ÇOCUKLARA SEVGİ AŞILAMAK

09-03-2018

ÇOCUKLARA SEVGİ AŞILAMAK
Çocuklar geleceğimiz demektir. Onlara bırakacağımız en iyi miras iyi bir kişilik, iyi bir eğitimdir. 
Topluma faydalı bireyler yetiştirmek de aynı şekilde içinde yaşadığımız topluma verebileceğimiz en büyük fayda, en büyük katkıdır. 
Geçenlerde Batman sokaklarında gezerken, birkaç küçük çocuğun bir kedi yavrusuyla onadığını, içlerinden birinin kedi yavrusuna eziyet ettiğini fark ettim. Yanlarına yaklaşarak, kediye neden böyle davrandığını sordum, çocuk sırıtmaktan öteye geçemedi. Çocuğu uyararak bir daha böyle bir şey yapmamasını ve kedi yavrusunu rahat bırakmalarını söyledim. Sonrasında ne olduğunu bilmiyorum. 
Biz küçükken ailelerimiz hayvanlara yiyecek vermeyi, onları beslemeyi öğretti bizlere. Bir kedi ya da köpek çukura düşmüşse kurtarmak için seferber olurduk. Karıncalara bile ekmek parçacıkları atardık. Dışarıda gördüğümüz hayvanlara yiyecekler atar, çocukça tüm iyi niyetimizi sergilerdik. O zaman da acımasız çocuklar vardı elbet. Büyüdüler, belki sonradan merhamet kelimesiyle tanıştılar ya da tanışmadılar. 
Çocuk eğitiminde en önemli şey merhamet, empati, dürüstlük, yardımseverlik gibi insani unsurlardır. Çocuklarla bolca zaman geçirmeli, onların eğilimlerini keşfetmeli ve bunun neticesinde yukarda saydığım unsurların aşılanması noktasında çocuğa iyi bir örnek olunmalıdır. 
Toplum, yetiştirdiği bireylerle iyi bir toplumdur ya da kötü bir toplumdur. Buna ne kadar dikkat ediliyor bilmiyorum ama ebeveynler açısından “saldım çayıra mevlam kayıra” mantığından kesinlikle uzak durulmalı ve çocuğun yetiştirmesi her şeyin üstünde tutulmalıdır. 
Kediye zarar veren çocuk örneğinde bahsettiğim gibi, çocuğun çevresini sevmesini, ailesini sevmesini, ortamını, arkadaşlarını, ağaçları sevmesini sağlamalıyız. Kişi sevdiğine zarar vermek istemez. Hatta zarar gelmesini de istemez. Buna da engel olur. Bu şekilde kendisiyle, toplumla ve ailesiyle barışık bireyler yetişir ki bunun neticesinde “emniyet ve esenlik” kavramları kendiliğinden sağlanmış olur. 
Küçük yaşlardan itibaren çocuklara çevre temizliği, ağaçların sulanması ve korunması, hayvanlara şefkat gibi konularda eğitim verilmelidir. Bunun gerekçeleri de çocuğun aklında yer edinecek şekilde yapılmalıdır.
Bahçeniz yoksa bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, evinizde saksılar vasıtasıyla çiçekler, bitkiler yetiştirebilirsiniz. Bunlarla çocuğun yanında ilgilenmeli ve çocuğa örnek olmalısınız. Yerde bir çöp parçası gördüğünüzde bunu alıp çöpe atmayı bilmelisiniz. Kimse bu şekilde küçülmez merak etmeyin, tam tersi yücelirsiniz. Balkonunuza ekmek kırıntıları serpebilirsiniz, kuşlar için olduğunu da çocuğa vurgulayabilirsiniz. En önemlisi de çocuklarla arada kıra çıkmalısınız.  Çocuğun doğadan, tabiattan uzak bir şekilde sadece betonarme yapılar arasında büyümesi çocuğun gelişimi açısından çok da sağlıklı olmayacaktır. 
Unutmayın, yetiştirdiğiniz çocuklar sizin geleceğinizdir. 
İyi günler...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?