CORONADA PANİK YOK ÖNLEM VAR AMAA?

19-03-2020

Binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca ırkımız yüzlerce olay, savaş, hastalık ve çeşitli olumsuzlular atlattı. Normalde her sene 4 yeni virüs türü ortaya çıkar. Corona ise bilinen bir tür virüstü. Sadece yeni tip (covid-19) türü hızla yayıldı. Şu ana kadar, hastalanan hastaların yüzde 80 oranında iyileşmesi gerçekleşti. Panik yapmayın, bu sorun da geçecek merak etmeyin. Virüsler aslında öldürmek istemez çünkü insan ölünce virüsün kendisi de yaşayacak vücut bulamaz. Vücut ise virüsü tanıdıkça karşı bağışıklık sistemi geliştirecek ve vücutta virüs hastalık yapmadan da yaşamaya devam edecek bu bir döngü. Zaten amacı da bu, yani bu salgını da kesin olarak atlatacağız tabi biraz çaba göstereceğiz, belki biraz zaman geçecek ama atlatacağız. Dünya sağlık örgütü insanlar üzerinde aşı testlerine başladı bile, öncelikle sakin ve soğukkanlı olalım. Kurallara riayet ederek bilinçlenerek ve bilinçlendirerek çözüme hep beraber katkı sağlayalım. Neler yapmamız gerektiğini kimlere etki ettiğini ülkemizin hazırlığını ve sosyal düşüncelerimi aşağıda sizler için toparlayarak başlıklar halinde yazdım. Buyurun isterseniz hep beraber öğrenelim;

1) NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ ? Bilinmelidir ki önlemler ilk ellerimizde başlıyor; virüsler havada bulunmaz temas ile geçer. Evlerimize dışarıdan gelince, yemek öncesinde ve sonrasında 20 saniye boyunca yıkayarak ve özellikle baş parmaklarımızı, parmak aralarını, üstlerini, altlarını iyice ovalayarak yıkayalım. Bu yöntemleri çocuklarımıza da mutlaka öğretelim. Ben bunları kişisel olarak yıllardır uyguluyorum. İlk okul yıllarımda İbrahim dayım, eve gelince 1 kere ellerimi yıkamanı lavabodan çıkınca ise 2 kere ellerimi bu yöntemle yıkamayı öğretmişti bu öğreti adeta kulağıma küpe olmuştu o zamanlar ve bunu yıllardır hâlâ aynı şekilde düzenli olarak uyguluyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Eğitim gönüllüleri vakfında da 12 yaşımda ilk sertifikamı sağlık ve ilk yardım eğitimleri konusunda almıştım. Aldığım bilgiler her zaman bir adım önde olmamı sağlıyor. Eğitimi Küçük yaşta verirsek yıllarca kalıcı olarak boş beyinlerde önemli bilgiler yerleşiyor.

Bir başka önlem de Hapşırınca dirseklerimiz ile veya peçete aracılığıyla ağzımızı kapatalım. çünkü, hapşırdığımızda virüslü zerreler 2-3 saat moleküller aracılığıyla canlı kalabiliyor yeni öğrendiğim bir bilgiyi de sizlerle paylaşayım; plastikte 5 gün, canlı kalırken Kağıtta 4 ile 5 gün, Cam yüzeyinde 4 gün, Ahşapta 4 gün, Çelikte 2 gün, Alüminyumda 8 saat. Boyunca canlı kalabiliyor. Telefonları sıkça silelim kişisel temizliğimize önem verelim. Corona solunum yolu ile geçtiği için dişlerimizi en az günde 2 defa fırçalayalım bol su içelim. Sigarayı bırakalım çünkü solunum sistemine saldıran bir virüs için solunum yoluna zarar veren sigara biçilmiş kaftandır. Ayrıca alışveriş çoğaldığı için eskisine göre daha fazla para sirkülasyonu oluyor. Özellikle marketlerden alışveriş yaparken aldığımız madeni veya kağıt paralar görmesek te binlerce mikrobun barındığı yerlerden geçmiş olabilir veya bindiğimiz dolmuşlar ve otobüslerin tutunma demirleri belki yüzlerce mikroplu eller tarafından dokunma riski var unutmayıp bunlara dikkat edelim. Dokunduktan sonra ellerimizi yüzümüze değdirmeden yıkayalım. Yazıyı okuduğumuzda belki ne kadar da çok tehlike varmış diye gözünüz korkabilir lakin çok küçük bir kaç önlem ile bu tehlikeleri en aza indirmek mümkün olabilir. Ayrıca her gün yemek yaptığımız tencere ve tavaları; yemek yediğimiz tabak kaşık çatalları bekletmeden yıkayalım. Dışarı çıktığımızda ise cebimizde taşıyabileceğimiz ufak ıslak mendiller çok işimize yarayacaktır. Bu arada, bir başka önlem de evlerimizin havalanması ve havasının sürekli değişmesi gerektiğini bunu da unutmayalım. Bu şekilde ufak önlemler ile büyük bir yol kat edebiliriz.

2) KİMLERE OLUMSUZ ETKİ EDİYOR? Özellikle şunu diyelim 18 Mart itibariyle 191 vakadan vefat eden sadece 2 kişi ve Dünyada ise Ölüm oranı yüzde 3 ayrıca 10 yaşın altında ölüm yok 10 ile 20 yaş arası ise sadece yüzde 1 gerisi de 60 yaş üstü ve Astım, şeker, böbrek, tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunanlar. İnsan bilmediğinden korkar, bizde bilmediğimiz için korkuyoruz. Haaa şunu da unutmayalım bizim toplumun yaş ortalaması zaten çok şükür düşük Avrupa'nın en genç nüfusuna sahibiz temizlik olarak ta en temiz nüfusa oranla 1. Ülkesiyiz sakin olalım. 80 bin kişi iyileşti bile ayrıca; Çin'de ortaya çıktığı Wuhan kentinde karantina kalktı seferberlik için gönderilen doktorlar tekrar normal görev yaptıkları kentlere dağıldı.

3) ÜLKEMİZ HAZİR MI? Kore test ile salgını durdurdu 100 binden fazla kişiye test yaptı bu iyi bir örnek ama bizde bu kadar teste gerek yok çünkü sayı dünya ortalamasının çok altında buda toplum olarak temiz olmamız ve bilinçli olmamızdan dolayı Hiç merak etmeyin ülkemiz önlemleri daha salgın gelmeden aldı ve anlık bilgi veriliyor sadece devlet hastanelerinde 25 bin yoğun bakım yatak kapasitesi var özel hastaneleri de katarsak 47 bin sadece yoğun bakım ünitelemiz var. Virüs Merkez sayısı da 16 ya çıkarıldı. Ayrıca şehir hastaneleri açılınca boşalan devlet hastaneleri binaları var önerim bunlar da karantina hastanesi olarak ta kullanılabilir.

Kamu yönetimi mezunu olarak da topluma sosyolojik önerilerim şunlardır;

1) Sosyal medyayı kontrollü kullanın; her gördüğünüzü kanıtlı olmadıkça paylaşmayın. Bu paylaşımlar hem toplumsal olumsuzluk yayıyor hemde doğru değilse tek tuşla suç işliyor olabilirsiniz. Ayrıca her duyduğunuza da inanmayın. Bu zamanlarda 1 deli kuyuya 1 taş atar 100 akıllı çıkaramaz dikkatli olun, bilinçli olun. Kaptanlar zor günlerde ortaya çıkar bunu unutmayın. İnsanlar psikolojik olarak Kötü bir şey duyunca yanındaki insanlara söyleme gereği duyar nedeni ise beraber savunma yapma isteği bundan dolayı herşeyi paylaşıyoruz ama buna hep birlikte filtre uygulayalım.

2) Yeni bir meşguliyet edinin; enstrüman olabilir, dil öğrenme olabilir, benim yaptığım gibi online ücretsiz şekilde  kişisel gelişim eğitimleri olabilir. isteyen varsa ücretsiz şekilde nasıl alabileceğini anlatırım. Belgeseller izleyebilirsiniz YouTube gibi bir nimet var bunu olumlu kullanırsak toplum olarak büyük gelişim sağlarız.

3) Yardıma muhtaç kişilere yardım edin; unutulmamalıdır ki gülümsemek stres kaybına ve doğru düşünmeye yardımcı olur çünkü gülümsemek ve mutluluk endorfin hormonu salgılar

4) Ailenizle tanışın; iş yoğunluğu nedeniyle belki de yıllardır ailenize ve çocuklarınıza vakit ayıramadınız annenizin babanızın kardeşlerinizin en çok neyi sevdiğini neyi sevmediği planlarını biliyor musunuz çoğunuz buna "hayır" cevabını vereceksinizdir alın size fırsat bu zamanı yeniden tanışarak değerlendirin. Uzakta olan sevdiklerinizi arayın sorun telefonla sizi mutlu edecek başka konularda konuşun.

Hayat devam ediyor, sakinleşmek lazım. İnsan amaçla umutla yaşar, korku ve umutsuzluk ile yaşayamaz hayata her daim anlam katmak lazım. Çünkü hayat Survivor değil. Kuru kuruya hayatta kalmak için yaşamıyoruz. Bunun çaresini bulacağız. Biz topluma birşeyler anlatanlar medya kuruluşları gazete ve televizyonlar da yani topluma bilgi verenler de sorumluluk üstlenmeli doğru yönlendirme ve motivasyon gerektiren yazı ve yayınlar yapmalı. Evde korku ile beklemekte yanlış. Unutmayalım! İnsandan ve insan beyninden gelişmiş hiçbir virüs veya hiçbir varlık yoktur. Elimizdeki son teknoloji telefonları bile biz Allah'ın bize verdiği fikir ve düşünceler ile ürettik. Allah bizi yaratınca en gelişmiş vücut ve zihinsel sistemle yaratmış bunun bilincinde olalım. Kanseri bile defalarca yenebilecek vücut sistemine sahibiz. Hayvandan farkımız düşünmemiz çözüm bulmamız. Bu arada 184 Corona hattı da açıldı endişe duyuyorsanız çok güzel yönlendirme ve bilgilendirmeler sağlayabilirsiniz.

Ayrıca bana mail adresimden sosyal medya hesaplarımdan Instagram adresinden fatiherdgn72 adıyla ulaşabilirsiniz. görüş, öneri ve katkılarınızı beklerim. Kalın sağlıcakla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?