Değişen Dünyada Medya ve İnsan

Değişen Dünyada Medya ve İnsan
24-09-2022

Teknolojideki değişiklikler pek çok alanda köklü değişiklikler meydana getiriyor.

Bu alanlardan biri, belki de en önemlilerinden biri; medya.

Hayatın birçok noktasında internetin etkili hale gelmesiyle yayıncılık dijitalleşti.

Böylelikle geleneksel medyanın etkisi oldukça azaldı.

Hızlı bir biçimde sürmekte olan dijital dönüşüm yenilikleri de beraberinde getiriyor.

Adına “Yeni Medya” deniyor.

 “Bedenin bir uzantısı/parçası haline gelen bilgisayar, internet ortamı, cep telefonları, oyun konsolları, diğer bir deyişle tüm bu dijital teknolojiler yeni medya başlığı altında toplanabilen cihazlardır” (Mutlu Binark, Yeni Medya çalışmalarında Yeni Sorunlar ve Yöntem Sorunu, Dipnot Yayınları, 2007).

Türkiye’deki gazetecilik faaliyetleri ele alındığında, dijital medyaya yönelimdeki gerekçelerin başında ekonomik nedenlerin geldiği görülmekte. Elektronik ortamdaki bilgi ve haber sunumu görece daha düşük bir maliyet oluşturmaktadır. Bununla birlikte bağımsız ve alternatif mecra oluşturma girişimleri bu yönelimde öne çıkmaktadır. Bütün bu süreçlerle birlikte, sosyal medya platformlarının etkisiyle hem haberin hızlı üretimi hem de hızlı yayılımı çok daha geniş kitlelere ulaşılmasını sağlamaktadır. Her faaliyette olduğu gibi medya pratiğinde de bu baş döndürücü hız bazı hatalara ve gerilemelere sebebiyet vermektedir.

                Kitle iletişim araçlarının hızla değişip dönüştüğü günümüz koşullarında bilgiye ulaşmak çok kolay. Ama nitelikli ve doğru bilgiye ulaşmak aynı oranda giderek zorlaşıyor. İçinde bulunulan dijital çağ, okuyucuya hızlı ve anlık çok sayıda bilgi ve haber sunuyor. Zamanla yarışırken zamana kapılıp gitme durumu oluşuyor. Önümüze sunulan yığınla bilgi ve haber içerisinden bir ayıklama yapmak ve bunları rafine hale getirmek için entelektüel alt yapıyı zenginleştirme gibi bir görev bulunuyor. Evet, işin büyüğü okurda; en çok okuyucuya iş düşüyor. Seçmek için, seçici olmak için, tasnif etmek için bilgi haznesini geliştirmek çok önemli.

                Ve bütün bu ortam içerisinde günceli yakalamaya çalışırken, çağa ayak uydurmak için çaba gösterirken geçmişin tecrübelerinden, birikiminden faydalanmak gibi bir mesele de yanı başımızda duruyor. Dünle bugün arasında bir köprü inşa edip, geleceğin de eklenmesiyle bir sentez oluşturmak gibi bir mesele…

         Sonuç itibariyle, akıp giden, değişip dönüşen dünyada medya da hızlı bir biçimde dönüşüyor. Bu değişimlere imkânlar ve yeterlilikler ölçüsünde ayak uydurmak hem bilgiyi aktaranların hem de bilgiyi alanların önünde duruyor. Meseleyi daha da detaylandırmak mümkün.

        Ancak, bu sütunlarda bir defada hepsini dile getirmek oldukça zor.

       Şimdilik bir girizgâh yaptık sayalım.

      Devam edeceğiz…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?