CORONANIN ZORUNLU DİJİTAL EĞİTİM SİSTEMİNE FAYDALARI

26-03-2020

Uzaktan Eğitim, çeşitli eğitimsel yöntemler ve teknikler aracılığı ile zaman ve mekân ile bağlantılı sınırlamaları kaldırarak, eğitim faaliyetlerinin yürütülmesini sağlayan, günümüzün ve özellikle de virüs salgını ile baş etmeye çalıştığımız şu günlerin en popüler eğitim yaklaşımlarından birisidir. Olumlu taraftan bakacak olursak, dijital eğitim, zamandan ve mekândan bağımsız bir eğitim ortamı sunarken, fırsat eşitsizliğini de ortadan kaldırabilmekte ve daha esnek yapıda bir eğitim olanağı sağlayabilmektedir. Ayrıntılandirmak gerekirse; okulda öğretmen tarafından eğitim verilirken o gün hasta olan veya başka sebeplerle okula gelemeyen veya herhangi bir sebepten dersi dinleyemeyen öğrenci o günkü dersten geri kalırdı. Ama uzaktan eğitim sayesinde hiçbir dersten geri kalma durumu kalmadı. Tüm okulların bağlı bulunduğu kurum olan Milli Eğitim Bakanlığı bu uzaktan eğitimi ise EBA denen bir dijital eğitim sistemi ile yapıyor.

Peki nedir EBA? "EBA yani (Eğitim Bilişim Ağı) Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı ve son dönemde baştan aşağı yenilenen bir uzaktan eğitim platformu. Bunu halihazırda öğretmenler ve öğrenciler zaten kullanıyorlardı. Öğrenciler  bilgisayar ve cep telefonları ile internet üzerinden öğrenci şifrelerini girerek EBA'yı kullanabiliyor. TRT EBA TV ise virüs tedbirleri dolayısıyla uzaktan eğitim amacıyla açıldı. Sınıflara göre; Milli Eğitim Bakanlığının müfredatını takip eden ders anlatım videoları yayınlayan bir televizyon kanalı. İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farklı kanaldan yayın yapıyor. Yani interneti olmayan veliler, televizyondan frekans ayarlaması yaparak bu kanalları açıp aynen İnternetteki gibi dersi takip edebiliyorlar. İnternetten ve telefondan yana sıkıntı yaşamak istemeyen Velilerin TRT EBA TV kanalını kurup ordan takip etmeleri daha yerinde olacaktır. İnternetteki EBA’yı ise tekrar amaçlı kullanması daha iyi olacaktır.

UZAKTAN EĞİTİM OKULDA EĞİTİMİN AYNISI MI OLACAK?? Okul çocuğun sadece eğitim aldığı, ders dinlediği, öğrendiği yer değildir. Çocuk okulda eğlenir, sosyalleşir, arkadaşlarıyla birlikte öğrenir, sistematik bir öğrenmenin içinde zamanını geçirir. Dolayısıyla uzaktan eğitim ile çocuklara bunların hepsini kusursuz bir şekilde verebilmek elbetteki imkanı olmayacak. uzaktan eğitim, çocuklar okuldan ayrı kaldıkları bu süreçte derslerinden soğumasınlar, eğitimden kopmasınlar diye gerekli. Yarın okullar açıldığında büyük bir boşluk yaşamasınlar diye bu derslere nizami bir şekilde önem göstermeleri, okuldan soğumamaları için ortaya çıkmış bir sistem.

Peki sabah o saatte uyanamadınız diyelim, veya telefondan da televizyondan da dersleri takip edemediniz diyelim?  Aklımıza şöyle bir soru takılacak; UZAKTAN EĞİTİM VİDEOLARININ TEKRARI OLACAK MI?

Evet, uzaktan eğitim videolarının tekrarı olacak. Ders videolarının yayın programını 'meb.gov.tr' üzerinde paylaşılıyor. Oradan hem ders saatlerini, hem etkinlik kuşağını hem de tekrar saatlerini takip edebilirsiniz. Eğer belirtilen saatte yayını kaçırırsanız tekrarını izleme olanağı mevcut. Milli Eğitim Bakanı bu eğitim konusu üzerinde hassasiyetle durmaktadır.

Okullar tekrardan eğitim öğretime açılırsa diye düşünürsek, şöyle bir durum ortaya çıkacaktır. Evde uzaktan eğitim ile kaybedilen eğitim günlerinin telafisi olacak mı ?

Evet, Zorunlu tatil bittiğinde, okullarımızın eğitim ve öğretime yeniden açılmasıyla birlikte hızlandırılmış telafi eğitimleri başlaması gündeme gelebilir. Bu konuda Destekleme ve Yetiştirme Kursları aktif rol oynayacaktır. Öğrencilerin yıl sonunda ulaşmasını beklediğimiz hedeflerin gerçekleşmesi için gerekirse hafta sonu ve yaz paketi de dahil olmak üzere her türlü telafi eğitiminin yapılması ülkemizin fedakar öğrenmenlerince bir yük değil bir vefa borcu olduğu herkes tarafından bilinmesi gerekir. Uzaktan eğitim alan öğrenci sınav olacak mı ? Notlar nasıl verilecek diye düşündüğümde bunu yıllarını çocuklarımızın eğitimine adayan öğretmen arkadaşım bana görüşlerini şu şekilde belirtti;

Uzaktan eğitimde herhangi bir sınav ve notlama olmayacak. Bu süreç çocukların, öğrencilerin 'çalış' demeden çalışacakları, 'ödev yap' demeden kağıda kaleme sarılacakları, 'oku' demeden okuyacakları, öz sorumluluklarıyla tanışacakları bir süreç olacak. Bu yüzden onlar izlemedikleri, çalışmadıkları hiçbir konudan bu süreçte sınava alınmayacak ve not da verilmeyecektir. Anne Babalara bu süreçte önerilerimiz şunlar olsun ;

Uzaktan eğitim sürecinde çocuklarımızın derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapması ve öğretmenleriyle iletişim içinde kalması için en büyük destekçi veliler olacak. Şunları da unutmayalım;

1. Lütfen, çocuklarımız; dersleri başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsun.

2. Evde küçük kardeş varsa ders dinleyecek olan çocuğunuzun evin başka bir odasında olmasına özen gösterilsin.

3. Çocukların sessiz bir ortamda derslerini dinlemesini sağlarlarsa çok daha rahat bir öğrenme ortamı sağlamış olursunuz.

4. Derslerden sonra birlikte konu tekrarı yapabilirsiniz. Diğer zamanlarda ise birlikte bolca kitap okumaları eğitimleri için çok değerli.

5. Bunun geçici bir süreç olduğunu çocuklarınıza anlatın ve onlar derslerine konsantre olurken ortamda telefon bulundurmayın.

Eğitim toplumda en önemli konuların başında geliyor eğitim olmasaydı şu günlerde bunca doktor, hemşire,sağlık çalışanı, öğretmen gibi kalifiye eleman yetiştiremezdik. Bu sebeple unutmadan bir kez daha başta kuzenlerim olmak üzere sağlık çalışanlarını alkışlıyor kolaylıklar diliyorum. Ayrıca nisan ayının sonuna kadar zorunlu şekilde uzayan bu süreçte bunu tatil olarak değil derslerin tekrarını defalarca izleyip zaman mekan sınırı olmadan, öğrenmenin keyfini çocuklarımız doyasıya yaşamalı. Okuldaki sistem gibi erken kalkmalı sınıftaki düzen gibi dersini dinlemeli kalem kağıt önünde olmalı bolca notlar almalı ve okula devam ediyor gibi kendilerini hazır tutmaları gerekmektedir. Bu zorlu günlerin de geçmesini dilereyek yazıma burada son veriyor "temastan kaçınmayı unutmayalım" diyorum. Kalın sağlıcakla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?