İLGİNÇ DİL ÖĞRENME TEKNİKLERİ

19-11-2020

Merhaba değerli okurlarım, bu hafta insanları geliştirmek adına kurduğumuz platform Gelişim Kuşağında Yabancı dil hocası Sayın Talha Kaygusuz ile bir canlı yayın gerçekleştirdik. 
Moderatörlüğünü kuzenim Berkan yaptı. Arzu ederseniz sizlerle Talha Kaygusuz ile Yeni Nesil Yabancı Dil Öğrenme Modelleri’nden bahsedeceğim ama öncelikle size hocamız hakkında kısa bir bilgi vereyim. 
2006 yılında İngilizce Öğretmeni olarak göreve başladı. Çeşitli okullarda çalıştıktan sonra pandemi  nedeniyle eğitimleri Web sitesi üzerinden  uzaktan eğitim yoluyla vermeye başlamıştır. Genelde son zamanlarda dijital kanallar vasıtasıyla uzaktan eğitim vermektedir.

Yabancı dil öğrenirken hep kelimeleri ezberleyip öğrenirdik. Bu da o kelimenin anlamını çabuk unutmamıza neden oluyordu. Günlük hayatımızda bir yabancı turistle karşılaşsak onunla nasıl konuşacağımızı bilemiyoruz. İşte Yeni Nesil Yabancı Dil Öğrenme Modelleri sayesinde de çekinmeden utanmadan hangi dili nasıl konuşacağımızı öğrenmiş oluyoruz. Çünkü yabancılarda biri bir şey der konuşamıyorsun, yapamıyorsun tersler diye bir şey yok. Onlar sadece başarılı olmayı düşünüyorlar. Sonrasında ise bu modellerden bir başkası da öğrencilerin etkileşim yoluyla yabancı bir dili Dinle Konuş yöntemidir. Biz bunu Gelişim Kuşağında şöyle bir yöntem ile deniyoruz: Uluslararası katılımcı bulup kazandırıp onlarla hem konuşma hem yazma hem de dinleme yapıyoruz. Bu sayede A1 Seviyesinde olan bir arkadaşımız; 1. ay çeviri yapıyor, 2. ay yarısını çeviri yapıp yarısını kendi yazıyor. 3. ay ise tamamını kendi yazarak B1 seviyesine otomatik çıkıyor. Hem de gülüp eğlenerek bunu sağlıyor.Ayrıca ilerleyen süreçte bunu konuşma konulu İngilizce yayınlar yaparak dünyanın herhangi bir yerindeki yabancı arkadaşlarla görüntülü görüşmesi yapmayı düşünüyorum. Bu sayede insanlar arasındaki kültürel alışverişi daha hızlı bir şekilde yaparak aynı zamanda dünya gençleri ile bağlantı kurarak aynı zamanda yabancı dil gelişimi yapmayı düşünüyoruz. Hocamıza bu fikirlerimizi anlatınca çok beğendi ve desteklediğini söyledi. Ayrıca internette birkaç program varmış onlar ile alt yazılı sahneler izleyip öğrenme teknikleri uygulayabiliyorsunuz. Benim kişisel yaptığım en önemli şeylerden biri de İngilizce konusunda altyazılı animasyon film izlemek, bunlardan hem keyif alıyorum hem de dilimi geliştiriyorum. Ayrıca arkadaşlarımız sordu siz aynı zamanda Rusça öğretmeniziniz diye. Neden 1 dil yetmedi diye. Onun da cevabı şuydu: 1 dil zaten kesinlikle öğrenilmesi gereken bir şey ekstra üstüne ne koyabiliriz onu düşünmeliyiz diye söyledi hocamız.Bir soru da aklımda kalan hangi dili öğrenmeliyim sorusu idi. Onu da hocamız mesleğimize ve yapabilirliğinize uygun olanı seçmelisiniz dedi çünkü Fransızca hiç benlik değil diye devam etti. Denediğini ve bir türlü başaramadığını anlattı. Olabilir yani herkesin her dile yatkın olması diye bir durum yok ki. Bu arada geçen haftaki program Gelişim Kuşağı YouTube kanalına yüklenmiştir. İsteyen tekrarını izleyebilir. Son olarak da  BKM’de Stand Up şovlar yapmış bir değerimiz, Sayın Uğur Durak Hoca’mızla 22 Kasımda "Motivasyon ve Mentörlük Yolculuğu" adlı yayın,  saat 21.30’da siz değerli halkımız ile buluşacaklardır. Organizasyon, katılım belgelidir. İzlemek için “gelisimkusagiresmi” Instagram hesabından başvurabilirsiniz.
***
Ayrıca İzmir için topladığımız yardımlar İzmir'e ulaştı. Yardım kuruluşları vasıtasıyla dağıtımı izin alınarak uygun şekilde yapılacaktır. Son olarak da sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili de hayırlı olsun. Bu gerekliydi diye düşünüyorum. Çünkü yetkililer binlerce kez maske, mesafe, temizlik deseler de, Cumhurbaşkanımız kısıtlamayı herkes kendine yapsın bize gerek kalmasın deseler de maalesef halkımız uymadı ve yetkililer kısıtlama ile ilgili bir tasarruf yapmak zorunda kaldılar. 
Batman için de hayırlı olsun. 
Tedbirleri elden bırakmayalım. 
Sizleri seviyorum. 
Allah’a emanet olunuz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?