HASANKEYF’İN CİTTASLOW MÜCADELESİ

04-12-2017

Bu hafta sonu değerli dostum Real Konak Otel Müdürü Hüseyin Aslan ile yaptığımız sohbette Hasankeyf’imizin Citta Slow olma yolunda önemli adımlar attığını öğrenmiş oldum.
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven ile Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen'in ortaklaşa yürüttükleri bir proje sonucunda 1 yıl önce Cittaslow’a üyelik başvurusu yapılmış meğerse.
Daha önce bir Cittaslow kenti olan İzmir Şirince ilçesini görmüş ve çok beğenmiştim. 
Bu ilçenin sakinliği, huzuru, trafikten, korna sesinden, hava kirliliğinden uzak ilçesine bayılmıştım doğrusu. 
Ve şimdi görüyorum bizim de bu nadide ilçemiz Cittaslow olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 
Bir yıl önce yapılan başvuru üzerine Hasankeyf’in Cittaslow başvurusunu yerinde incelemek üzere Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye Onursal Başkanı, Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer ve Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr H. Rıdvan Yurtseven, ilçemizde incelemelerde bulunmak üzere Batman’a geldiklerini öğrenmem beni bayağı bir heyecanlandırdı.
Hasankeyf, eşsiz doğası ve tarihiyle Cittaslow adaylığı kapsamında. Hasankeyf’in sular altında kalacak olması nedeniyle kaybedeceği zenginlikleri var tabii ki ama yeni kurulacak Hasankeyf’i turizmin vazgeçilmez şehir olacak. 
Yeni Hasankeyf’te, Cittaslow’un kriterleriyle, olağanüstü tarihsel mirası ve kültürel değerlerinin nasıl korunması gerektiği, dezavantajların avantaja nasıl çevrileceği konusu üzerinde çalışmalar yapılmış...
En önemlisi,  Kaymakam Faruk Bülent Baygüven ve Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen’in kararlı ve örnek liderliklerinden bahsediyor ve ekliyor:
“Hasankeyf halkının geleceğini belirlerken yapacakları katkının çok verimli olacağına inandık. Hasankeyf’in önünde uzun ve meşakkatli bir yol var ancak, parlak bir gelecek kurmak için sahip oldukları potansiyel engelleri aşacak tüm imkânlara sahip. 
Hasankeyf ilçemiz bilindiği gibi 12000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olup Cittaslow'un ana kriterlerini taşımakta ve bu kuruluşa üye olabilecek tarihi mirasa, kültüre ve birikime sahiptir. Yeni Hasankeyf',  vizyon bir ilçe olacağı inancında, burada ciddi kamu yatırımları var. Hasankeyf Türkiye'nin Cittaslow'u ve dünya turizminin yıldızı olma yolunda… İki yıl sonra Hasankeyf ülkemizin en önemli turizm merkezi haline geleceği hususunda kimsenin şüphesi yok sanırım...”
Sözlerine devam eden Real Konak Otel Müdürü Hüseyin Bey; “Hasankeyf'in en kısa sürede Cittaslow üyesi olacağını ümit ediyorum. Bu vesileyle Hasankeyf’i hak ettiği bir şekilde tanıtmaya çalışan ve katkıda bulunan Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, Cittaslow Türkiye Koordinatörü Seferihisar Belediye Başkanı M. Tunç Soyer'e, Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr H. Rıdvan Yurtseven'e, Belediye Başkanımız Abdulvahap Kusen'e, proje ekibime teşekkür ederim.
CİTTASLOW NEDİR?
Cittaslow 1999 yılında İtalya’da kurulan 30 ülkede 238 üyeye sahip, dünya çapında tanınan ve takip edilen bir birliktir.
İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow sakin şehir/yavaş şehir anlamında kullanılmaktadır.
Cittaslow, şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikâyesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanabileceği kentlerin uluslararası birliğidir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?