ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ

23-09-2020

Sevgili Sonsöz gazetesi okurları merhabalar. Çocukluk çağında obezite, siz ebeveynleri olarak önlenebilir olduğunun farkındalığına değinmek istedim. Keyifli okumalar.
Dünya sağlık örgütü(WHO) tarafından obezite; sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Türkiye’de 2011 yılında 6-10 yaş arası çocuklarda yapılan bir çalışmada; %14.3 oranında fazla kilolu çocuk, %6.5 oranında aşırı şişman(obez) çocuk olduğu bulunmuştur.Buna göre de; her 5 çocuktan 1’inin kilolu olmak ile ilişkili hastalıklar açısından risk altında olduğu bildirilmiştir.Bu çok ama çok kötü bir tablo maalesef..Bu durumun nedenleri bir çok faktöre bağlı olsa da aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ve sedanter yaşam yani fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri. Aile bireylerinin kilo yönetimi de bu konuda oldukça önemli.
Yapılan çalışmalarda; ebeveynlerden sadece birisi obez olduğunda çocuğun obez olma ihtimali %40 iken anne ve babanın her ikisi de obez ise bu ihtimal %80’e çıkıyor. Çocukluk çağında yeni yağ hücrelerinin oluşması sebebi ile de çocukluk çağında obez olan bireyler yetişkinlik döneminde obeziteye daha yatkın oluyorlar. Eğer beslenme alışkanlıkları değiştirilemez ve önlem alınmaz ise ne yazık ki “obez çocuklar, obez yetişkinler” oluyor.
PEKİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?
Öğün atlanmamalı, özellikle kahvaltının atlanması doğrudan obeziteyle ilişkilendirildiği çalışmalar tarafından bildirilmiştir. Çocuklarınızı ne sebeple olursa olsun (çocuğun uyanamaması, erken saatte iştahsız olması, annenin ihmali gibi) kahvaltı öğününden mahrum bırakılmamalı, yeterli büyüme ve gelişmenin sağlanması için kahvaltının şart olduğunu unutmamalıyız.
Siz ebeveynler yağ, şeker, karbonhidrat içeriği yüksek ve gazlı içeceklerden çocuklarınızı uzak tutmalısınız. Bunu yapmak için ev içinde sizlerinde bu tarz besinlerden uzak kalmanız gerekir. Bu dönemde çocuklar anne ve babayı rol model olarak görmektedir. Anne ve babanın tüketmediği sağlıksız besinleri çocuğun tüketme ihtimali düşüktür.
Çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi için besin çeşitliliğini arttırmalı ve her öğünde farklı besin gruplarının tüketilmesine dikkat edilmelidir. Tek tip besin ile beslenmeden kaçınılmalıdır. Obeziteden korunmak için tüm aile bireyleri uyum halinde çocuk için rol modeli olmalıdır. Birlikte sofraya oturmalı, küçük tabak kullanılmalı, ekran karşısında yemek yenmemeli, çocuğu bir başkasıyla kıyaslamamalı, yemek saatleri ve uyku saatleri düzenli olmalıdır.
Uyku süresinin kısalması, daha uzun süre uyanık kalma ve daha çok besin tüketimi obezite nedenleri arasındadır. Çocuklarınıza düzenli uyku saatleri koymalısınız.
Sevgili anneler evde sağlıklı yemekler pişirin ve yeterli porsiyonlar halinde servis yapın. Çocuğunuz/çocuklarınızla birlikte fiziksel aktivitede bulunun. Birlikte yürüyüş, basketbol, yüzme gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Unutmayın siz evde oturur ama hadi “spor yap, diyet yap” derseniz hiçbir çocuk bunu dinlemez. Birlikte yapmalısınız.
Ve en önemlisi de bu süreci tek başına yürütmeye çalışmak yerine, mutlaka diyetisyen yardımı almalısınız.
Yeni eğitim-öğretim döneminde tüm çocuklara başarılar dilerim. Sağlıcakla kalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?