İ D E A L A İ L E

15-05-2019

Günümüz dünyasında aile sağlam zeminini kaybetmiş. Bunun sebebi; aileyi oluşturan, onu yaşatan değerler aşınmıştır. Bu aşınan değerler nedir? Aileyi kuran ve yaşatan öz nedir? Bunların üzerinde ideal aileyi oluşturalım. Kuran-ı kerim; din-dünya, dünya-ahiret, kadın-erkek arasındaki dengeyi kurmuş, bu dengenin gözetilmesini istemiştir. Ancak kuranın kurduğu denge sayesinde, dünyada huzur ve mutluluk, ahirette cennet elde edilir.

Bu gün kuran-ı kerimin hilafına, modern kültürün oluşturduğu ailede denge bozulmuş, ALLAH’A Kulluk bilinci kaybolmuş, dünyaya itibar ve rağbet artmış, madde ön plana çıkmıştır. Maddi çıkarlar ve haz önemsenerek, gönül ve kalp dünyası ihmal edilmiştir. Fıtrat dışı sistem oluşmuştur. Modern dünya aile sorunlarıyla fiilen yaşamaktadır. Kuran-ı kerimin bu duruma cevabı;’ ’Dikkat edin! Dünyayı ve dünyalığı çok seviyorsunuz. Ahireti unutuyorsunuz.’’(kıyamet suresi;20-21.ayet)

Alemi yaratan, RABBÜL ALEMİN, Dünya da insan ilişkilerinin de kotlarını vermiştir. Bu ilişkiler; Rahmet,  Meveddet,  Sekinet  üzerine kurulur. Rahmet; ALLAH- insan, insan-insan ve insan-dünya ilişkisinin dinamiğidir. Rahman ve Rahim olan ALLAH Rahmeti kendisine ilke edinmiştir. (Enam suresi-12,54.ayetler, Araf suresi;156.ayet, Mü’ min suresi-7.ayet). Rahmetiyle her şeyi kuşatmıştır. Peygamberlerini de Âlemler e rahmet olarak görevlendirmiştir. Müminlerinde aralarında merhamet duygusuyla hareket etmelerini belirtmiştir.(Fetih suresi:29.ayet)

Kuran-ı kerimin ideal aile kavramı: ‘’Yine sizin için kendileriyle huzur bulasınız diye kendi türü ile eşler yaratması, aranızda sevgi ve merhameti yerleştirmesi de onun mucizevi işaretlerinden biridir. Şüphesiz bütün bunlarda düşünen bir topluluk için alınacak bir ders vardır.’’ (Rum suresi;21.ayet)  Karşıt cinslerin yaratılış amacının çarpıcı beyanı. Bedende başlayıp, onu aşarak ruhu kucaklayan sevgi, Bu sevginin sonucunda hayat tohumunun toprağını bularak mahlûk ad ağacının soylu meyvesi insana dönüşmesi. Bu sayede cinsellik süfli olmaktan çıkıp ulvi bir hizmet halini alır. Tıpkı Kâinat bu cazibe ipliği sayesinde kaostan kurtuluyorsa, insanda Meveddet ten kaynaklanan bu cazibe sayesinde soyu tükenerek yok olmaktan kurtulur. Sevgi ve merhamet kulun davranışının göstergesidir. Bunun için gayret şarttır. Sevgi geliştirilemezse, cinsellik tükenince oda biter. Fakat rahmet cinsellik bitince de devam eder. İnsan ilişkileri açısından rahmetin tecellisi; incelik, nezaket, zarafet, Şefkattir . Gönülden gelen sevgidir. Bu sevginin fazlası ihsandır. İyilikte özen göstermektir. İyilikte incitici tutum iyiliği yok eder. Davranışlarda kabalık, ilişkilerde sertlik, sözlerde kırıcılık, hatada hoş görüşüz lük, kısacası taş kalplilik ve merhametsizlik sağlıklı iletişimi engeller. Kurumsal yapıyı yıkar, dağıtır. Al-i imran suresi; 159. Ayeti kerime bu durumu en güzel şekilde izah eder. Öyle ki Kuran-ı kerim boşanmada bile ihsan duyarlılığının gösterilmesini ister. Bakara suresi;229.ayet.

Toplumda olduğu gibi, ailede de bu hususlara önem verilmelidir. Her davranışın olumlu yorumlandığı, Af ve Hoşgörünün lütuf değil vazife telakki edildiği huzur ortamı oluşturulmalıdır. Bu davranış her türlü ilişkiye sadaka değeri kazandırır. Her şeyin temeli sevgidir. Kuran-ı kerimin övdüğü İSHAR ahlakını pekiştirir. Haşr suresi 9.ayeti kerime.

Sonuçta; Müslüman aile ilişkilerini, merhamet ve sevginin ördüğü, Fedakarlık ve Feragatın  zirveye çıktığı, derin duyguların, kopmaz bağların bütünleştirdiği, büyülü mahrem yapıyı ifade eder. Bunun karşılığı da huzur ve mutluluktur.

Karı- Koca ilişkilerinde Rahmetin, Nezaket ve Zarafetin en güzel örneği Hz. MUHAMMED(s.a.s.) dir. Herkese saygılı, gönül alıcı sözler söylemek, samimi davranmak, hatada anında özür dileyip gönül almak. Kendinden özür dilendiğinde kabul etmek, Yapılan iyiliğe teşekkür etmek. Yeri geldiğinde samimi davranış sergileyip, iltifatta  bulunmak, Fikir ve görüşlere itibar etmek. Karar makamında söz kesmeden dinlemek. Hatay ı yüzüne vurmamak.  Uyar ı görevini yalnız yapmak. Nezaketin pratiğe yansımasıdır. Eşler üstün yönleriyle bir birinin eksiğini tamamlar. Nisa suresi;30. Ayet. Sarıp sarmalayan. Bakara suresi;187.ayet. Bütünleşmiş  yek  vücut olan ayrılmaz bir bütündür… Nisa suresi;21.ayet. Merhamet ve Meveddetin yön verdiği ilişki, Hiyerarşik ve eşitlikçi düzlemi aşan, derinlikli bir hali ve duygu iklimini ifade eder. ALLAH(c.c) bizleri ve neslimizi ideal aile ye ulaşanlardan eylesin. İnşallah. Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?