CORONA VE GELİŞMİŞ ÜLKELER

16-04-2020

Dikkat ederseniz kutsal kitabımızda Kur’an-i Kerimde ‘’ IKRA’’  ayeti var.
Anlamı oku’dur bilime, ilme davettir emirdir. Allah’ımızın O Yüce Yaradanımızın emridir. 
Ama bilerek yahut bilmeyerek her nedense bu emire yabancılar dört elle sarılmışlar ve maximum tarzda da karşılığını alıyorlar. Ya biz müslümanlar? Ne kadar okuduk? Nasıl okuyoruz? inanın bu konuda doktora tezi hazırlanır.
Aynı virüsle ringdeyiz Corona nakavt etmeye, can almaya devam ediyor. Farkı fark ediyoruz. Almanya, Danimarka, İsveç, Norveç v.s ülkeler olayı virüsü kontrol altına alıp gerekli olan normal hayata devam kararı aldılar kademeli olarak hayata geçirmeye başlıyorlar.
Tv kanallarında ve sosyal medyada bu tür haberleri görüyoruz. Okuyoruz. Peki bu ülkelerin ve siyasi liderlerinin kerametleri nedir? Diye hiç merak ettiniz mi? bildiğim kadarıyla satır başlarıyla aktarayım. Eğitime ve araştırmalara özellikle de gerçek Demokrasiye, İnsan haklarına fazlasıyla önem veren ülkelerdir bu ülkeler.
Adamlar/Madamlar ekonomilerini fazlasıyla onarmış ve rantabiliteyi çok üst standartlarda tutmayı uzun yıllar önce başarmışlar. Siyasilerinin ad’ları skandallarla anılmıyor. Hukukun üstünlüğüne ve adalete çok önem veriyorlar yargıları adam gibi bir  yargıdır. Siyasi değildir. Beğenmediğimiz eleştirdiğimiz hatta köşe yazılarımda kınadığım Remperyalist emlakçı emperyal, faşist Donald Trump’ı bile gazeteciler son derece sert ama hakarete varmayan bir edayla eleştirip sorularını net olarak sorabiliyor. Suçlayabiliyor özgür bir basın hakları var. Sansür uygulanmıyor bu ülkelerde. Ancak Corona vakasınada Trump çok hatalı davrandı. Ciddiye almadı ancak bedel ödetecekler kendisine bunun sinyallerini alıyoruz. Ancak seçimler olur mu? olmaz mı? Kendisini seven yaşlı dinazor Abd’liler ne yapar? Ne yapmazlar? şimdilik çok net değil.
Anlatmak istediğim hepimize saldıran bu corona virüsü gelişmiş ülkelerdeki mortalite ve vaka sayısını grafiksel veriler ile matematik bilimiyle ‘’To compering ‘’ karşılaştırma yaparsanız fark kendini fazlasıyla fark ettirecektir. Bunu ben demiyorum rakamlar konuşuyor.
Sanmayın ki rakamlar kör ve sağırdırlar. Rakamlar aksine çok güzel konuşup haykırıyorlar her alanda ama anlayanlara anlamak isteyenlere ve rakamların mesajlarını okuyabilenlere gerek sosyal olarak, ekonomik olarak krizler bazında ve daha bir çok konuda rakamlar konuşıyor çekinmeden çok cesur ve çok net olarak.
İçinden geçtiğimiz ve halen atlatılması kolay olmayan bu corona’dan ötürü sağlık Bakanımızın çabalarını başarılarını özellikle de hayatlarını kaybeden sağlık mensuplarımızın fedakarlıklarını eleştirecek değilim emekli bir sağlık bakanlığı üst düzey mensubu olarak. Burdan hayatlarını kaybetmiş olan sağlık bakanlığı mensuplarına Sağlık bakanlığımızın şahsında hem rahmet diliyorum hem de ayakta alkışlıyorum onları ve başarıyla çalışmalarını. Bitirmeden son kez viraj almadan anne caddeden ayrılmadan tekrar ana konuya dönmek istiyorum. Şüphesiz ki son din olan yüce islam dini belli sınıflara kavimlere özel insanlara özel olarak gönderilmedi. Dikkat ederseniz ey nas= ey insanlar diye başlayan bir çok ayetlerle anlıyoruz ki evrensel bir din olarak tüm insanlığa gönderildi. Kabul edenler olmasa da. Hiç bir sınıf insan onu kendine mal edemez. Din imamların veya Dinayete özel değildir. Yüce kur’an-i kerim okuyup anlamak isteyip ve pratiğini yaşayanların herkesin dinidir. Diyanet diye bir kurum olmayabilirdi. O zaman bizler dinsiz kalacak değildik ki…
‘Ikra’ ayetiyle bize emir veren Yüce Allahımızı gereğince anlayıp o kutsal ayete tabii olsaydık olabilseydik bir çok eylem ve icraat daha kolay ve başarı oranımız güzel olmazmıydı başarı olarak. Elbette ki sadece o ayeti tekil olarak almış değilim kutsal kitabımız mercekle incelenip analiz edilse Rabbimizin emir ve yasaklarını hakkıyla anlamayı başarabilseydik ve hayatımıza monte edebilseydik o zaman ama edebilseydik…
Hz.Ali efendimizin bir deyişiyle bitirmek istiyorum. Çok derin ve detaylı düşünmeyi gerektiren üstelik bir çok sebep-sonuçları içinde barındıran bie deyiş. ‘’Eğer inandığınız gibi yaşamıyorsanız; Yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız ‘’ Sanırım bizler biz müslümanlar bu hatayı yaptık bu Ala fikrin, sözü anlayamadık anlamak istemedik.
Dileğim ve duam o ki… Bizleri bu virüsün tahribatından Yüce Allahımız korusun ihya ve irşad etsin sağlık ve sıhhat versin.Şimdi her tür bilimsel önlem ve tedbirleri de alarak; zaman Allaha dua etme zamanı şimdi değilse ne zamandır 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?