ÇAĞIN VEBASI: HİPERTANSİYON

09-09-2020

Sevgili Sonsöz Gazetesi okurları merhabalar… 

Sizlerle yeniden buluşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu hafta sizlere dünyada ölüm nedenlerinde ilk sırada yer alan “Hipertansiyon” konulu haberi düzenledim.

Kan basıncının normalden fazla olmasına yüksek tansiyon yani hipertansiyon denir. 2000 yılında dünyadaki yetişkin nüfusunun %27’si hipertansiyon hastası iken bu yüzdeliğin 2025 yılında %30’u bulacağı öngörülmektedir. Hipertansiyon felç, böbrek hastalıkları ve koroner kalp hastalıkları gibi birçok hastalıkta önemli risk faktörüdür. Kan basıncı belirli besin öğelerinin alımından etkilenir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme hipertansiyon tedavisinde önemlidir.

PEKİ BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

• Öncelikle ilk olarak vücut ağırlığının olması gerekenin üzerinde olması kan basıncını artırır. Bunun için dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile ağırlık normal aralıklarda tutulmalıdır.

• Alkol alımı mutlaka sınırlandırılmalıdır. Kadınlar 1 kadehin, erkekler ise 2 kadehin üstüne çıkmamalı ve bu alım haftada sadece 3-4 gün olacak şekilde ayarlanmalıdır.

• Haftada en az 2 kez balık tüketmek veya balık yağı suplemanı(besin desteği) kullanmak kan basıncı denetimini sağlar.

• Tuz içerisindeki sodyum nedeniyle kan basıncını yükseltir. Günlük tuz tüketimi 4-6 gram(1 çay kaşığı) ile sınırlandırılmalıdır. Bu miktarı sağlayabilmek adına yemeğe tuz eklenmemelidir. Yemeklerde tuzun eksikliğini hissetmemek adına yemeklere kekik, nane, dere otu gibi lezzet verici besinler kullanılabilir.

• Sodyum sadece tuzda var gibi düşünmemeliyiz, birçok paketli ürün, salamuralar, konserveler, hazır çorbalar, bulyonlar, peynir, işlenmiş et  gibi ürünlerden kaçınılmalı ve ekmeğin de gerekirse tuzsuz olanı tercih edilmelidir.

• Potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir.(yeşil yapraklı sebzeler, muz, çiğ kuruyemişler, patates gibi)

• Süt ve süt ürünleri yarım yağlı tercih edilmeli ve içerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum gibi mineraller kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır. Günde en az 2-3 porsiyon tüketilmelidir.

• Doymuş yağ içeriği yüksek olan (kuyruk yağı, margarin, iç yağı, tereyağı gibi) yağlar yerine zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.

• Kafein kan basıncını kısa süreli olsa bile yükseltebilir, o yüzden kullanımına dikkat edilmelidir.

• Çok şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.(Pasta, şerbetli tatlılar, meşrubatlar gibi)

• Yüksek sodyum içermesinden dolayı maden suyu tüketiminden kaçınılmalıdır.

• VE EGZERSİZ! Hareketsiz yaşam süren bireylerde hipertansiyon gelişme riski daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Haftada en az 3-4 gün 30-45 dakika düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Kendinize yatırım yapın ve örneğin sofranıza tuz koymayarak damarlarınıza iyi davranmaya bugünden başlayın..Unutmayın, sağlığınızı büyük ölçüde seçimleriniz belirler.

Sevgili Sonsöz gazetesi okurları aklınıza takılan tüm soru, görüş ve önerileriniz için bana e-posta veya İnstagram: dyt.mervetarhan adresimden ulaşabilirsiniz… 

Mutlu ve sağlıklı bir gün dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?