HANGİ YAŞTA DAHA VERİMLİYİZ

13-01-2021

Yine önemli bir araştırma ve yine önemli istatistikler sunan bir araştırma sonucunu sizlerle paylaşmak isterim sevgili okurlar.
Saygın bir kurum olan NEJM tarafından yapılan araştırma gerçekten çok dikkat çeken sonuçlara ulaşmış. 
Hadi bir bakalım nasıl sonuçlara ulaşmış bu tıp dergisi;
The New England Journal of Medicine (NEJM), dünyanın önde gelen haftalık tıp dergilerinden biridir. NEJM, dünyanın en çok okunan, atıfta bulunulan ve en saygın genel tıp dergisidir. Her hafta, dünyanın neredeyse her ülkesinden 600 bin kişi, NEJM’i basılı veya online olarak takip eder.
NEJM’in ilk sayısı 1812 yılında yayınlandı. 200 yılı aşkın süredir yayın hayatına devam eden NEJM; dünya genelindeki tıp camiasına, hekimlere ve eğitimcilere kaliteli, hakemlerce denetlenmiş araştırmalar sunuyor. Diğer tüm tıp dergilerinden daha fazla atıf yapılan NEJM, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski kamusal sağlık kuruluşu olan Massachusetts Medical Society tarafından yayınlanıyor. NEJM, her yıl yaklaşık 20 bin başvuru alıyor, bunların yaklaşık yüzde 5’ini onaylayıp yayınlıyor. 
***
NEJM’de bazen tıp camiasından olmayanların da rahatlıkla anlayabileceği ilginç araştırmalar yayınlanıyor. Orta ve ileri yaş grubunda bulunan kişileri sevindirecek nitelikte olan bir araştırmaya göre, bir kişinin en üretken yaş aralığı 60 ile 70 arasında. Doktor ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından 2018 yılında NEJM’de yayınlanan bir araştırmaya göre, bir kişinin en verimli ve en üretken olduğu zaman dilimi 20’li veya 30’lu yaşlar değil, 60 ve 70 yaş arasıdır. En üretken ikinci yaş aralığı ise 70 ile 80 yaş arası ve üçüncü en üretken yaş dilimi ise 50 ile 60 yaş arasıdır. 
Ayrıca psikologlar, 60 yaşında duygusal ve zihinsel potansiyelimizin zirvesine ulaştığımızı ve bu potansiyelin 80 yaşına kadar sürdüğünü belirtiyor. Araştırma bir takım örneklerle destekleniyor. Örneğin Nobel ödülü kazananların yaş ortalamasının 62 olduğu belirtiliyor. Ayrıca dünyanın en büyük 100 şirketinin başkanlarının yaş ortalamasının 63, ABD’nin en büyük 100 kilisesindeki papazların yaş ortalamasının 71 olduğuna değiniliyor. 
***
Geçtiğimiz yıllarda New England Journal of Medicine dergisinde yine ilginç bir araştırmaya daha yer verildi. NEJM’de yayınlanan araştırmaya göre daha çok çikolata tüketen ülkeler, daha çok Nobel ödülü alıyor. 
New York St Luke’s Roosevelt Hastanesi’nde görev yapan Dr. Messerli, kakaodaki antioksidanların zihinsel aktivitelerde ve testlerde daha iyi sonuçlar verdiği araştırmasına dayanarak, 23 ülkenin çikolata tüketimini ve en çok ‘Nobel Ödülü’ kazanan ülkeleri karşılaştırıyor. Araştırma neticesinde daha fazla çikolata tüketen ülkelerin daha çok Nobel ödülü aldığı sonucuna ulaşıyor. Bu bakımdan İsviçre nüfusa göre çikolata tüketimi ve Nobel ödülü almak bakımından zirvede bulunuyor. ABD, Fransa ve Almanya orta sıralarda yer alırken; Çin, Japonya ve Brezilya listenin alt sıralarında bulunuyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?