HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK ?

22-04-2020

Merhaba değerli okuyucularım. Bu haftaki konumuz; Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'ın Korona virüsünün zirve noktası ve normalleşme dönemine ilişkin tahminler içeren bir rapor.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Türkmen Göksel ve Doç. Dr. Yetkin Çınar'ın hazırladığı Covid-19 salgınında Türkiye'de zirve noktası ve normalleşme döneminde kademeli geçiş zamanı tahminleri raporuna göre mevcut durumda korona virüsüne karşı alınan tedbirlerin haziran başı esnetilmesi, sonrasında ise haziran ortası civarında hayatın normale dönmesi bekleniyor.

İYİ SENARYO: MAYISIN İKİNCİ HAFTASI TEDBİRLER ESNETİLECEK.

Katılaştırılmış senaryoya (İyimser) göre ise mayısın ikinci haftası tedbirler esnetilecek, mayıs sonunda ise normalleşme başlayacak.
Esnetilmiş senaryoya (kötümser) göre ise temmuz ortası tedbirlerin esnetilmesi, ağustos başında ise normalleşmenin başlaması bekleniyor.
Senaryolar salgının zirve noktasında hasta sayısı ve yoğun bakım ihtiyacı rakamlarına göre değişiyor.
Bu veriler, ülkeden ülkeye göre değişiyor. Her ülkenin tarihi farklı çünkü; sağlık sistemine,doktor sayısına, ülkenin gelişmişliğine,hastane sayısına, yoğun bakım sayısına, kapasiteye göre değişiyor.
Peki iyi senaryoya ulaşmak için neler yapmalıyız; uzmanların tahminlerini de göz önüne alınca Sosyal izolasyonun büyük önem kazandığı dönemde koronavirüsün yayılmasını engellemek için evden mümkün olduğunca dışarı çıkmamak, kimseyle temas etmemek gerekiyor.

Şehirlerimizin sokaklarına bakacak olursak maalesef bu iyi senaryolara ulaşmak biraz zor görünüyor çünkü işi gücü olan ve evine ekmek götürenleri tenzih ederek söylüyorum, fakat binlerce keyfi şekilde durumu önemsemeyerek sokaklara çıkan vatandaşımız var bu kişileri uyarmak gerekiyor. Çünkü 1 birey İstanbul'da 64 kişiye yayabiliyorken sadece kendine zarar vermeyecek olan bu bireyleri uyararak engel olmamız lazım. 
Sonuç olarak, Çin bitirmek üzere Japonya, Güney Kore gibi devletler aldıkları önlemleri yavaş yavaş esnetiyorlar. Normal hayata dönmek istiyorsak yetkililerin aldığı kararlara uymalıyız. İllaki sokağa çıkma yasağı olmamalı büyük şehirlerden sonra en büyük şehir Batman iken,devletimiz ilimiz hakkında sert tedbirler almıyorken neden hâlâ bu kadar sık dışarıya çıkıyoruz anlamak mümkün değil. Bu tip görüntüler devam ederse Zonguldak ilinin yanına Batman eklenecektir. Çünkü hem büyük şehir kapasitesinde hemde vatandaşlar kurallara uymuyor!.. Lütfen önlem alalım. Gereksiz dışarıya çıkmayalım. Keyfi dışarıya çıktığımız her sefer bir risk tehlikesi taşıdığımızı bilmeliyiz. En iyi senaryonun yaşanması dileğiyle. Bana ulaşabileceğiniz soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi) dir. Sağlıcakla kalın...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?