GEÇMİŞİ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ İNCELEMEK

24-06-2020

 

İnsanın hayatını, yaratılış gayesine göre yaşaması, geçmişi, bugününü ve geleceğini iyi incelemesine bağlıdır. Bunu için de hayatın inşa projesi  Kur’an-ı kerim tek kılavuzdur.  Bize geçmişi, bu günü ve geleceği aslına uygun anlatan tek ve gerçek kitap ALLAH’IN mesajı  Kur’an-dır. Bu konuda Kur’an-a baktığımızda bize hayatın gerçeğini bildirmektedir. Vakıa suresi bunu en güzel ifade eder. Ünlü Alim MESRUK bu konuda şöyle demiştir. ‘’kim öncekilerin, sonrakilerin, cennetliklerin ve cehennemliklerin, dünya ehlinin ve ahiret ehlinin haberini bir arada okumak istiyorsa VAKIA suresini okusun.(ibnAşur, et-taberi)
 VAKIA suresi son saat uyarısıyla başlar. Sadece misafirin değil misafir hanenin de ölümlü olduğunu bildirir.’’ 1- Ey insan! Kıyamet denilen O kaçınılmaz olay gerçekleştiği zaman 2- Hiç kimse onun gerçekliğini inkar edemeyecek( fakat o zaman son pişmanlıkta fayda vermeyecek 3- O( kıyamet ki, dünyada büyüklük taslayan zalimleri) alçaltacak, (alçak gönüllü kulları da) yüceltecektir. (ne zaman mı?)4-Yer dehşetle yerinden oynadığı, 5-Dağlar param parça edilip, 6-Un ufak olduğu,7- Ve sizler(hesaba çekilecek derecenize göre)üç guruba ayrıldığınız zaman; 8-İyi insanlar var ya, ne mutlu o iyi insanlara! 9-Kötü insanlara gelince, vay haline o kötü insanların! 10-Ve(hayırda) öncülük edenler yok mu(cennette de) en öndedir onlar! 11-En iyiler) işte onlardır.(En yüce makama erişip ALLAH’A)Yakınlaştırılmış olanlar,12-(ve sonsuz )nimet cennetlerinde.(ağırlananlar)13-Çoğu önceki( nesil)lerden.14-Birazı da sonrakilerden.(İmanla şereflenenler her devirde var olacak. Aktif iyilerin çoğunluğunun Vahyin davetine ilk koşanlar arasından çıktığının ifadesidir.)’’( Vakıa suresi;1-14.ayetler)
Geçmişte; İnsanı bir damla sudan(meniden) yaratan, Bugün üstün yeteneklerle donatan, kulluk göreviyle bu hayatı bahşeden Alemlerin RABBİ :Yüce mesajıyla bize geçmişimizi , bu günümüzü ve geleceğimizi en güzel ifadelerle bildirmekte. Bize düşen; akıl nimetini kullanarak bu günümüzü iyi değerlendirmek, gelecekten korku ve endişeye kapılmamaktır. Bunun içinde insanı etkisi ve yetkisine almak isteyen; şeytan ve şeytanlaşmış insanlar, nefis, doğal etkilerden uzaklaşarak,hayatımızı  RABBİMİZİN  adına inşa etmemiz  gerekir. ’’Zira RABBİNİN Sözü sadakat ve adalet bakımından mükemmeldir. O’nun sözünü alıp ta, yerine(ondan daha doğru ve adil)başka  söz koyan biri olamaz. Zira her şeyi işeten, her şeyi bilen sadece odur. (Enam suresi;115.ayet).O  halde, ALLAH (C.C.) yolunda tek başına kalmış olsan bile, asla yanılgıya düşmeyecek kararlılıkla yoluna devam edeceksin. Unutma ki; ‘’ Yer yüzünde bulunanların  çoğu , kendilerine itaat edip , onları izlediğin takdirde seni ALLAH’IN Yolundan çevirirler! Onlar (vahyin ve aklın gereklerine göre değil) ancak keyif ve zanlarına göre hareket eder ve daima yalan söyler. Başka bir şeyde yapmazlar’’(Enam;116)  ‘’Ama ALLAH(C.C.), kimlerin kendi yolundan saptığını, kimlerinde doğru yolda olduğunu çok iyi bilmektedir.’’(Enam;117)  Onun ölçülerini Kur’an-da  açıkça ortaya koymuştur. Dolayısıyla doğruyu-yanlışı, helali-haramı, güzeli-çirkini  ALLAH’IN kitabına göre belirlemeli ve hayatımızı ilahi hükümlere göre yaşamalıyız.’’ Hiç kuşkusuz bu( kitap, kıyamete kadar her çağda okunup gündeme getirilmesi ve hayatın her alanına hükmetmesi gereken) çok kıymetli bir(mesaj, yüce) Kur’an-dır.’’(Vakı suresi;77.ayet.)   Vahyin kendisi varlığın hakikatinin tefsiridir.
 Geçmişte yaşananlar, insanlığın bu günkü hali ve geleceğin en güzel  ifadesi  Hayat kitabı Kur’an-ı Kerimde açık ve net olarak bildirilmektedir. ‘’  De ki ( Siz gerçekler karşısında ne kadar direnseniz de,  her kesin bildiği hemde hiç kimsenin bilemeyeceği) Bütün bilinmezleri bilen RABBİM,( Eninde, sonunda nurunu tamamlayacak ve) Hakikati( tüm açıklığıyla) ortaya koyacaktır!( Sebe suresi;48.ayet)  O halde küfrün karanlığını parçalayıp alemleri aydınlatan İslam’ın getirdiğini müjdeleyerek ‘’ De ki: hak geldi ve (yalan, kötülük,inkârcılık  temeline dayanan batılın yok oluş süreci başladı! Bundan böyle, Müslümanlar  Kur’an-a bağlı kaldıkları sürece, batıl ne yeni şey ortaya koyabilir, nede eski saltanatını geri getirebilir.Yok olmaya mahkumdur’’(Sebe;49) ‘’ Ey insanlar! ALLAH’IN yeniden diriltme vaadi Haktır, gerçektir. Öyleyse şu dünya hayatının sahtecazibesi Sizi aldatıp ALLAH’A Kulluktan  engellemesin! Aldatıcı(şeytan ve dostları) sizi ALLAH (C.C.) İle aldatmasın’’(Fatır suresi;5.)‘’Ona ancak temiz kılınanlar dokunabilir.’’ Yani onu kaynağında tahrif etmek için hiçbir şeytan ona el uzatamaz.(Vakıa;78) ‘’Alemlerin RABBİNDEN  İndirilmedir.’’(Vakıa;80) Bizzat ALLAH(C.C.) Tarafından korunan Kur’an , orijinal olarakRasul’e nazil olmuştur ve öğlece insanlığa tebliğ edilmiştir. ‘’ Hiç şüphe yok ki bu, işte budur kesin gerçek.’’(Vakıa suresi;95.ayet).’’ Öyleyse sen( ey insan) azamet sahibi RABBİN adına hareket et’’( Vakıa suresi;96.a,).ALLAH(C.C.)Doğru söyledi.
Sözün özü: Dostlar; geçmişi, bu günü ve yarını bize en doğru ifade eden, ALLAH’A kulluk bilincinde olan Müslümanın inşa projesi Kur’an-ı kerimi hayatımızın olmazsa olmazı haline getirerek yaşantımızı sürdürmemiz gerekir. Ancak böylece geçmişimizi, bu günümüzü ve geleceğimizi anlayarak, yaratılış gayemize uygun yaşayarak ve geleceğimize umut bağlayabiliriz. Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?