ERKEK- KADIN İLİŞKİSİ

ERKEK- KADIN İLİŞKİSİ
17-12-2021

Erkek- kadın ilişkisi dengeye, karşılıklı hoş görü ve fedakarlığabağlıdır. Bu gün modern anlayış dengeyi bozmuş. Maddi çıkar ve haz önemsenerek, gönül ve kalp dünyası ihmal edilmekte, fıtrat dışı tutum ve davranışlar oluşmakta, Aileyi yaşatan değerler aşınmıştır. Erkek- Kadın ilişkileri bozulmuştur.AlemlerinRabbi Allah: erkek-kadın ilişkilerinin esasını Kur’an-ı keriminde bildirmiştir. Bu ilişkiler; sevgi ve merhamettir. ‘’Yine sizin için kendisiyle huzur bulasınız diye kendi türüyle eşler yaratması, aranızda sevgi ve merhameti yerleştirmesi de onun mucizevi işaretlerinden biridir. Şüphesiz bütün bunlarda düşünen bir toplum için alınacak dersler vardır.’’(Rum suresi;21.ayet) Karşıt cinslerin yaratılış amacının beyanı, bedeni aşıp ruhu kucaklayan sevgidir. Sevgi biterse erkek-kadın ilişkisi de biter. Kadınlar toplumu doğururlar. Bu günkü toplumun yaşantısı Erkek-Kadın arasındaki ihtilafı çözemiyor. Bu gidiş hüsran. Kurtuluş İslam.

 Bu günkü toplum düzeni modern kılıflı, kadın-erkek eşitliğine dayanan, kadını her alanda istismar ederek sömüren sistemi oluşturmaktadır. Kadına yönelik menfi tutum ve davranışlar gündemin konusu haline gelmiştir. Sosyal medya erkek-kadın ilişkilerini hazcı, günü birlik, çıkarcı ilişkilere dönüştürmek için son sürat çalışmaktadır. TV ekranları gün boyu aile dramlarını sergilemektedir. Toplumsal alanlar kendilerini sergileme sevdasında olan bayanlarla doludur. Haya, ahlak duygularının yerini, haz ve günü birlik ilişkiler almıştır. Erkekler şahsiyetsiz, kadınların etkisinde ve yetkisindedir. Erkek-Kadın ilişkileri çıkar ve menfaat duygularının esiridir. Bu gidiş aile düzenini ve yapısını bozmakta, toplum bataklığa sürüklenmektedir. İnsan yaratılış amacından uzaklaşmakta , kula kul olmakta, Ahlaksızlıktan batan toplumların hali ve ahvali oluşmakta. Bu gidişe dur demenin yolu Allah’ın mesajı Kur’an-ı kerimin gündemin konusu olması gerekir. Her imanının gereğini yerine getiren Müslümanın görevi toplumu Kur’an-la tanıştırmaktır.

Kur’an-ı Kerim Erkek kadın ilişkilerine geniş yer verir. ‘’ Erkekler kadınların koruyup gözeticisidirler, çünkü Allah erkeklerle kadınları farklı alanlarda üstün yeteneklerle donatmıştır. Birde erkekler servetinden harcama yaparak( ailenin geçimini sağlamakla yükümlüdür.)(Aile reisi erkektir). Dürüst ve erdemli kadınlar hem Allah’a boyun eğen, hem de Allah’ın koruduğu (iffeti, eşlerinin) yokluğunda koruyan kadınlardır. Sadakatsizliğinden çekindiğiniz kadınlara gelince: onlara önce öğüt verin,( Allah’ı ve ahiret gününü hatırlatarak ve yaptıkları çirkin davranışların mutlaka cezalandıracağını bildirin) nasihat edin.(isyankarlıklarından vaz geçmezlerse , sizi kaybetmeleri takdirde neler hissettiklerini onlara göstermek için bir süre onları) yataklarında yalnız bırakın, (buda fayda vermeyecek olursaaile faciasını önlemek için son çare olarak gerekirse) onları(hafifçe) dövebilirsiniz. Eğer (bundan sonra) itaat ederlerse,(geçmişte olanları affedin, önceki kusurlarını bahane ederek) onları incitmeye kalkmayın.(Unutmayın ki, sizin bir çok günahını affeden, sizden daha güçlü olan) Allah yücedir, büyüktür. (Sizde yücelmek istiyorsanız, adil ve merhametli olun.)’’Nisa suresi;34.ayet) Erkek-Kadın ilişkisinin kurallarını ,  Kur’an-ı kerim açık ve net şekilde bildirmektedir. Müslüman toplumun bu kurallara riayet ermesi şarttır. Ancak böyle Erkek-Kadın ilişkisi düzelir. Allah’ın istediği gibi olur.

  Erkek- kadın ilişkilerinin düzelmesinde aile büyüklerine de görev düşmektedir.’’ Şayet (karı kocaların) aralarının açılmasından (ve artık yuvanın yıkılacağından) endişe ederseniz, erkeğin ve kadının ailelerinden adil birer hakem( tayin edip aralarını düzeltmek için onlara)gönderin. Her iki taraf da (iyi niyetle) işi düzeltmek isterse, Allah (kalplerine sevgi ve merhamet ilham ederek) onları (yeniden) barıştıracaktır. (öyle ya) Allah (her şeyi ) bilir, (her şeyden) haberdardır.’’(Nisa suresi;35.ayet) Her şeyi bilen Allah, aile ve toplumun huzuru için sizlere emrediyor. ‘’ ( Yalnızca) Allah’a kulluk ( ve ibadet ) edin, hiçbir (hiç kimseyi) O’na denk tutmayın! Ana babaya ve (diğer) yakın akrabaya, yetimlere ve yoksullara, (gerek soy, gerek mesafe, gerekse inanç bakımından size) yakın ve uzak komşulara,( işde, yolda veya hayatta) birlikte olduğunuz arkadaşlarınıza, yolda kalmış kimselere, emriniz altındakilere iyilik edin. (Şunu iyi bilin ki) Allah, kendini beğenen kibirli insanları sevmez.’’(Nisa suresi;36.ayet) Bu ayetler ışığında erkek-kadın ilişkilerini değerlendirerek, en güzel konuma getirmeliyiz. Yanımızdaki dostu unutmayalım.

  Erkek-kadın ilişkisi karşılıklı fedakarlığa bağlıdır. Aralarındaki anlaşma iyi sonuca ulaştırır. Barışmak, anlaşmak ailenin bekası ve çocukların sıhhatli yetişmesi için emniyet arzeder. Her şeyin temeli sevgi ve fedakarlıktır.  Allah Resulünün koyduğu ölçüye göre: İnsanların en hayırlısı aile fertlerine karşı iyi davrananlardır. Onlarla iyi geçinenlerdir. Eşler bir birinin arkadaşı, sırdaşı, hayat ortağıdır. Üzüntü ve sevinçte yanı başında olandır. Bu yüzden birbiriyle iyi geçinmek zorundadırlar. Bir birlerine şefkat ve nezaketle muamele etmelidirler. Kadınlarla iyi geçinmek için önce onlara güzel ve tatlı söz söylemek, iyi ve nazik davranmak gerekir. Kadınlarda erkeklerin kıymetini bilmelidir. Rabbimiz bizleri Allah’ın koyduğu ölçüler içerisinde, Resulümüz Muhammedin örnekliği ile hareket edip, eşlerine karşı anlayışlı olan, güzel davranan, mutlu aile yuvarına sahip toplum olmayı ve mümin kullardan eylesin ! İnşallah! Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?