DÜRÜSTLÜK DAİMA SATAR!

25-06-2020

Merhaba değerli okuyucularım, bu hafta Instagram'da değerli satış eğitmeni hocamız Sayın Serkan ACAR ile yaptığımız canlı yayının detaylarını siz değerli okurlarımız ile de  paylaşacağım. Evet başlayalım. Yayınımızın konusu "İNSAN ODAKLI BAKIŞ VE SATIŞ" tı ne güzel bir başlık ve konu. Çünkü içinde insan olmayan, odağında insanı barındırmayan her şey zamanla bitmeye ve yok olmaya mahkumdur. Satış da insanın bulduğu ilk icatlardan biri çünkü. Paradan önce bile takas yöntemiyle satış vardı ve satış her zaman gelişime açık en önemli konulardan biridir. Hepimiz satıcıyız aslında Kimimiz fikir,  kimimiz tecrübe, kimimiz emek satarız, mutluluklarımızı hatta öfkelerimizi bile satıyoruz öyleyse bu konu hepimizi pek yakından ilgilendiriyor. Siz değerli okurlarım için hazırladığım birkaç önemli soruyu hocamızın cevaplarıyla paylaşmak isterim:
1) Satışta yaratıcılığın önemi nedir? Dijitalleşen dünyada yaratıcı düşünce olmazsa olmazdır. Yaratıcı düşünce konusunda ilk akla gelen isimlerden biri olan Michael  Michalko’dur çünkü kitabında yaratıcılığın örnekleri çok güzel bir şekilde aktarılır şöyle ki: Yaratıcılık, bir nevi birbiriyle ilgisiz şeyleri bir araya getirerek yeni ve orijinal ürün ortaya koymaktır. Örneğin; Hubble teleskobunu uzaya gönderiyorlar, ve aynasında  bir problem olduğu anlaşılıyor sonrasında bu problemi çözmek için NASA uzmanları bir araya geliyor fakat hiçbir çözüm bulamıyorlar. İlk başta geleneksel yöntemleri düşünüyorlar. Elektrik Mühendisi olan James CROCKER; Almanya’daki seminere katılıyor, daha sonrasında oteldeyken duşa giriyor ve orada duş başlığının hareketli olduğunu görüyor, bu fikri Hubble teleskobu ile bir araya getiyor ve çözülemeyen sorunu bir anda çözüyor. Bunların satış ile ne alakası var diye düşünenleriniz olabilir fakat aslında hepsi aslında birbiriyle bağlantılı. Bir başka örnekte ise 1831’de çim biçme makinesi tekstil atölyesinde çalışan biri tarafından kumaşın fazla olan tarafını kesmek için bulunur. Bu kişi daha sonra bahçedeki çimleri de kesmek için  de deneyebilir miyim diye düşünür ve bu makineyi kullanır. Sonrasında da ortaya çim biçmemakinesi çıkar. Satış profesyonelleri de böyledir. Sahada her gün farklı insanlar var her insanın da farklı beklentileri var ve bizler de onlara farklı çözümler yaratıyoruz. 
2) Beden dilinin satıştaki ve etkili iletişimdeki önemi nedir? Beden dili satışta ve günlük yaşamda çok kullanılır. İnsanları nasıl anlayacaksınız ? Oturma biçimi ile karşıya nasıl bir imaj vereceksiniz? Nasıl selam vereceksiniz? Göz temasını nasıl kuracaksınız ? Mimikler nasıl olacak ? Gülmek bile gülümsemek bile bazen satışta çok önemli Bunlar hem normal hayatta hem de satışta çok önemli.
3) Kültür farkı olan yerde satış kültürü de değişir mi ? Kültür farkı bölgeden bölgeye, şehirden şehire ve hatta semtten semte dahi var. Bir satış görüşmesinin süresi dünyada ortalama 13-17 dk. arasında kabul edilirken, ülkemizde bu süre daha uzundur. Batı illlerimizle Doğu illerimiz arasında da satış kültüründe farklılıklar vardır.
4) E-ticaretin geleceği nedir? E ticaret artık hayatımızda özellikle pandemi sürecinden sonra daha fazla önem kazanmaya başladı. Sosyal medya yoluyla da reel satış yapılmaya başlandı. Ülkemizde 83 milyon insanımızın 63 milyonu internet kullanmakta, 54 milyon ise aktif sosyal medya kullanmakta. (Kaynak: We Are Social Ocak 2020)
5) Satışta kargo sektörü nasıl bir önem kazandı ? Pandemi sürecinde kargo sektörü çok önemli işler başardı.  Yüzde 200-300 bandında artan online satış, kargo sektörünü bayağı yıprattı. Ancak gelecekte drone kargolar geliyor her şey değişiyor zamanla, yeni iş sektörleri oluşuyor.
6) Satışın geleceği nedir ? Satışın geleceği inovasyondur. Arama motorlarına bile satışın geleceği yazarsanız benim yazılarım çıkacaktır. Ayrıca “satisinherhali.com” adında bir sitem var ve tüm aradığınız her şeyi orada bulabilirsiniz.
Son olarak yayında sorduğum tüm soruları, cevaplarını ve daha fazla soruyu  tamamını kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımda  paylaştım izleyebilirsiniz.
Yayına katılarak renk katan Giresun İl Jandarma Komutanlığında hep birlikte omuz omuza görev yaptığımız silah arkadaşlarıma da teşekkür ederim.
Keza kahveli sohbetler ailesini de unutmadan, gelişim mentorüm Nesrin Fırat Hocam nezdinde yayına renk kattıkları için teşekkürü bir borç bilirim. Sosyal medya platformları üzerinden toplum yararına başarılı işler yapıyoruz. Takip etmenizi öneririm. Yaratıcı zeka ile yaratan düşünen, üzerine ekleyen insanlar daima kazanır.
Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. Sağlıcakla kalın...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?