CİĞERLERİMİZ SÖKÜLÜYOR!

05-08-2019

Batman’ın tek orman parkı olan Yaşar Kemal Kent Orman’ında ki 170 ağaç belediyenin yol çalışması gerekçesi ile iş makineleri eşliğinde köklerinden söküldü. 
Şu cümleyi yazarken nefesim kesildi sevgili okur. 
Anlamıyorlar yeşile paradan daha çok muhtacız. 
Anlamadılar yeşil hayattır, nefestir, candır. 
Hangi gerekçe nefeslerimizi kesmeye muktedir olabilir? 
Nefeslerimizi kesiyorlar. 
Petrol soluyalım, ölelim istiyorlar. 

Zaten coğrafi konum sebebiyle hava sirkülasyonunun az olduğu bir şehre bunu yapmak… 
Evet ölelim istiyorlar. 
Bunun başka izahı yok. 
Türkiye geneli yapılmış bir araştırmada en solunmayacak havası olan şehirler sıralamasında derece yapmışız. Bilmiyorlar. Yok yok. Sahipsiz bu şehir ve insanları. Değdi mi yol çalışması ihalesinden kazanacağız gayri ahlaki para, bu şehri ciğersiz bırakmaya? 
O yolu inşaa edeceksiniz aynı zamanda  bir çok hastalığa gebe bir şehri imar edeceksiniz. Lafa gelince memleket aşkıyla yanıp tutuşan, Batman’ı emellerinize merdiven olarak kullanmaktan çekinmeyen insanlarsınız. Bu mudur sevmek? Oksijen nedir bilmeyen şu şehrin insanına daha büyük bir kötülük yapılabilir miydi? 
Yazık. Meseleyi partizanlığa taşıyacakları şimdiden görebiliyorum. Aynı zulmü bu şehre reva gören kim olsaydı tepkim değişmezdi. Vallahi de değişmezdi. Neyse cahile laf anlatmayı bırakalı çok oldu. Ama çok üzgünüm. Üstelik Batman KADEM üyeleriyle birlikte şehrin ciğeri olan bu parkı temizleme etkinliği düzenleyerek duyarlılık oluşturmuştu. Bir de meselenin orman canlıları tarafından bakılması gerekilen yönü var. Ağaç kavuklarında yuva yapan canlıları yurtsuz ve muhacir bıraktılar. İş makineleri hem nefeslerimize hem o masumların hayatlarına darbe yaptı. Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Mevlüde Bilici ise konuyla ilgili belediye meclis üyelerine bilgi verilmediğini söyledi.
Belediye yönetiminin bilgileri dışında böyle bir karar aldığını vurgulayan Bilici, şöyle devam etti: "Kendi başlarına bu katliamı gerçekleştirme kararı almışlar. Ağaçların yıkımını gördükçe hayretler içerisinde kaldık. Batman, kurak ve ağacın olmadığı bir il. Bu ağaçların yıkıldığını görmek bize üzüntü veriyor. Bu ağaçlar kökünden sökülüp taşınabilecek kapasitedeyken parçalanarak yerlerinden söküldü. Oysa bir ağacın yetişmesi uzun yıllar sürmektedir. Bu ağaçlar belli bir yaşa gelmiş ağaçlardır. Bir ağacı kesmek ve yıkmak bir insanı öldürmek ile eş değerdir. 
Artık yeter ey insan! 
Sana hayat olacak şeyleri hayatlarından söküp alma. 
Kainatta senden başka canlılarında yaşadığını göremeyecek kadar kör ve bencilsin. 
Ama doğayı  yaşatmanın elinde olmadığını bilemeyecek kadar da cahil ve fütursuzsun. 
Onu korumakla mükellefsin. 
Katletmekle değil. 
Bilelim ki her hukuki olan helal değildir. 
Hukuken cebinize indirmekte hiçbir beis olmayan, uğruna hayatlar katletmek ile kazandığınız o paralar helal değildir! 
Her cezasız eylem ahlaki değildir. 
Hesabı bu dünyada sorulmayan her para helal değildir!

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?