DİJİTAL GELECEKTE TOPLUM VE MESLEKLER

24-07-2020

Merhaba değerli okurlarım. Bu hafta Halıcı Group Ceo’su Elektronik Yüksek Mühendisi ve Biomedikal doktoru Sayın Hüseyin Halıcı’yla  Instagram canlı yayını üzerinden yaptığım röportajda değindiğimiz önemli noktaları siz değerli okurlarım ile de paylaşacağım.  
Endüstri 4.0 ve Geleceğin Meslekleri
Endüstri 4.0, son dönemde sanayi sektöründe sıkça kullanılan tabirler arasında yer alıyor. Sanayi Devrimi’nin dördüncü ve son jenerasyonu olarak nitelendirilen Endüstri 4.0, ilk kez Almanya'da bir fuar esnasında telaffuz edilmiştir. Peki, Endüstri 4.0 nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, yeni nesil sanayiciliğin bir tanımı olarak nitelendirilen bu jenerasyonu teknoloji kullanımını geleceğin önemli dijital mesleklerini öncesi ve sonrasıyla biraz anlatalım. 
Öncelikle çağımız bilgi ve teknoloji çağı olduğu için her türlü konuda ve anlık bilgiye sahip olma ihtiyacı duyarız. Günümüzde merak edilen her türlü konuya ulaşmak için internetten yararlanmaktayız. İnternet neredeyse temel ihtiyaç haline geldi. Örneklendirmek gerekirse bir iş sahibi, ev sahibi,  araba sahibi olmadan önce, sınavlara girince, sınavlara çalışınca, kişisel gelişimimiz ve çocuklarımızın gelişimi ve daha birçok merak ettiğimiz kavramlar ile ilgili gerekli bilgiye internet sayesinde ulaşırız. Mesleğe gelirsek gençlerimiz bir meslek sahibi olmak istiyorlarsa kendilerine uygun olan ve sevdikleri mesleği seçmeliler ve bu konuda çok iyi araştırma yapmalılar. Bu en öncelikli konu meslek ile ilgili. Daha sonrasında ise işe yerleştiklerinde de bu sevgi devam etmeli, işler her daim sevilerek yapılmalıdır. Çünkü mutlu olmadığınız işte çalışmak size huzur değil stres getirir. 
Mesleğinizi seçerken kendinize göre kriterleriniz olmalı. Örneğin; benim kriterlerim, düşmeyen uçak, küçük ölçekli kansız ameliyatlar, yıkılmayan ev vs. "Bunlar belki yakın bir zaman olmasa da belli bir zaman sonra hayata geçirilecekler." Son zamanlarda ve gelecekte ise teknolojik işlerin ve sistemlerin ortaya çıkacağı kaçınılmaz bir gerçek.Bu yüzden de teknoloji tabanlı meslekler seçilmeli. Kriterlerinize uygun olan mesleği seçip ardından teknolojiden de en doğru şekilde faydalanırsanız, o işten yüksek verim alırsınız. Tarım, sanayi, ticaret vb. tüm sektörler teknolojideki gelişmelerle beraber değişim göstermeye mecburdur. İnsanlar da iş tercihlerini bu değişimler doğrultusunda belirleyeceklerdir.   
İş dünyasında her meslek teknolojinin odağında olacak. Çalışanlar ve üst düzey yöneticiler birbirleriyle haberleşmek için bilgisayar, telefon gibi iletişim araçlarını kullanmaktadırlar. Teknolojiyi iyi ve kötü yapan bu teknolojiyi üreten insandır. Bir işte insanın olması güven vericidir. Çünkü hiçbir araç, insan olmadan doğru bir şekilde çalışamaz. Uçaklar bile istersek bir yerden bir yere otomatik pilot ile gidebilir ancak insanlar pilotsuz uçakta kendilerini güvende hissetmezler. Ama bazı meslekler de fabrikalar gibi eninde sonunda teknolojik üretime Endüstri 4.0 seviyesinde üretim yaparak insansız üretime geçeceklerdir. Gelecekte üretim sürecinde fabrikalardaki makinelerde siber fiziksel sistemler kullanılacak bu sayede insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek, “akıllı fabrikalar” olacak. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi dünyada gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi katbekat artacak. Sonucunda bazı sektörler bitecek. İnsanlar işsiz kalacak fakat yeni iş kolları ortaya çıkacak. Örneğin,  kargolar için drone kargocular ortaya çıkmaya başladı bile. Bu sayede bazı şirketler bu tip sevkiyat sistemine geçmeye başladı. Bu da drone pilotlarının önünü açtı.
Toplum 5.0 ve Geleceğin Dijital Bakış Açısı
Bir diğer konuştuğumuz ve hocamızın uzman olduğu konu da; Toplum 5.0 İnsan, zekasıyla bugüne kadar gelebilmiştir. Nasıl ki sanayi ve makineler boyut değiştiriyor ise Toplum da gelişiyor 5.0 terimi ise ilk kez Ocak 2016'da Japon Hükümeti Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Konseyi'nde Bakanlar Kurulu tarafından “Beşinci Bilim ve Teknoloji Temel Planı”nda kullanılmıştır. Toplum 5.0, siber alan ve fiziksel alanın (gerçek toplumun) yüksek seviyede entegre olduğu “süper akıllı toplum” olarak tanımlanıyor. Toplum geçmişten günümüze çeşitli değişimler geçirmiştir. Örneğin; avcılıktan yerleşik hayata geçince önce köyler, sonra şehirler kurulunca endüstri ortaya çıkmıştır. Böylece çeşitli iş kolları da oluşmuştur.  Bunlar; hizmet sektörüyle ilgili, tarım ve sanayi sektörü vb. sektörler ile ilgili iş kollarıdır. 
“Teknolojinin iyi yönleri ve kötü yönleri var mıdır? “ sorusunu da sordum hocamıza. Hocamız ise: “Nükleer santral yaparak bir ülkenin yıllarca elektrik ihtiyacını da karşılayabilirsiniz. Ayrıca Nükleer bomba yaparak bir ülkenin bir toplumun sonunu da hazırlayabilirsiniz. Her şey insanın elinde. Niyet önemli her işte olduğu gibi. Eğer olumlu kullanırsak teknolojinin faydası saymakla bitmez. Örneğin; tıp dünyasında doktorlar artık 5G hızıyla anlık olarak binlerce kilometre ötedeki bir hastanın ameliyatını uzaktan yapabiliyor. Bu sayede hem daha verimli hem de alanında uzman doktorlar dünyanın her yerindeki hastaya aynı anda erişebiliyorlar,” dedi. 
Sonuç olarak sevgili okurlarım; teknoloji çok büyük bir nimettir ancak insanların duygularını değil, yaşam şekillerini ve bakış açılarını değiştirir. Robotların duygusu hiçbir zaman olmayacağı gibi İnsanın en önemli özelliği olan duyguları hiçbir zaman değişmeyecektir. Robotları eğer amacına uygun bir şekilde kullanırsak her yerde kullanabileceğimiz en iyi yardımcılarımızdır. Bunlar asla insanların yerine geçemez. Son olarak size tavsiyem, asla hayatınız ve hedefleriniz için pes etmeyin, sürekli kendinizi her konuda geliştirmeye açık olun ve olaylara ne olursa olsun pozitif açıdan bakın. Röportajın tamamı ve çok daha fazlasını Instagram hesabımda bulabilirsiniz.
Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. Haftaya görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?