İdeal müminin vasıfları

İdeal müminin vasıfları
23-04-2022

İdeal müminin vasıflarını Yüce Rabbimiz Allah mesajı Kur’an-ı Keriminde bizlere bildiriyor. ‘’Doğrusu, gereği gibi inananlar gerçek kurtuluşa erecekler.’’ ‘’ Onlar ki, ibadetlerinde derin bir ürperti ve tevazu içinde olurlar.’’ ‘’Onlar ki, boş ve karalayıcı sözlerden yüz çevirirler.’’  ‘’Onlar ki, iffetlerini korurlar.’’ ‘’ Yine onlar ki, verdikleri sözlere riayet ederler.’’ ‘’ ve onlar ki, ibadetleri üzerine titizlenirler.’’ ‘’ İşte onlar (mutluluk yurduna) varis olacak kimselerdir.’’  (Mü’minin suresi;1-5,8-10cu ayetler.) ‘’ Şüphesiz Rablerine karşı duydukları derin saygıdan dolayı tir tir titreyenler.’’ ‘’Rablerinin mesajına inananlar.’’ ‘’Rablerine şirk koşmayanlar.’’ ‘’En sonunda yine Rablerine döneceklerine inandıklarından, yüreklerinde tarifsiz bir ürperti duyarak vermeleri gerekeni verenler.’’ ‘’ İşte onlardır hayırda öne geçmek için can atanlar; nitekim onu elde etmede öncelik sahibi olanlarda onlardır.’’(Mü’minun suresi;57-61.ayetler)

  Yine Yüce Rabbimiz Allah Furkan suresinde buyuruyor: ‘’Rahmanın has kulları olan kimseler, yeryüzünde vakarlı bir tevazu ile yürürler ve cahillerle muhatap olduklarında selam! Der(geçer)ler.(Furkan suresi;63.ayet).İdeal mümin güneş gibi etrafına ışık ve hayat kaynağı olur. Yada ay gibi bir kaynaktan ışık yansıtır. ‘’ Yine onlar, gecelerini Rablerinin huzurunda secdeye vararak ve kıyama durarak geçirirler.’’ ‘’Ve onlar Rabbimiz derler, cehennem azabını bizden uzak eyle! Çünkü onun azabı oldum olası pek zorlayıcı, pek şedittir.’’ ‘’Gerçekten de o pek kötü bir ikametgah, pek fena bir makamdır.’’(İdeal mümin harcama ahlakında dengeli tavır içindedir.)  ‘’Ve onlar ki, infak ettikleri zaman ne düşüncesizce saçıp savururlar nede pintilik ederler; zaten bu ikisi arasındaki bir yol dengeli bir tavır vardır.’’ ‘’Yine onlar ki: Allah’la beraber bir başka ilaha yalvarıp yakarmazlar: meşru ve haklı bir gerekçeye dayanmaksızın Allah’ın dokunulmaz kıldığı cana kıymazlar; zina etmezler! Zira her kim bunları yaparsa günaha batmış olur.’’(Furkan suresi;64-68.ayetler.)

  İdeal mümin harama yaklaşmaz. Harama yaklaşmamak hem Allah’ın hürmetine, hem eşyanın hürmetine, hem de insanın kendi hürmetine riayettir. ‘’De ki: Gelin, Allah’ın size neyin hürmetine layık ve dokunulmaz kıldığını aktarayım: O’ndan başka şeylere kesinlikle ilahlık yakıştırmayın; anne-babaya iyi davranın. Rızkınıza ortak çıkar endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Zira sizin de onlarında rızkını biz veriyoruz; açık veya gizli sizi mahcup edecek günaha yanaşmayın. Haklı bir gerçeğe dayanmaksızın Allah’ın kutsal saydığı insan hayatına kıymayın. Allah size bunları emretti ki aklınızı kullanabilesiniz.’’(En’am suresi;151.ayet) İdeal mümin Allah’ın emirlerine uyandır.

  İbadetler Allah’a yollanmış mektuba benzer. Mektup ruhsa zarf cesettir. Diri ibadet sahibinin cennete götüren araçtır.  ‘’ Gerçek erdem yüzlerinizi doğuya veya batıya döndürmeniz değildir. Fakat gerçek erdem kişinin Allah’a, ahiret gününe, meleklere, ilahi kelama, Resullere inanması, malı-ona sevgi duymasına rağmen- yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, isteyenlere ve özgürlüğü ellerinden alınanlara vermesi, salatı istikametle yerine getirmesi, zekatı gönülden gelerek vermesidir. Onlar söz verdikleri zaman sözünde dururlar, şiddetli zorluk ve darlıklara karşı göğüs gererler. İşte bunlar sözlerine sadık kalanlar. takvaya ermiş olanlarda bunlardır.’’( Bakara suresi;177.ayet) İman sınavdır. Sınav imanı güçlendirir. İdeal mümin iman sınavını başarıyla tamamlayandır.

  İdeal mümin Rabbine Hz. İbrahim gibi tam teslim olandır. ‘’ Karı zararından ayırmayan tipler hariç, kim İbrahim milletinden yüz çevirebilir ki? Biz onu dünyada seçkin kılmıştık, ahirette ise o kesinlikle erdemliler arasında yer alacaktır.’’ ‘’Rabbi ona teslim ol dediğinde, karşılığı şu oldu: Alemlerin Rabbine teslim oldum’’(Bakara suresi;130-131.ayetler.) İman eden Hz. İbrahim gibi hayatıyla gösterendir. ‘’ Ey (Kur’an-a) iman edenler! Allah’a karşı sorumluluğunuzun gereğini hakkıyla yerine getirin! Ve Allah’a tam teslim olmadan can verecekseniz sakın ölmeyin!)’’(Al-i imran;102.ayet) Madem ölmemek mümkün değil, Allah’a tam teslim olarak yaşayın, yolunuzu bulun.Yegane rehberlik Allah’ın rehberliğidir. ‘’Bizi yönelt dost doğru yola.’’(Fatiha suresi;5.ayet). Hidayet isteyen kişi! Kur’an-ı Kerim muttakiler için ilahi rehberliktir. Sırat öteden değil buradan başlar,( Bakara suresi 2.ayet.)

  İdeal Müminin her anı Allah’ı düşünerek geçer. ‘’Onlar ki; ayaktayken, otururken ve yatar haldeyken Allah’ı anar, göklerin ve yerin yaratılışı üzerine tefekkür ederler: Rabbimiz! Bütün bunları anlamsız ve amaçsız yaratmadın! Yücelikte eşsizsin bizi ateşin azabından koru!’’      (Al-i imran suresi;191.ayet) Her zaman ve her durumda. Allah’ı anmak, Allah’ı sürekli gündemine almak, O yokmuş gibi düşünmemek, konuşmamak, yaşamamak ve sonuçta Allah’ın gündeminde kalmaktır. İdeal Mümin hayatın anlamını keşfedendir. ‘’ Rabbimiz! Bizi, Rabbinize iman edin! Diye imana çağıran bir davetçi duyduk ve hemen iman ettik! Rabbimiz! Bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört ve canımızı erdemlilerle birlikte al!’’ (Al-i imran;193.ayet). ‘’ Siz ey iman edenler! Zorluklara karşı direnin, direnişte birbirinizle dayanışma içinde olun ve Allah’a karşı sorumluluk bilincini kuşanın ki ebedi saadete erebilesiniz.’’(Al-i imran;200.ayet). İdeal mümin Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle yaşar.

  İdeal Mümin: İmanına karşı saldıranlara dirençlidir. Diğer müminlerle dayanışma ve yarış içindedir. Şeytana ve şeytanlaşmaya karşı nöbet halindedir. Allah’a ve Resulü Muhammedin sünnetine bağlılık içinde yaşar.  Cennete ulaştığı yolda bir adım geri atmaz.  Allah’a kulluk bilinciyle her anını değerlendirir. Ne mutlu ideal mümin olanlara! Allah cümlemizi ideal mümin olanlardan eylesin! Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?