FAHİŞ FİYATLI ŞEHİR İÇİ DOLMUŞLARI

29-10-2020

Merhaba değerli okurlarım. Beni bilenler bilir. Genel anlamda daha ulusal ve global bazda yazılar yazar, daha genel kitleye hitap edici, toplumun her düzeyinden her kesiminden ve her yerden insanlara yönelik çalışmalar yaparım. Ancak şu şehiriçi dolmuş fiyat tarifelerine kim karar veriyorsa sağ olsun bana yerel yazı da yazdırdı. Karar verenler neye göre hesaplıyor? Hangi enflasyon rakamına ve hangi kilometreye yönelik fiyat belirliyor ise bunu Batman halkına açıklamaları gerekir.

Diyarbakır gibi bir metropolde bile uzun kilometreler yapıp sivil yolculardan 2 ₺ alınıp, Batman gibi en uzak yeri 15-20 km olan bir şehirde 2.5 ₺ alınıyorsa bu en uygun tabiri ile insafsızlıktır. Şimdi sorsanız bize pandemiden dolayı azalan yolcu sayısı ile durumu basitçe açıklamaya çalışırlar. Sorsanız Diyarbakır'da yüz binlerce insan var ve orada sürümden kazanılıyor, derler.  Ancak halkımız da onlara: "Pandemi sonrası eski fiyatına tekrar indirim olacak mı?" diye sorar.  Tabi ki cevapları "Hayır," olur.

Çünkü bir defa bu fiyatı insanlara dayattılar ve halk bu fiyata alıştı. Peki insanları hiç düşünüyorlar mı? Öğrencileri, asgari ücret ile çalışan ve 3 çocuğunu birden okutmaya çalışan babayı?  Tabi ki kocaman bir hayır! Ülkemizde denetleme ve üst sınır olmadığı için 5 ₺, 10 ₺, 1000 ₺ de yapmak isterlerse de bunu kolay bir şekilde yapabilirler. Bu halka yapılan 50 kuruşluk zam meselesi değil. Ben minibüsleri kişisel olarak pek tercih etmem ancak her gün okuluna işine giden ve minibüslere binme zorunluluğu olan insanlar var.

Peki onlar ne yapacak? Nasıl denk getirecekler bu parayı? Hem de ülkece yaşadığımız bu işsizlik döneminde. Ülke olarak gerek pandemiden gerekse işsizlikten dolayı çok sıkıntılı süreçler geçiriyoruz. Lütfen bu yönde empati kurarak daha düşünceli olalım. Eğer başkalarını da düşünmeden hareket edersek Batman hep böyle kalacak. Dinimizde bile denmiyor mu;  "Hiçbiriniz kendisi için sevdiğini (istediğini) Müslüman kardeşi için de sevmedikçe (istemedikçe) gerçek iman etmiş olamaz." (Buhari-Müslim)." Sevgili okurlarım, hayatta her şey  para veya maddi kazanç değildir.

Bu günün yarını da var. Böyle kararlar alanlar kendi çocukları da başka şehirlerde 2-3 kilometreye bu tarz yüksek fiyatları ödedikleri zaman bu aldıkları karardan dolayı pişman olacaklardır. Diyarbakır'da şehiriçi minibüs ulaşım ücreti 2 ₺ ise Batman’da  da en fazla 1.75 ₺  olmalıdır. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Tüm toplumumuzun küçük veya büyük sorunlarını,  hem de  Batman'ın tüm sorunlarını yazmaya ve toplumun bakış açısını olumlu yönlerde değiştirmeye ve geliştirmeye yönelik yazılar yazmaya devam etmeye çalışacağım. Bunun için 'Gelişim Kuşağı' adlı sosyal medyada da büyüyüp faaliyet gösteren bir platform kurdum.

Allah'ın izniyle ilerlemeye ve ilerletmeye devam edeceğiz.

Yayınlarımıza “gelişimkusagiresmi" ve "fatiherdoganresmi” Instagram  hesaplarından ulaşabilirsiniz. Haftaya tekrar görüşünceye dek sağlıkla, mutlulukla, huzurla kalın. Başarılarınız daim,  her şey ise sadece bireylerin değil, toplumun ve bütünün hayrına olsun. Allah'a emanet olun

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?