GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

18-05-2015

Batman’ın hava kirliliği, çevre kirliği derken saydıklarımıza bir de gürültü kirliliği eklendi.

Seçim çalışmaları çerçevesinde adayların, partilerin reklamını yapan araçlardan yükselen sesler ciddi manada rahatsızlık veriyor.

Bunun yanı sıra konvoylar oluşturmak suretiyle şehirde kornalar eşliğinde turlar atarak da ciddi bir gürültü kirliliğine mahal verilmiş olunuyor.

Seçim dönemlerinde hep bunları yaşıyoruz. Kimisine normal gelebilir, alışmış veya alıştırılmış da olabiliriz. Ama bu tür bir faaliyetlerin medeni olduğunu da varsayamayız.

Seçim çalışması çerçevesinde partilerin bayraklarını, flamalarını şehrin belli yerlerine asmaları belki demokrasi şöleninde güzel bir ambiyans olabilir. Göze de hitap etmiyor değil.

Yine parti stantlarının açılması, lokallerin açılması seçen ile seçilenin bir araya gelmesi adına güzel bir şey. Ancak şehrin dört bir yanında gürültü kirliliğine sebebiyet verecek şekilde araçlarla vatandaşı rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok.

Taziyesi olan var, okulunda ders dinlerken dikkati dağılmaması gereken öğrenci var, hastanede hasta var…

Daha medeni etkinliklerle bu demokrasi şölenine katkıda bulunulabilir.

Unutulmaması gereken bir şey demokrasiye katılım adına yapılan bu hareket başkalarını rahatsız etmek suretiyle anti demokratiktir.

Hiç kimse o müzikler, naralar nedeniyle ne siyasi fikrini değiştirir ne de oy verirken bu müziğe bakıp da oy kullanır.

HDP, Hüda-Par gibi Batman’da oy potansiyeli bulunan partiler ideolojik bir gelenekten geldikleri için tabanları sabit sayılabilir.

AK Parti de bunun dışında şehirde büyük bir oy kitlesi olan parti. Anlayacağınız herkes kime oy vereceğine çoktan karar vermiş. Kararsız vatandaşlarımızın sayısı öyle çok değil. Velev ki çok olsun, bu şekilde yine kimseyi ikna edemezsiniz.

Seçim dönemlerinde kardeşlik vurgusunun yapılması, şenliklerle, cümbüşlerle seçimlerin karşılanması gerekir.

Vatandaşı demokrasinin bayramı olan seçimlere dahil etmek için renkli ambiyanslar yapılabilir. Bunların olması da gerekir. Ama daha medeni şeylerle, güzel fikirleri hayata geçirerek bunları yapmak en güzeli olur.

Radyonun, televizyonun, internetin olmadığı dönemlerde bu şekilde halkın ilgisi çekilmek isteniyordu. Gelinmiş olunan noktada bangır bangır bağırarak bir sonuç alınmaz.

Partilerden ve adaylardan beklentimiz şudur;

Öncelikle verdikleri sözleri yerine getirsinler.

Vatandaşın ilgisini çekmek istiyorlarsa vatandaşın yanında olsunlar.

Güzel etkinlikler yaparak vatandaşlarla kaynaşsınlar.

Ancak lütfen gürültü kirliliğine mahal vermesinler.

Ve en çok özlediğimiz şey bütün partilerin, bütün adayların kardeşlik mesajları vererek temelden demokrasinin inşasına katkı sunmalarıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?