EN BÜYÜK TEHLİKE TEFECİLİK!...

11-11-2014

Son zamanlarda ilimizde hortlayan “tefecilik” faaliyetlerine dikkat çekmek istiyorum.

Bankaların kredi vermemesi veya kredi verirken adeta elli dereden su getirtmesi, ihtiyaç sahibi vatandaşları tefecilerin eline düşürüyor.

Vatandaşlar, esnaflar banka bürokrasisinin altında ezildikleri için tefecilerden yüzde 8 – yüzde 10 oranında faizle para alıyor.

Zaten para ihtiyacı olan esnaf daha sonra tefecinin yüksek faizli parasını ödemede sıkıntılar yaşıyor.

Yasal sınırın çok üzerinde aşırı faiz alarak borç para veren tefeciler, izin belgesi olmadan, ödünç para veriyor.

Tefeciliğin varlık sebebi de aldıkları aşırı faizlerdir. Bu şekilde tefecilere başvuran vatandaşlar, daha sonra bunu ödeyemeyince evlerinden işyerlerinden oluyorlar. Bazen icra iflas kanunları devreye girerken, bazen de tehditler ve şantajlarla karşılaşabiliyorlar.

Bankaların kredi noktasında vatandaşlara kolaylıklar sağlaması elbette tefeciliğin önünü almak için önemli bir adım olacaktır. Birçok kefil istemek, bir ton evrak istemek ise ihtiyaç sahibi vatandaşı tefecilere iten önemli etkenlerdendir.

Esnaf Kredi Kooperatifi ve Bankalar, bilhassa devlet bankaları, küçük faizli kredi versin. Eğer ki esnafın vergi kaydı varsa ve işyeri çalışıyorsa ona bazı kolaylıklar sağlanmalıdır. Banka müdürlerinin limitleri arttırılarak da yine vatandaşa kolaylıklar sağlanabilir.

İşin diğer yüzü ise tabi ki kolluk kuvvetlerine bakıyor.

Tefecilik bir suçtur.

Bu suçu işleyenlerin üzerine gidilmesi gerekiyor.

Valilik ve Emniyet bu konuda gerekli işlemleri yapmalı, tefecileri suçüstü yakalamalıdır. Geçtiğimiz günlerde Ağrı’da ve diğer bazı illerde tefecilere operasyon yapıldı. Ağrı’daki operasyonda 63 vatandaşın mağdur edildiği anlaşıldı.

Tefecilerin para verirken imzalattıkları senetlerin yaklaşık değerinin ise 500 milyon lira olduğu tespit edildi. Ağrı’da olan bu! Batman’da kaç kişi mağdur edildi, tefecilerin elindeki senetlerin toplam meblağı ne kadar bunu hayal etmek bile istemiyoruz.

Tefeciliğin suç olması nedeniyle tefeciler çeşitli meslek sektörleri adı altında çalışıp kamufle olmayı tercih ediyor.

Daha önce ülkemizde “POS” makinesiyle tefecilik yapanlar bile oldu. Ancak Maliye Bakanlığının, Gelir İdaresinin Emniyet Müdürlükleriyle ortak çalışmaları neticesinde bunların çoğu tespit edildi.

Tefeciler senet imzalattıkları, parasını ödeyemeyen vatandaşlara borçlarını ödemeleri konusunda baskı yaptıkları gibi ödemede sıkıntı yaşayan vatandaşların da ev ve iş yerlerini almaya çalışıyorlar.

Yine iflaslara, batmalara, intiharlara, boşanmalara kapı aralayan bir durumla karşı karşıyayız. Tefecilik toplumsal huzuru, esenliği bozan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Vatandaşa tavsiyemiz her ne olursa olsun, bu bataklığa bulaşmamalarıdır.

Bazı tefeciler ilk etapta düşük faizle para verirken, daha sonra bu oranları katlıyorlar. Bu şekilde bulaşan vatandaş artık yakasını kurtaramıyor. Bu konuda vatandaşa uyarımızı yapmış olalım.

Yukarda da ifade ettiğim gibi vatandaşa kolaylıklar sağlanması hususunda bankalar, yetkililer elini taşın altına sokmalı ve kolluk kuvvetleri de bu konuda çalışmalar başlatmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?