Cem Uzan...

23-12-2018

Gündemde fazla yer etmeyen, ancak 80 milyon vatandaşımızı ilgilendiren Cem Uzan’ın Ülkemiz hakkında açtığı ve kazandığı 2.5 milyar dolarlık dava. Şimdi ne olacak? Dava; İstanbul 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi, 2013 yılında Cem Uzan'a "nitelikli zimmet" suçuyla 18 yıl 5 ay hapis ve yaklaşık 4 milyar 400 milyon TL adli para cezası vermişti. Yargıtay, kararı 2015 yılında onamıştı. Türkiye'de yolsuzluk suçundan ceza alan ama sığınmacı olarak Fransa'da yaşayan Cem Uzan'ın mal varlıklarına el konulması için açılan davada hakim, hükümete muhalif iş adamını haklı buldu.(Euronews  & AFP• 19/12/2018) Haberin doğruluğu teyid edecek imkanım yok, ancak doğru ise vehim bir durum söz konusudur. Cem Uzan’ın dava açıp hakkını aramasını kınama ve eleştiri hakkına sahip değiliz. Haklı olduğuna inanmış iç hukuku kullanmış hakkını alamayınca uluslararası mahkemeye gitmiş. Hak sahibi iddiası ile hak arayışı kınanmaz. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: “Ey insanlar! Sizden ayrılma vaktim oldukça yaklaşmıştır! Sizden birine vurmuşsam, işte sırtım, gelsin vursun! Birinizin malını almışsam, gelsin, hak kını alsın! Sakın hak sahibi, şayet kısas talebinde bulunursam, ‘Re sû lul lah bana da rılır’ diye dü şünmesin! Bilmelisiniz ki benden hakkını isteyene darılmak, be nim fıtratımda yok tur. 
 Benim yanımda en sevimliniz, hakkı varsa, gelip ben den onu isteyen kimsedir veyahut helâl edendir. Ben, Rab bimin huzuruna, üzerimde kul hakkı olmadan varmak istiyorum!" (İbn Sa’d, Taberî, İbn Kesir, Sîre)
Sorgulaması gereken Cem Uzan’ı, uluslararası mahkemeye gitmeye mecbur edenlerdir. Yapılması gereken ülkemizi uluslararası arenada mahkum olmasına vesile olan kişi, kurum ve kuruluşların bulunmasıdır. Faizi ile beraber ödenecek paranın 80 milyonun hakkı olan devlet bütçesinden değil de; kusuru olanlar ve iktidarın ödemesidir. Vatandaşların hukukunu korumakla görevli olan devlet ve o devletin hukuk sistemi bu dava ile ilgili görev kusuru var mı? Gereği gibi objektif bir yargılama yapmışlar mı? Sorusuna cevap verilmesidir. Eğer kusur var ve objektif bir yargılama yapılmamışsa Cem Uzan’a ödenecek ve ülkemizin gördüğü zararı onlardan da alınmasıdır. AHİM ve diğer uluslararası mahkemelerinde Ülkemiz aleyhine bir çok kararlar alınmış maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkûm olmuş, sebep olanlara değil yetimin de hakkı olan bütçeden ödemeleri yapılmıştır. Yanlıştır, 80 milyonun hakkına riayet etmemektir. Ahirette kul hakkını ödeme ve müflis olma tehlikesi olduğudur. İslam'da devlet varlığı bir zorunluluktur. Devletin adil olması ve vatandaşların hukukunu korumakla görevi olmalıdır. "Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir. ( Nisa 58) Hz Ömer (Ra) "Dicle kenarında bir kuzuyu kurt kaparsa kendisinden hesap" sorulacağını dediği bir gerçektir. Melekler, insanları idare etmeyeceğine göre bu işi de insanların yapması bir zorunluluktur. İdare makamında olan kişi/kişilerin görev ve sorumluluklarını bil hakkı ile yerine getirme olayıdır. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: “Her hak sahibine hakkını ver.” (Buhari, Savm, 51) “(Herhangi bir konuda) hakemlik yaptığınız zaman adil olun.” (Taberani, el­Mu’cemu’l­evsat, IV, 40­41) “Devlet otoritesi en büyük hamidir(koruyucudur). Haksızlıklarla onun vasıtasıyla (yani hukuk yoluyla) mücadele edilir ve onun vasıtasıyla (tehlikelerden) korunulur. Şayet bu otoriteyi kullananlar, Allah’tan sakınmayı emreder ve adaletle hükmederlerse bu yaptıklarından sevap kazanırlar. Bunun aksine davranırlarsa (vebalini) çekerler.” (Müslim, İmare,43) Selam ve dua ile. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?