EĞİTİMDE İYİ BİR İDARECİLİK ÖRNEĞİ

06-08-2015

Batman yıllardır eğitimde istenen performansı yakalayamadı. Sınavlarda istenen düzeyde başarı elde edilemedi.

Şehir merkezindeki onlarca dershane, eğitim merkezine rağmen nitelikli bir eğitimden yoksun kalınarak buna zemin hazırlandı.

Kaliteli eğitim veren, modern eğitim tekniklerini kullanan yerler, eğitim kurumları var mıdır bilmiyorum, ama standardı yakalayamadığımız sınavlardaki kötü sonuçlarla anlaşılabilir.

Eğitimin temeli okullardır. Okullarda, zihinlere atılacak olan eğitimle ilgili algılar öğrencilerin sonraki eğitim hayatlarının temellerini oluşturur. Bu nedenle en önemli aşama ilkokul aşamasıdır.

Öğrencilere eğitimi sevdirebilme, öğrenmeyi teşvik etme, sorgulayabilme ve bir birey olma yolunda ilk aşama okul olduğuna göre öncelikle okulları sevdirmek gerekiyor.

Daha önceki dönemlerde gazetemizde çıkan haberlerden ve makalelerden hatırlıyorum; İl Milli Eğitim Müdürlerini göreve davet ederdik. Tadilata alınan okullar, yapılan okullar için…

Okulların planlanan süre zarfında eğitim vermeye hazır olamaması, çalışmaların istenen düzeyde olmaması ile ilgili şikâyetler gazete sayfalarını doldururdu.

Ancak şuanda Batman Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten Mehmet Çelik, büyük bir sorumluluk örneği sergileyerek hem okulları inceliyor, hem fikir yürütüyor hem de fikir veriyor.

Modern okulların inşa edilmesi yukarda arz ettiğim gibi, okulun öğrenciler tarafından sevdirilmesi için gereklidir.

Milli Eğitim Müdürü olarak okulların durumunu yerinde görerek gerekli müdahaleleri yapan Çelik, öğrencilerle de diyalog kurarak öğrenciler ve eğitimciler arasında iletişim sağlanması hususunda da iyi bir örnek teşkil ediyor.

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik’in bu idarecilik anlayışı elbette ki takdir edilmesi gereken bir husustur. Ancak, Batman olarak eğitimde ne yazık ki istenen düzeyde olmayışımız eksikliklerin bir an önce giderilmesini de zorunlu kılıyor.

Modern teçhizatın yanında tüm eğitimcilerin iyi eğitilmesi hususu, mümkünse kenar semtleri kapsayacak eğitim projeleri ile eğitimin ülke standardını yakalaması için çalışmalar yürütülebilir.

Bununla beraber eğitim sürecinde velilerin sorumlulukları, öğrenciye bu süreçte nasıl destek olunacağı ile ilgili okullarda kısa seminerler verilmesi, tabiri caizse velilerin eğitilmesi de önemli olacaktır. 

Çünkü eğitim sadece öğrencinin şahsı ile alakalı değildir, bunun içinde çevresel etkenler, aile faktörü ve eğitim kalitesi vardır.

Yine öğrencinin hedef ve hayalleri de vardır. Bu konuda sürekli destek olunması gerekiyor. En önemli etkenlerden biri aile iken velilerin bu süreçte olumlu bir etki sağlaması için velilerin bilinçli birer veli olması bence önemli…

İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Çelik’i çalışmalarından dolayı kutlarken bu önerilerimizi de dikkate almasını temenni ediyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?