HER ŞEYİN BİR ADABI VAR

HER ŞEYİN BİR ADABI VAR
21-12-2022

Her ne kadar maçlara gitmesem de Sporu severim. Ama tadın da severim.

Müptelası ve fanatiği olmadım hiçbir zaman.

Çocukluğum Antalya geçti. Ta o zamandan berri sırf formasınınrengi kırmızı sarı olduğu için Galatasaray Takımını sevdim.

İyi bir taraftar da olsam hiçbir zaman takımlar için kırıcı olmadım, kavgasına girmedim. Ama sevdiğim takımın taraftarlığını yaptım.

Hala da bu takımın taraftarıyım. Küçüklüğümden beri yense de, yenilse de hep onunyanında oldum onu tuttum.

Tabi şimdilerde maçları pekte seyredemiyorum. Ama seyredince de bir tat verdiği muhakkak.

Fanatiklik; hiçte benimsenilecek, doğru görülecek bir taraftarlık değil.

Hele bir de takımlar ve futbolcular milyonlar kazanırken üstüne üstlük cebinden para yatıranların kalkıp takımlar için kavga etmeleri, birbirlerine girmeleri, savaşa gider gibi düşman kamplar oluşturarak taraftarlık yapmaları hiçbir zaman doğru görülüp desteklenecek, onaylanacak,  kabul edilecek bir durum olmasa gerek.

Futbolda büyük oyunların, büyük paraların döndüğünü biliyoruz da hangi fırıldaklarınnasıl ve ne şekilde döndüğünden pekte haberdar olamayabiliyoruz.

Maalesef paranın döndüğü yerde her türlü hile, oyun ve desiselerçok oluyor.

Bizler bu oyunlardan haberdar olmasakta,anlamasak ta gördüğümüz kadarıyla en azından yanlış ve doğruyu yorumlayacak kadar hikmet sahibi olabilmemiz mümkün.

Sözü bizim takımımızın yaptığı son maça getireceğim.

Başta belirteyim, futbol maçlar hakkında fazla bir bilgisahibi değilim. Maçlarda neler döndüğünü de bilmem. Ama usul ve adap konusunda doğru ve yanlışıbende herkes gibi bildiğime inanırım.

Basından öğrendiğimiz ve tanıklarında anlattığı kadarıyla Batman da yapılan son Urfa Spor ile Petrol spor maçında olanlar hiçte hoş görülecek, kabul edilebilecek davranışlar gibi gelmiyor bana.

Sahayı karıştırarak maçın iptaline gidilmesini sağlamak belki birileri için ideal olabilir ama benim açımdan doğru görünmüyor.

Yapılanların altında her ne kadar ne tür oyun ve planların olduğunu bilmesekte Batman sahasında oyunculara yabancı maddelerin atılması hiçte tasvip edilecek ve kabul edilecek bir durum değildir.

Spor, dostluk ve dayanışma aracıdır. Birlik ve beraberliğin, bir arada olabilmenin, birbirlerimizi sevmenin dayanağıdır.

Hal bu iken beldemize misafir olarak gelen bir takıma yapılan ve haddi aşan saldırı ve davranışlar hiçte uygun olmamıştır. 

Getirisi nedir?” bilemem ama götürüsünün ne ahlakla ne edeple ve ne de centilmenlikle bağdaşmadığı ortadadır.

Bir toplumun sadece eğlence olsun diye yapılan bir oyunda, kural dışı yollarla saldırılarda bulunup ortamı karıştırması hiçte doğru olmamıştır.

Bundan nasıl bir sonuç çıkar ve birilerinin ne tür bir beklenti içinde olduklarını bilemem lakin bu yapılanların hiçte etik olmadığı aksine kışkırtıcı olduğu muhakkaktır.

Daha da kötüsü bu yapılanlar sonucunda toplumların cahilleri arasında kin ve nefretin oluşmasına, ayrıştırıcı duygularının ekilmesine neden olacağı aşikardır.

Bu tarz davranışların hiç kimseye faydası olamaz.

Vatandaşlarımız arasında kine, nefrete, düşmanlığa neden olabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmak en başta bu müsabakaların düzenleyenlerin asli görevidir. Yapılanlar ise futbol ve yarışmaların amacına terstir.

Müsabakalar,karşılaşmalar, toplumlar arasında birlik, beraberlik ruhunu pekiştirici olmalıdır.

İnsanların birbirlerine karşı sevgi, saygı ve muhabbet duygularını pekiştirici olmalıdır. Bunları gerçekleştirecek tavır ve davranışlar içinde olunmalıdır.

Bizlerin ve toplumun spordan ve müsabakalardan beklediği ancak ve ancak budur.

Kanımca Sporseverlerimizin bu tür tutarsız davranışlardan uzak durmaları ve yapılan bu tür taşkınlıklara müsaade etmemeleri toplumun beklentilerindendir.

Aksi kin, nefret ve düşmanlık tohumlarının ekilmesini getirecektir.

Daha güzel, sevinç ve mutluluk getirici spor ve müsabakaların yapılması dilek ve temennisiyle

Allaha emanet olunuz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?