EMLAKÇILARIN FERYADI

EMLAKÇILARIN FERYADI
10-06-2021

Pandemi süreci birçok kişi, kurum ve kuruluşu az veya çok mağdur etmiştir.

Emlakçılar da bu süreçte en çok mağdur olan kesimlerin başında gelir.

Birçok işletmelere devlet tarafında pandemi yardımı yapılırken Emlakçılar ihmal edilmiş daha da mağdur edilmişlerdir.

Olması gereken pandemi sürecinde mağdur olan tüm işletmelerle beraber Emlakçılara de gerekli desteğin verilmesidir.

Emlakçılık sanıldığı gibi avantadan para alan, herkesin yapabileceği basit bir iş değildir.

Alıcı ve satıcıyı buluşturan, her iki kesimin çıkarlarını düşünen, hak edilen değer üzerinde alım ve satımı gerçekleştirmeye çalışan danışmanlık hizmetidir.

İşlemlerin gerçekleşmesinde emek sarf eden, pazarlamaya dahil, alıcı ve satıcıya kefil olan aracı kuruluşlardır.

Hizmet sektöründe görev yapan bu kesimin; kıra, vergi, elektrik, su, reklam ve benzeri giderleri de olduğundan ücret almaları avanta değil haklarıdır.

Korsan emlakçılar ile yasal ve dürüst emlakçıları bir tutmak doğru değildir.

İslamiyet’e göre işi ehline vermek yani "işe göre adam" doğru olanıdır. Bunun için de işe ehil yetiştirmek gerekir. Bu da eğitim ve tecrübeyle olur.

Nisa suresi 58 ayet:"Allah size, mutlaka emanetleri (işleri) ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder."

Yapılan yasal düzenlemeyle Emlak danışmanlığı belli bir eğim sureci ve sınav sonucuna göre yapılması gereken bir meslek haline getirilmeye çalışılmaktadır.

Ancak emlak danışmanlığı belgesini vermeye yetkili firmalar işi ranta çevirmişlerdir.

Ev, arsa veya arazi almak isteyenlerin bir kısmı emlak danışmanlığı ücretini ödememek için aracısız veya korsan aracılarla işlerini yürütmeleri sonucu bir kısmı mağdur duruma düşmekteler.

Satıcı durumundaki arsa sahibinin piyasayı, imar planını bilmediğinden ederin çok altında satış yaparak büyük zararlar yaşamaktalar.

Bazen alıcı aldığı taşınmazın yer tespitini bilmediğinden aldığı yer ile tapudaki yer farklı olmakta ve mağdur olmaktalar.

Geçenlerde bir yakınım ucuz bir arsa aldığını, topuya gidip parasını ödeyip arsayı alacağını söyleyince "tapuyu görebilir miyim?" Dedim ve tapuyu incelediğimde tapunun üzerinde şerh olduğunu ve imar yapılamayacağını gördüm. Yakınım durumu mal sahibine bildirip büyük bir zarardan kurtuldu.

Birden fazla kişiye ayni daireyi satmalar, elektrik, doğalgaz, su gibi abone ve ödeme sıkıntıları, yasal ve dürüst emlakçılar tarafından minimize edilmektedir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "İşi ehli olmayana tevdi edildiği (verildiği) zaman, kıyameti bekle." (Buhari)

İşimizi ehline verirsek doğru yolda olduğumuzun nişanesidir.

Kürt ata sözünde "nanı xu bide nan pıja bila yeki vi zıdebe" yani "ekmeğini ekmek pişirenlere ver velev ki bir ekmek fazla alsalar.

Kapıcıların, site yönetiminin, bina güvenlikçilerinin, bakkalların ve benzerlerinin korsan emlakçılık yapmaları doğru değildir.

Müşteriye evi gösterme konusunda, site yönetimi, güvenlikçisi, kapıcısı yasal emlakçılara engeller çıkarmamalıdır.

Pandemi surecinde devletin birçok kuruluşa verdiği desteği yasal emlakçılara de vermelerini, emlakçı kimliği olanlara müşteriye ev göstermede, site yönetim ve görevlisinin zorluklar çıkarmamalarını ve işin ehli olanların bu işi belli eğitimden sonra yapılmasına izin verilmelidir.

Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?