DEMİRTAŞ’A AÇIK MEKTUP

04-06-2015

Sayın; Selahattin Demirtaş

Yüzünüzde beliren samimiyete duyduğum güven ve insani ahlakınızın insancıl olduğuna dair ihtimallere de dayanarak böyle bir açık mektup fikri ile size hitap etmenin seçime giden son virajda vicdani muhasebesini yaparak bunu önemseyeceğinizi düşündüğüm için size yazıyorum.

Dilerim düşündüklerim ve düşlediklerim ülke açısından bir hayal kırıklığı yaşatmaz.

Öncelikle sizi benim gözümden tarif etmek gerekirse; siz barışın beklediği yüz, huzuru hatırlatan ve umut ettiren yürek, insanlık için fedakârlığın her türlüsünü yapabilecek insan demek geliyor.

Ülke siyaseti açısından da kardeşlerim için bir umut, ülkem için bir gelecek, insanlık için hür bir iradenin tesisi ve ezilmiş toplum için çok ciddi bir anlam ifade etmektesiniz.

En azından kafada oluşturduğunuz profil bunu izah etmektedir.

***

Yaşım genç olmasına rağmen, gelişmeleri algılama gücüm geliştiği günden beri ülke siyasetini yerel ve ulusal bazda takip ediyorum.

Geçmişlerimizin kalıplaşmış şekilde tanımladıkları siyaset yalandır mantığının aksine günümüz toplumlarında siyasetin bir gereklilik olduğunu düşünüyorum.

Bu gereklilik orta doğuda belirginleşen ırksal ve mezhepsel ayrışmaların yarattığı kaosu çözmek, emperyalist güçlerin dolaylı yoldan yapmaya devam ettikleri sömürge yâda günümüz adıyla yoksullaştırma politikalarını engellemek, statüsüz yaşamaya mahkum edilen halklara bir statü ile yaşam hakkını tanımak, esaretin hâkim olduğu bütün toplumları insancıl özgürlüklere kavuşturmak için siyasetin mutlak şekilde gerekli olduğunu düşünüyorum. Siyasetin bir gereklilik olduğunu kabul etmekle beraber varsaydığımız konular ile ilgili, tutarlı, bağımsız, hür, insancıl ve kesinlikle tarafsız siyasi kimliklerin yokluğundan dolayı siyasetin negatif bir imaj ile sürekli zedelediğini en azından bizim ülkemizde ciddi güven kaybettiğini düşünüyorum.

Üzerine sürekli konuşulan konuların başında geçen dış ülkelerden icazet alınmadan bu ülkeye başbakan olunamaz savının bile toplumdan kabul görmesini hayretle ve ibretle karşılıyorum. Bu durumun yanlış veya doğru olduğunun hakkında kesin ispatlar olmamasına rağmen, bu konu ile ilgili bugüne kadar topluma bir güven verilememiş olması da sanırım ülke siyaseti açısından utanç vericidir.

Nihayetinde icazet ile başbakan olunan bir ülkede ciddi bir bağımsızlıktan söz etmek akıl karı değildir.

Topluma bağımsız siyasetçi güvenin verilememiş olmasından da öte, son 15 senedir yaşanan dış gelişmelerde ülke de bulunan hükümetlerin büyük güçlerin gölgesinde kararlar ile taraf seçmeleri ve gelişmeleri bu bağlamda sürdürmeleri, sanırım bu siyasilerin emanet sürüye çoban yapıldıkları savını doğru kılıyor.

Bu gelişmelerin huzursuz, mutsuz ve ciddi anlamda umutsuz kıldığı ülke de ciddi karakterli, insancıl, hür düşünen ve tam bağımsız bir siyasi kimliğe çok ciddi şekilde ihtiyaç vardır.

Bu durum bir toplum bunalımı olarak bile kabul edilebilir.

Bu bunalımın tek kurtuluş yolu bahsetmiş olduğum siyasi kimlikli şahıs olur.

Ülkenin tam demokratikleşmesi konusunda bir milat sayılabilecek bu durumu sağlayacak siyasi kimliğin çok uzun bir süredir bu ülkede olmadığını, bulunamadığı malumunuzdur. Şüphesiz halkta uyandırdığınız samimiyet, size aşırı şekilde duyulan güven ve mütevazı şahsiyetinize karşı oluşan bakış açısının size sağladığı olanakları da düşünürsek sanırım bu durum ülke açısından aranan siyasi kimliğin bulunması sizin açınızdan da ülkenize ve insanınıza hizmet için büyük bir şans olarak değerlendirilebilir.

Nitekim sizin şahsi kimliğiniz bu durumun oluşabilmesi için olması gereken bütün özelliklere sahiptir.

Şimdi olması gereken şey sizin bu durum ile başa çıkmada göstereceğiniz gayretten başka bir şey değildir, diye düşünüyorum.

Temennim sizin ve insancıl siyaset anlayışınızın ülkeye hâkim olmasıdır.

Hiç şüphesiz ülke bu duruma mutlak şekilde muhtaçtır.

Bu muhtaçlık sizden önce ki belirgin siyasi şahısların putlaştırma ve tabulaştırma şeklinden farklı olarak mütevazı bir kişiliğin ülkeye hükmetmesi değil hizmet etmesi şeklinde bir siyasi plan ile yürütüldüğü vakit sizin bu ülkenin geleceğinde çok ciddi olumlu izler bırakacağınızı umuyor, istiyor ve diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?