DAKAR RALLİSİ

14-01-2019

Yazılarımı takip edenler bilir, mevzudan mevzuya atlamayı ve motorsporlarına olan tutkumu da.  Dakar Rallisi'nin 2019  edisyonunda aksiyon sürüyor. Yarıştan yavaş yavaş "yanlış yola girerek zaman kaybetti" ya da "süspansiyon arızası yaşayarak yarışa veda etti" şeklinde Dakar'dan alışık olduğumuz haberleri almaya başladık.

Peki bu haberler motorsporları tutkunlarını neden hiç şaşırtmıyor? Dakar'ın zorluğuyla meşhur olmasının sebebi ne? 7 maddede cevap arayalım istedim.

1- Çölleri aşmaya hazır olun

Dakar’ın en zor tarafı elbette kumları aşmak zorunda olmanız. Örneğin 2019 etabının %70’i çöl alanlardan oluşuyor. Olur da yolda kalırsanız normal bir rallide kaybedeceğinizden çok daha fazla zaman kaybedebilirsiniz çünkü kuma saplı ve arızalı bir aracı yeniden çalıştırmak oldukça zor.

2- Sarp kayaların üstünden tırmanmalısınız

Kumlara alıştınız diyelim, her şey yolunda gibi görünüyor, ama Dakar bu defa da sarp kayaları menünüze ekliyor ve işler biraz daha zorlaşıyor. Birçok yarışçı en tehlikeli kazasını bu dik ve çetin kayalık alanlarda yapıyor.

3- Dakar sizi bitirmek istiyor

Uzun yollar, çöl iklimi ve bir toz bulutu… Dakar’da insanı yıpratacak her şey var ve zaten amaç da bu. Bir anlamda yarışçılar kendi potansiyellerine karşı da mücadele ediyor ve dünyanın en zor yarışını sadece bitirmek bile büyük bir başarı olarak sayılıyor. Ama elbette dünyanın en zor yarışının da sizi bitirmek için bazı planları oluyor.

4- Kaybolmak Dakar’ın favori maceralarından biri

Evet, bu da var. Birçok yarışçı Dakar’da iyi gittiğini hatta kazanacağını düşünürken yolunu şaşırıp sonsuz çölün ortasında kaybolabiliyor. Örneğin bu sene üçüncü etapta Matthias Walkner ve Toby Price bu durumu yaşayıp yaklaşık 20 dakika kaybetti.

5- Düşmeden olmaz

Düşmek deyince yalnızca motosiklet gelmesin aklınıza. Bazen bir otomobil hatta kamyon ile de düşebilir hatta yuvarlanabilirsiniz Dakar’da. Çok normal zira ufak bir tümsek Dakar’da sık sık karşılaştığınız bir şey.

6- Savrulup yarış dışı da kalabilirsiniz

Düşmek yine iyi bir seçenek, en azından zaman da kaybetseniz kalkıp yolunuza devam edebilirsiniz ama gerçek anlamda bir kaza yapar ve sürüklenirseniz bir daha toparlanmanız zor olabilir. Tıpkı bu sene dördüncü etapta Carlos Sainz'ın yaşadığı gibi. Zaten Dakar’da “yarış dışı kaldı” konulu haberlerin bir numaralı sebebini bu kazalar oluşturuyor.

7- Ve eğer kaza yaparsanız herhangi bir sempati beklemeyin

Dakar’da kaza yaptıysanız ve durumunuz ağır değilse size kimse yardım etmez. Evet bazen takım arkadaşınız toparlanmanıza yardımcı olur belki ama bu da az yaşanan bir durumdur. Kısacası Dakar’da tüm problemleri kendi başınıza çözmek zorundasınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?