EVLER İLAÇ DOLU

EVLER İLAÇ DOLU
10-10-2021

Batman da hangi eve giderseniz gidin üç beş poşet çöp ilaç toplanır.

Kardeşim bir ilaç merakınız var sormayın gitsin.

Ağrı kesici üç-beş tablet, antibiyotik üç beş tablet, ateş düşürücü üç beş tablet, say say bitmez.

Geçen gün bir yakınının evine gittim, bir baktım üç poşet ilaç, hepsi bir birine yakın ilaçlar bide, sordum hayırdır geçmiş olsun bu kadar ilaç neyin nesi.

Birinci poşeti çıkardı bu ilaçları, felanca doktor yazdı ama bana iyi gelmedi, bu ilaçlar başka doktora gittim başka ilaç yazdı. Bunlarda bende alerji yaptı; işte dün yeni bir doktor gelmiş ona gittim bu ilaçları kulan dedi iyi gelecek.

Böylelikle üç poşet ilaç var olmuş, peki dedim “bu kullanmayacağın ilaçları ne yapacaksın” dolaba koyacam lazım olur dedi.

Sana iyi gelmeyen ilacı neden dolapta biriktirecek ki, anlamış değilim bir müddet sonra o ilaçların tarihi geçecek sonra o ilaçları çöpe atacaksın o kimyevi ilaçlar toprağa katılacak oradan suya sudan tekrar bize ve ya başka canlılara geri dönecek bizi hasta edecek kanser vs.

Evde biriktirilen ilaç istifi iyi bir davranış değil.

Fazla ve gereksiz ilaçları sağlık kuruluşunu arayarak geri iade edebiliriz. Tarihi geçmiş ilaçları dahil sağlık birimleri bu tarihi geçmiş ilaçları toplar ve imha eder. Eğer tarihi geçmemiş bir ilaç ise ihtiyaç sahibi hastalara ulaştırır, bu da bir hayır anlamına gelir. Ülke ekonomisi ne de katkıda bulunmuş oluruz.

***

Bilindiği üzere özelikle Batman’da okuryazarı olmayan büyüklerimiz de var tarihi geçmiş bir ilaç onlar için büyük bir tehlike arz eder. İlacın etkisine göre tarihi geçmiş bir ilaç öldürebilir de. İşte bu yüzden evde ihtiyaç fazlası ilaç tutmamak gerekir. İlaçlar birer kimyasal karışımdır.

İçlerinde bir sürü karışım var ve bu karışımlar beli bir süre bekledikten sonra birer zehirle dönüşebilme özelliği taşır bu nedenle ilaç üstündeki kullanım tarihi önemli tarihi geçmiş birkaç asla kullanılmamalı ve çöpe atılmamalı çöpü karıştıran insanlar var çocuklar var.

Lütfen dikkat.

Özelikle sigortalı, dul, emekli ve yeşil kartlıların ilaçları eczanelerden uygun almaları da evde ilaç depolamaya bir neden, aslında ilaçları alırken dikkat edilirse evde mevcut olan bir ilaçtan ikincisi alınmayabilinir, bu dikkat sayesinde ilaç tasarrufu da yapılabilir.

Bir önemli konu da her ilacın farklı bir karışım ve etkisi oluşu, bilirsiniz her ilacın üreticisi ayrı, ilacın adı da farklı örnek verecek olursak bir ilacı hamile bir bayan kullanabilirken aynı doz farklı bir ilacı kullanamaz ve bu nedenle doktor bilgisi olmaksızın ilaç alınmaması gerekir. Yani, Ayşe’ye iyi gelen bir ilaç  Fatma’yı öldürebilir.

Rast gele ilaç kesinlikle kullanılmamalı.

Bunun önüne geçmenin tek yolu ihtiyaç doğrultusunda ilaç almak ve kullanmak.

Hem kendinizi koruyun hem başkasını hem de israfı önerin.

Bu davranış bile size hayır kazandırır.

Evde ilaç deposuna hayır hayır ve hayır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?