İLÇE OTOGARI

07-05-2015

Batman şehirlerarası terminal işletmesi kısa adıyla BAŞTİ açıldıktan sonra eski otogar ilçe otogarı olarak kullanılmaya başlandı.

Batman’ın ilçelerinin yanı sıra Bismil, Diyarbakır, Siirt, Kurtalan, Midyat ve Mardin gibi yerlere transit taşımacılığı buradan başlanarak yapılıyordu.

Hayli de firma mevcut…

Geçen gün ilçe otogarı eski Bismil garajına taşındı.

İlçe otogarı olarak kullanılan garaj ise yıkımına başlanmak suretiyle SGK binası olacak.

Ancak bir plan ve program düzenine riayet edilmeksizin, yeni bir ilçe otogarı hizmete sunulmadan bu durumun yaşanması hem firmalar adına hem de vatandaşlar adına sorunlara yol açtı.

Firmalar, Bismil garajının yetersiz olduğunu, hem büro olarak hem de park yeri olarak mevcut garajın taleplerine cevap vermediğinden yakınıyor.

Keza eski otogar esnafının da durumdan pek memnun kaldığını ne yazık ki söyleyemeyiz.

Firmaların bir de park sorununa dikkatleri çekmek gerekiyor.

Bismil garajında yeterli park yeri bulunmaması nedeniyle firmalar araçlarını Baski Müdürlüğünün karşısında bulunan Petrol İlköğretim Okulunun arkasına park ediyor. Onlarca transit burada bekletiliyor.

Petrol ilköğretim okulu öğrencilerinin velileri ise transitlerin buraya yerleşmesinden rahatsız olduklarını ve öğrencilerin dağılma saatlerinde bir dikkatsizliğin kazalara sebebiyet verebileceği endişesi taşıdıklarını ifade ediyorlar.

Yine bir plansızlık, bir programsızlık…

Yıllardır ilçe otogarının yıkılacağı söyleniyordu. İlçe otogarı gerekliliği de bilinen bir şeydi. Bu konuda yıllardır herhangi bir çalışma başlatılmamış olması, bu tür sorunların yaşanacağının işaretiydi.

Şimdi yeni bir ilçe otogarı olacak deniyor. Bir-iki yıl içinde yapılacağı söylenen ilçe otogarı içinse gösterilen yer eski hal… Rivayetler bu yönde, ancak henüz bununla ilgili resmi bir şey duymadık.

Yeni bir ilçe otogarı Batman için şart…

Bölge illerinin çoğunun ulaşım ağında yer alan ilimizde, ulaşımın daha rahat sağlanması için bu şart. Batman havalimanının da çevre illerden yolcu kapasitesi olduğu bilinen bir gerçektir. Yapılacak yeni bir ilçe otogarı Batman’ın ulaşımına büyük katkılar sunacaktır elbette.

Şehir dışında, daha uygun bir yerde yapılacak bir ilçe otogarı şehir trafiğini de rahatlatacaktır.

Yeteri miktarda park yeri ve büro sağlanması, yolcuların bekleme esnasında rahatının düşünülmesi, esnaf için de uygun donanımlara sahip bir ilçe otogarı olması gerekir.

Tüm bunların yanı sıra transit taşımacılığı yapan firmaların vatandaşların taleplerini göz ardı etmemesi gerekiyor.

Hem ücretler konusunda vatandaşlar tepkili, hem de araç kapasitesinin üzerinde yolcunun araçlara alınmasından şikâyetçi…

Birlik halinde, tek firma şeklinde hizmet verilmesi, rekabetin olmaması; bu nedenle de yolcu haklarının çiğnenmesi kabul edilemez. Yolcular bu konuda şikâyetçi…

Firma yetkililerinin bu konuda hassas davranması gerekiyor.

Sözün özü, yeni bir ilçe otogarına ihtiyacımız var ve bunun ivedilikle, tüm şartlar gözetilerek yapılması gerekiyor.

Bu hizmet de önemli bir hizmet olacaktır.

Firmalar da eli mahkûm diye vatandaşın hakkını göz ardı etmesin lütfen...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?