BURUK BAYRAM

22-09-2015

Bayram tadında bayramları artık birçok etkenlerden dolayı bayram gibi bayramları yaşayamıyoruz.

Örneğin maneviyat boşluğunun vermiş olduğu erdem ve kutsal değerlerin toplumda yitik olması, dejenerasyon uğraması gibi her bayram geçmiş bayramları aratıyor olması da ayrı ve önemli faktörlerden biri.

Ekonomik nedenler fakirleşen bir toplum için bayramlardan da önemli fiziksel ihtiyaçlar ön plana çıkıyor yokluk, yoksulluk değil bayramı anneyi, babayı, evladı bile unutturuyor bırakın yakın akrabayı, eşi dostu.

Sosyal psikolojinin birçok negatif etki ve tepkileri bu zengin ve ucu açık bilimsel etmenler bir köşe yazısına sığmayacak kadar uzun ve hayli kabarık açıklamalar gerektiriyor.

Ket vurulan, dejenere edilen sosyal psikolojinin sosyal toplumlarda eski ve sağlıklı hale getirilmesi pek kolay olmasa gerek.

***

Bayram arifesi mezarlıklara gidip Kur’an okumalar da azaldı.

Hele bu önümüzdeki yakın gelecekte kısmet olurda erişirsek Kurban Bayramına özellikle mezarlara defnedilen “taze ölüler” ve geride bıraktıkları birincil yakınlarının çekeceği acıları düşünebilseniz acılar girdabında adeta boğulursunuz.

Bayramı zehir ettiler. Bayramı bayram olmaktan çıkardılar. Buruk bir bayram bu atmosferde hepimizi bekliyor bu acılarla bu belirsiz ve karanlık yarınlarla ağız tadında manevi hislerle hangi birimiz bayram edebilecek?

Bir şiir’imle bitiriyorum.

BABA’M

Eğer yaşasaydın baba,

Mübarek elini öpecek

Hediye sırası bende diyecektim sana.

Eğer ölmemiş olsaydın baba,

Hayat adeta hayat olacaktı ailemiz için.

Mekanın cennet olsun baba.

Yine de ellerinden öperim

Makberin yattığın yer bayram olsun baba.

Sensiz çok bayramlar yaşadık baba. (27/08/2002 Çamlıca-İst. M. Ekmen)

 

Bayramınız mübarek olsun demek bile zor. Ama inancımızın gerekliliği söz konusu olunca gözleri yaşlı acılı olsak da bayramımız buruk olsa da kutlayacağız acılar içinde de olsak nice daha güzel bayramlara saygın ve değerli Batman Sonsöz okurlarımız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?