DİNİ SUALLER VE CEVAPLARI…

20-10-2020

Ramazan Ayının iki habercisi vardır. 
İlki gökyüzünde hilalin görünmesidir. 
İkincisi TV ekranlarında Nihat Hocamın görünmesidir. 

Bu vesile ile Nihat Hocama aldığı sorular karşısındaki insanüstü sabrı ve sevgisi için hayranlığımı dile getirmek isterim.
Bir ilahiyatçı olarak bana da gelen bir takım sorular üzerine fikrimi beyan etmek isterim. 
Fikirlerimin bir fetva olarak algılanmamasını da siz değerli okurlardan istirham ederim.

1. Kabir azabı var mıdır? Miktarı ne kadardır?

El cevap: Vicdan azabının ölçüsü ne ise kabir azabının da o kadardır. Yani kabir azabın vicdan azabın kadardır.
2. Ümitsizlik günah mıdır?
El cevap: Hiçbir fıkıh kitabında yazmaz ama ye’s Allah’a şirk koşmakla eş değerdir. Ümitsizlik hali mutsuzluk putunu tağut edinmek demektir. Allah’a söz ile olmasa dahi hal ile “buna gücün yetmez” demektir. Zira ümitsizliğin olduğu yerde Allah yoktur.

3. Allah’tan çok istedim. Ama vermedi. Duam kabul olmadı. Neden?
El cevap: “İnsan, şerri de hayrı istediği gibi ister. İnsan pek acelecidir!” (İsra Suresi 11. Ayet) Hem her cevap onay demek değildir. Hayatım alt üst oldu diye de üzülme. Nereden biliyorsun altının üstünden iyi olmayacağını! Allah, belki de senin kayıp olarak değerlendirdiğin o insandan seni korumuştur. Dünyalık kayıplar birçoğumuz için hüsran olarak nitelenebilir. Asr Suresinde geçen hüsran kavramının ahiret hayatı için kullanıldığını bilmiyorsak eğer... “İnsan hüsrandadır.” Ancak malını, mülkünü ve dünyalık itibarını kaybettiği için değil. Allah katındaki itibarını zedelediği içindir bu hüsran.

4. Ölünün arkasından Kuran okumak ona fayda verir mi?

El Cevap: Sınav kapısında okuduğun Yasinlerin evladına fayda vereceğini inanıyorsan ölünün arkasından da Kuran okuyabilirsin. İnançlı yapılan bir amel inançsız bir eylemsizlik halinden efdaldir. 

5.Büyük günahlardan en büyüğü hangisidir?
El Cevap: Herkesin günahı kendine büyüktür. Önce orada bir anlaşalım. Bir insandan çocukluğunu çalmak ise en büyük hırsızlık suçu sayılmalıdır. Bir insandan, insana dair sevmek, inanmak ve güvenmek gibi hisleri çalmak ise büyük günahlardandır. Bunlarda hırsızlığa girmektedir. Dolayısıyla büyük günahlardan en büyüğünün hırsızlık suçu olduğuna inanıyorum.

6. Namazda ağlamak namazımı bozar mı?
El Cevap: Gözyaşı namazı bozmaz ancak seni defaatle ağlatan birine vermiş olduğun tavizler ruh sağlığını bozabilir. Bu üzgün ruh seni namaz kılmaya takat bulamayacak seviyeye getirirse namazının fasid yahut mekruhluğunu değil bu kez batıl yani yok hükmünde oluşunun neticelerini konuşuruz.  Azlık hiçlikten fazladır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?