GELECEĞİNİ GARANTİLEMENİN YOLARI

29-01-2021

Merhabalar değerli okurlarım, bu hafta globalleşen dünyada pandemiden sonraki iş dünyasını, çalışma stillerini ve dünya insanı olmayı tecrübe ve fikirlerim ile anlatmayı düşünüyorum. 
Biliyorsunuz 4 tane Endüstri Devrimi oldu ve artık robotlar yapay zeka yolu ile bir biri ile iletişime geçiyor ve insana gereksinim duymadan üretim yapıyor hale geldi. 
Bu radapeki korkup “ee biz ne olacağız mıdemeli veya korkmalımıyız, yoksa bu bizim için önü açık bir sektör mü? Önümüzde bilmediğimiz, keşfetmemiz gereken sektörler teknolojiler mi olacak diye mi düşünmeliyiz?  Bence tamda cevap burada: Krizi fırsata çevirmek. Dünya insanı oluyoruz değerli okurlarım. 
Bundan sonra her şey evden olabilir. İyi bir Grafik Tasarımcı isen Amerika'daki bir şirke için tasarım üretebilirsin. Veya uzman bir Web Tasarımcı isen Çin'deki bir şirkete site üretebilirsin. Veya Rusça bilgin varsa Rusya'daki bir şirket için insan kaynakları faaliyetlerini yürütüp online mülakat yapabilirsin. 
Batman'da bile Almanca bilen Online Satış Danışmanı aranmıyor mu? Her yerde afişleri var. Peki daha ne diye Batman’da iş yok, deniyor. Bence sende iş yok. Aynaya bir bak, kendini tanı, SWOT Analizi yap, ben hangi konuda başarılı biriyim, kendimi hangi konularda geliştirmeliyim, hangi konular geliştirmem gereken yönler? Bunları önüne koy ve profesyonelleş. Bir konuda sonrasında dünyanın neresinde olursa olsun iş gelirseni bulur zaten. Her şey dijitalleşiyor. Yakında eve gelmeden televizyonu açacaksın. Buzdolabının seviyesini tatildeyken ayarlayacaksın. Eve gidince yolda klimanı açacaksın. Hepsine hazırlıklı olabilirsin. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapabilirsin. Gelecekte elektrik şirketlerine para ödemeyeceksin çünkü elektriği kendi damında güneşten elde edeceksin. Bunların teknisyenleri olacak işte parayı kazananlar. 
Şimdiden buraya yatırım yapabilirsin. İlla küçük yerdeyim deme, kendini kısıtlama, hayallerini boğma sen dünya insanısın. İstediğin anda, istediğin yerdesin. Geçen haberlerde gördüm Güney Koreli bir kadın yıllar önce ayrılmak zorunda kaldığı Kuzey Kore'deki toprakları 3 boyutlu gözlükle geziyordu. Yakında yaygınlaşacak bu. İstediğin ülkeyi istediğin anda gezeceksin. Yeterki hayallerini kısıtlama. Hedefini küçük tutma 100 olmayı hedefle 70 olursan ne âlâ bir sonrakinde daha iyi planla. Ve daha da yaklaş 100 olmaya. İçindeki ezilmişkimliğini ortaya çıkar. 
İşte sen osun oda sen. Onu dinle, içsesine kulak ver ve hedefine odaklan. Batman'dan bile, Trabzon'dan bile, Mersin'in bir köyünden bile dünyanın her hangi bir şirketinde çalışabilirsin. Yeterki dünya insanı olmanın yollarını araştır ve kendini geliştir. Bu hafta EgeTV’de OkanDedeoğlu’nun konuğuyum.  Geleceğin mesleklerini, gençleri ve globalleşen dünya sistemini konuştuk. Yayının tekrarını açıp izleyebilirsiniz.
Görüş, öneri ve eklemek istedikleriniz toplum gelişimine ait her ne varsa fatiherdogan resmi instagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalın. 
Gelişim içinde kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?