldı ki yaşanan çatışmaların müsebbibi Batman değildir. Batman insanı sağduyusunu, barışseverliğini, kucaklayıcılığını gösterdi.

Hangi görüşte olursa olsun Batman siyasetçileri, aydınları ve Batman halkı çözüm ve barış, huzur ve sükûnetten yana bir tutum sergilemişlerdir.

Özellikle 90’lı yıllarda kırsalda yaşanan çatışma ortamı nedeniyle köyünü, tarlasını bırakarak Batman’a yerleşen insanlar burada kendilerine yeni bir yaşam alanı oluşturdular. 20-25 yıl önce kırsalda büyük acılar yaşayan insanların hafızalarında o günler capcanlı dururken bugün kaçtıkları çatışmalı ortamın peşlerinden gelmesini kabul etmesi mümkün değildir.

Batman’ın nüfus alan bir yer olmasının en önemli nedenlerinin başında 90’larda yaşanan çatışmalı ortamdan kaçışların olduğunu herkes bilir.

Yukarda zikredilen haberin niyetine yönelik halktan gelen tepkiler de işte bu minval üzere değerlendirilmelidir. Bu tür haberler de her zaman Batman kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?