HİPOTİROİDİ VE BESLENME

14-10-2020

Sevgili Sonsöz gazetesi okurları herkese merhabalar.
Mutlu güzel bir gün olsun bizim için.
Bu hafta, sıklıkla karşılaştığım bir durum olan hipotiroidi ve beslenme konusunda yazmak istedim.
Bu yazı umarım okuyan herkese ışık olur.
Keyifli okumalar dilerim.

Öncelikle bilindiği üzere tiroid bezi boynun iki tarafında bulunan başta vücudun çalışmasını düzenlemek olmak üzere birçok görevi bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Bu bezin yetersiz çalışması sonucu vücutta yeterli tiroid hormonu üretilememekte ve hipotiroidi hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Hipotiroidiye bağlı olarak halsizlik, kabızlık, kaslarda güçsüzlük, kilo alma, ödem, saç dökülmesi gibi birçok sorun ortaya çıkabilmektedir. Tanı konulmasının ardından doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar ile durum kontrol altına alınabilmektedir. Beslenme tedavisi hipotiroidi hastalarında hastalığın seyri için oldukça büyük önem taşımaktadır. Hipotiroidi hastalarının metabolizması yavaş olabilir bu nedenle kilo vermeleri zorlaşır, kan kolesterol ve yağ seviyesi artabilir. Bazen kilo veremiyor oluşunuzun altında yatan sebep tiroid hormonlarınızın yavaş çalışıyor olmasıdır. Öncelikle bir doktora sonrada bir diyetisyene gözükmeniz gerekmektedir.

PEKİ BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?
Yeterli, çeşitli ve dengeli beslenme her sağlık probleminin temeli olduğu gibi tiroit hastalığının da temelini oluşturur. Bununla birlikte dikkat edilmesi gereken noktalar vardır:
Selenyum tiroit hormonunun metabolizmasında yer aldığından dolayı selenyumdan zengin olan balık, karides, hindi ve dana eti, mantar, ceviz tüketilebilir.
Su hipotiroidide en sık görülen problemdir. Bu nedenle su tüketimi asla ihmal edilmemelidir.
İyot eksikliği varsa, yemeklere iyotlu sofra tuzu eklenmelidir.

Guatrojenik besinler, tiroid hormonunun üretimini engeller ve büyümeye neden olabilir. Bu besinler brokoli, turp, beyaz lahana, karalahana, şalgam, karnabahar gibi besinlerdir. Pişirmeyle guatrojen oranı azalmaktadır, bu sebeple hipotiroidi teşhisi alan bireyler bu besinleri çiğ tüketmemelidir.

Yapılan çalışmalarda hipotiroidi olan bireylerin bir kısmında kansızlık gelişebileceği görülmüştür. Bu nedenle kişilerin günlük beslenmesinde demir alımına özen göstermesi gerekmektedir. Demir içeren kırmızı et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.
Hipotiroidisi olan bireylerde konstipasyon(kabızlık) sorunu sıklıkla görülebilmektedir. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapılmalı, lif içeren kaynaklardan(tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler )zengin beslenilmeli ve su tüketimine dikkat edilmelidir.

Ve en önemlisi de egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. 

Egzersizle metabolizma hızlanmakta ve kas artışı sağlanmaktadır. 
Sağlıklı günler dilerim.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?