HAYVAN ÇİFTLİĞİ-HER ŞEY MÜKEMMEL

03-01-2019

Görüyorsunuz her şey mikemmellll.

Tek kelime ile harikaaaa.

Demokrasi eşitlik, adalet, kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları ve dahi yetmez üstüne üstelik insan hakları, her şey mükemmel.

Beyin de bedava hem.

Anlatmaya gerek yok, yazmaya da gerek yok…

Konuşmuyorum görüyorsunuz, anlatmaya gerek yok her şey mükemmel...

Koca Reis yaşlı domuz Major hayvanları çağırıp bir konuşma yapmasının üstünden biraz zaman geçtikten sonra isyan tohumları artık atılmış.

Major ölmüş fakat öğretileri hafızalarda kalmıştır.

Hayvanlar, yemlerini vermeyi unutan ve kendilerine sürekli eziyet eden çiftlik sahibi sarhoş Bay Jones'u çiftlikten kovar ve çiftlikte kendi otoritelerini kurarlar.

Bu otoritenin kurulmasına ön ayak olan ve fikirleri yayan hayvanlardan muazzam lider Napolyon,bir savaş dehası olan  Snowball ve üçkağıtçı fakat çok iyi bir hatip olan konuşmacı Sguealere'nin  başı çektiği domuzlardan oluşan bir iktidar komitesi kurarlar.

Napolyon ve Snowball tarafından Koca Reis'in öğretilerinin ışığında hazırlanan 7 emir

YEDİ EMİR:

1. İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşman bileceksin

2. Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.

3. Hiçbir hayvan giysi giymeyecek.

4. Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak.

5. Hiçbir hayvan içki içmeyecek.

6. Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.

7. Bütün hayvanlar eşittir.)

ile birlikte bütün hayvanlar bir çatı altında toplanır. Sonra Snowball Napolyon tarafından yel değirmeni istedi diye ihanetle suçlanır ve Napolyon Snowball'ı devre dışı bıraktıktan sonra tek başına liderlik yapmaya başlar çiftliğe.

Hayvan çiftliğinin ismi Beylik çiftliği olarak değiştirilir ve yel değirmeni yapılır Napolyon tarafından.

Gel zaman git zaman 7 emir sürekli değişmeye başlar hep süt içen elma yiyen yataklarda yatan domuzların lehine dönmeye başlar tüm emirler.

Diğer hayvanlar eskisinden daha çok çalışır fakat daha çok ezilmeye başlarlar e ve daha az yemek yemeye başlarlar.

Hiç kimse sesini dahi çıkartamaz.

En ufak bir muhalefet yapanlar ise hain ilan edilip köpekler tarafından öldürülür.

Çünkü sözüm ona  hain Snowball rüyalarına girip onları hep kışkırtmakta ve isyana teşvik etmektedir.. En son şu emir kalır geriye 7 emirden...

Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir. (Sırf hayvanların refahı için kafa yoran ve bunun için de sütleri içmeleri, elmaları yemeleri, yataklarda yatmaları ve insanlar gibi iki ayak üstünde yürümeleri gereken domuzlara karşı homurdanmalar başlayınca bu 7. Emir de değişir)

Bakın George Orwell'in Yanı başımızda yaşanan ve hatta yüreğimize korku salan dünya sistemlerini anlatan muhteşem eseri o kadar güzel anlatıyor ki etrafımızda daralan çemberleri, gerçekten söylenecek hiçbir şey yok...

Kitaptan alıntı bazı cümleleri bile okurken akılsızlığın ve sorgulamadan yaşamanın nasıl bir travmatik, trajikomik bir buhran yarattığını mükemmel bir şekilde göreceksiniz...

Hülasa konuşmaya gerek yok her şey mükemmel, bakın Hayvan çiftliğinde hayvanlar neler konuşuyor...

 

"İnsan. Tek gerçek düşmanımız insandır. İnsanı ortadan kaldırın açlığın ve köleliğin temelindeki neden de sonsuza kadar silinecektir yeryüzünden."

"İnsan, üretmeden tüketen tek canlıdır. Süt vermez, yumurta yumurtlayamaz, sabanı çekecek gücü yoktur. Tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir. Hayvanları çalıştırır, karşılığında onlara açlıktan ölmeyecek kadar yiyecek verir vermez."

"İnsan ile hayvanların ortak çıkarı vardır, birinin dirliği öbürlerinin de dirliğidir, diyen çıkabilir. Onlara sakın kulak asmayın. Hepsi yalan. İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez."

"Bu isyanın ne zaman başlayacağını bilmiyorum, bir hafta sonra da başlayabilir, yüz yıl sonra da, ama şu ayaklarımın altında gördüğüm samanlar kadar emin olduğum bir şey var: Er geç adalet yerini bulacak."

"Gene o sıralar, yeni kurallar getirilmişti: Bir domuz ile başka bir hayvan yolda karşılaştıklarında öteki hayvan kenara çekilerek domuza yol verecek ve bütün domuzlar pazar günleri kuyruklarına yeşil kurdele takma ayrıcalığına sahip olacaklardı."

Snowball, "Bak yoldaş," demişti. "Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?"

Snowball, “Duygusallığa gerek yok, yoldaş!” diye bağırdı. “Savaş, savaştır. En iyi insan, ölü insandır.

"İnsan'a karşı savaşırken sonunda ona benzememeliyiz. Onu alt ettiğiniz zaman bile, onun kötü alışkanlıklarını benimsemeye kalkmayın. Hiçbir hayvan asla bir evde yaşamamalı, yatakta yatmamalı, giysi giymemeli, içki ve sigara içmemeli, paraya el sürmemeli, ticaretle uğraşmamalı. İnsan'ın bütün alışkanlıkları kötüdür. Ve en önemlisi, hiçbir hayvan kendi türünden olanlara zorbalık etmemeli. Güçlüsü güçsüzü, akıllısı akılsızı, hepimiz kardeşiz.Bütün hayvanlar eşittir.Hiçbir hayvan başka bir hayvanı öldürmemeli.(bu kural domuzların istediği kadar yumurtlamayı kabul etmeyen tavuklar isyan etti diye öldürüldükten  sonra hiçbir sebep olmadan hiçbir hayvan hiçbir hayvanı öldürmemelidir diye değiştirilir.)

Benjamin:

Açlık, zorluk ve hayal kırıklığı hayatın değişmez yasalarıydı. Yine de hayvanlar umutlarını asla yitirmiyorlardı.

Eşek Benjamin: "Tanrı bana sinekleri kovayım diye bir kuyruk vermiş; ama keşke sineklerde olmasaydı, kuyruğum da."

Sguealer: Kim yalan diyebilir ki(!)

Biz gece gündüz sizlerin refahınızı ve rahatınızı temine uğraşıyoruz. Biz, sırf sizin selâmetiniz için bu sütü içiyor, bu elmaları yiyoruz."

Bütün insanlar düşmandır!

Bütün hayvanlar yoldaştır!

 

"Bu arada çiftlik zengileşmiş,ama her nedense hayvanların hayat koşulları değişmemişti;tabii domuzlarla köpekleri saymazsak

İşte söylüyorum yoldaşlar:Ayaklanın

Dünyaya geldikten sonra yaşamamıza yetecek kadar yiyecek verirler; ayakta kalanlarımızı canı çıkana kadar çalıştırırlar; işlerine yaramaz duruma geldiğimizde de korkunç bir acımasızlıkla boğazlarlar."

 

" Zekilik kadar aptallık da gerekliydi. Ama aptalca davranmak da zekice davranmak kadar zordu."

 

"Kendisini ölüme taşıyan arabanın içinde, kapıya attığı umarsız çifteler, tüm hayvanların yitip giden umutlarını da yankılandırır. Özgürlüklerini savunamayanların ödedikleri bedel ağırdır. Özgürlük, değerli olduğu ölçüde kırılgandır da

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?