HÜKÜMET KURULMALI

27-07-2015

7 Haziran seçimlerinin üzerinden iki aya yakın bir süre geçti ancak, hala yeni hükümet kurulabilmiş değil.

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma yetkisi verildi, ancak henüz bu konuda bir belirsizlik, bir duraklama mevcut bulunuyor. 

Son günlerde yaşanan operasyonlar, canlı bombalar, suikastlar ülke gündemimizi rehin alırken, hükümetin zaman geçirilmeden kurulması ve istikrarın yeniden yakalanması gerekmektedir. 

7 Haziran seçimlerinde milletin iradesi tek başına bir partiye iktidar olma çoğunluğunu sağlayamamış, dolayısıyla 4 partiye de mesaj vererek uzlaşılması yönünde irade beyan etmiştir.

Bu mesajın doğru algılanması, bu mesajın doğru uygulanması gerekmektedir. 

Erken seçim söylemleri ise son çare olarak okunmalıdır.  Global gelişmelerden kaynaklı düzensiz ekonomik reaksiyonlar, işsizlik sorunu ve bölgenin içinde bulunduğu ateş çemberi yeni hükümetin zaman kaybedilmeden kurulmasını zorunlu kılıyor.

Ancak siyasi partiler arasındaki kutuplaşmaların bu işi oldukça zora soktuğu da su götürmez bir gerçektir. Özellikle MHP’nin başından beri muhalif bir tavır sergilemesi, CHP tabanının AK Parti ile kurulacak bir hükümete sıcak bakmaması hükümet kurulmasını zora sokuyor. 

İş dünyasının, STK’ların ve halkın ortak arzusu hükümetin bir an önce kurulmasıdır.  Tek parti yönetimleri istikrar açısından ülkemiz adına daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlamışsa da, uzun yıllar koalisyon hükümetleriyle yönetilen bir ülke olduk.  Koalisyon hükümetlerini yakından tanıyan bir ülkeyiz.

Geçmiş koalisyonlardan, yapılan hatalardan ders çıkararak yeni bir koalisyon oluşturulmalı ve halkın tercihi yüzdelik çoğunlukla hükümete yansımalıdır.  Peki, hükümet kurulamazsa ne olur yazımızın devamında da onu değerlendirelim; Cumhurbaşkanı tarafından Ahmet Davutoğlu hükümeti kurmakla görevlendirildi. Hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı, güvenoyu alabilecek diğer partilere de şans tanır. Kendisine hükümet kurma görevi verilen diğer partiler de yeni hükümeti kuramaz veya güvenoyu alamaz ise Cumhurbaşkanı, TBMM başkanına da danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Ancak bu durum bir zorunluluk değildir.

Erdoğan sürecin yeniden devam etmesine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar sürecin devamında ısrar edebilir.  Ancak yeniden seçim kararı verilirse, kararın resmi gazetede yayımlanmasından itibaren 90’ıncı günden sonraki ilk Pazar günü seçimler yapılır.  

Cumhurbaşkanının erken seçim kararı alması durumunda 5 gün içinde “geçici hükümet” kurulması gerekiyor. Bununla beraber bir Başbakan atanması gerekecektir. Bu geçici hükümete, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır. Seçimlere kadar bu hükümetle yol alınır. Ancak bu hükümette güven oylaması yapılmaz. 

Temennimiz bir an önce yeni hükümetin kurulması ve zihinlerdeki muğlâklığın da giderilmesidir. Ancak hükümet kurulamazsa yukarıdaki yol izlenir ki, Bahçeli şimdiden erken seçim startını vermiş durumdadır.  Umarız, uzlaşan bir meclis ve hükümet ile bu dönem hayırlara kapı açar…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?