İMANIN TEMEL KURALI

21-07-2020

Nasıl bir imana sahip olmalı?
İnsan; kime, nasıl, niçin, neden inandığının farkında olmalı. İman; sözde değil özde olmalı. Ele, göze, kulağa, akla, ayağa, söze ve öze yansırsa, Allah’ın tarifsiz nimetine nail olur. Rabbini  bilen haddini bilir.  Allah’ın Resulü Hz.Muhammed in hayatı Allah(c.c.) tarafından tasdik edilmiştir. Resulün hayatına, Allah(c.c) doğrudan müdahildir.  İman edenin rol modeli Hz. Muhammed’dir. Allah Resulünün dostları; Allah(c.c.), melekler ve iyi müminlerdir.
Allah(c.c.) gaybi bir hakikattir. Allah’ın zatını kavramaya insan aklı yetmez. Allah’ı esmasından tanırız. Tasavvur doğru ise, ölçümüz doğru ise hakikate ulaşırız. Gerçek tasavvur Allah’ın Nuru vahiy Kur’an-la oluşur. Yaratan ilmiyle her şeye ulaşan, her şeyden haberdar olandır. Yeter ki biz yaratana tam teslim olalım, güvenelim. Allah(c.c.) mutlak hükümran ve otorite sahibidir. Kesintisiz bereket kaynağıdır. Her şeye gücü yeter. Mülk Allah’ın, insanda Allah’ın mülküdür. Hayatı ve ölümü insanı sınamak için yaratmıştır.(Mülk suresi;2.ayet). İnsanın cesedi ölür. Ruhu geldiği yere döner. Vahiy rahmeti beş duyumuza inerse, içimizde bahar açar.
Akıl, insanın içindeki, Vahiy dışındaki peygamberdir. Doğru kullanılan akıl ve vahiy ile nakil doğru anlaşılırsa, beş duyu işlerse, insan hakikate ulaşır. Doğru işleyen akıl insanı vahyin kapısına getirir. Doğru anlaşılan vahiy, insana aklını nasıl kullanacağını öğretir. Doğru kullanılan beş duyu insana, doğru aklın ve doğru kullanılan vahyin yolunu öğretir. Üçü de bir birini destekler.’’ Ey insanlar! Niyetlerinizi, düşüncelerinizi, Sözlerinizi ve davranışlarınızı ister gizleyin, ister onları açığa vurun, hiç kuşkusuz O, kalplerin özünde olanları bilmektedir.’’ (Mülk suresi;13.ayet) Mutlak bilgi Allah(c.c.) katındadır. Resul uyarıcı ve müjdeleyicidir. Hasat zamanı, hesap zamanı mutlaka gelecektir. İnsanların çoğu akıl etmez, şükretmez, iman etmez. En sonunda Ona döndürüleceksiniz.
Selim aklı ve sahih nakli bir yana iterek, içgüdülerinin kendilerini doğru yola götüreceğini sanan ahmaktır. Ey insan sen hiçbir zaman bütünü görmedin ki, parçanın neye sahip olduğunu nasıl bileceksin. Parçayı gören bütünü görene teslim olur. İmanın görevi kalbi Allah(c.c.) yolunda sabit tutmasıdır. Kur’an-a uyan, görmediği halde Rahman’dan korkan kimseler inanç sahibidir. Unutmayalım; insanın her hali kayıtlıdır.
Müslüman’ım diyen toplumun imanla ilgili haline bakalım. %94 ü Kur’an-ı bir kere bile anlayarak okumamış. Kur’an dan habersiz olanların %100 cennete gireceğine inanıyor. Bu günkü Müslümanlık kulaktan dolma rivayet dinidir. Bir konuda Allah(c.c.) ne diyor diye Kur’an-a bakalım dediğinizde, Kur’an onun görüşünün aksini bildirince, sen alimlerden, hocalardan daha iyimi bileceksin diye tepki veriyorlar. Tıpkı şu ayetteki gibi.  ‘’Onlara Allah’ın indirdiği Kur’an-a uyun denildiğinde, hayır biz atalarımızın üzerinde bulunduğu geleneklere uyarız! Derler. Ya ataları hiç akıllarını kullanmamış ve doğru yolu bulamamışlarsa.’’(Bakara suresi;170.ayet) .’’ Allah’ın zikri Kur’an-ı umursamayan kimseye şeytanı musallat ederiz de, onun yakın dostu olur. Bu şeytanlar onları yoldan çıkarırlarda, yine kendilerini doğru yolda sanırlar.’’(Zuhruf suresi;36-37.a) ‘’Günahın açığın dan da, gizlisin den de uzak durun! Zira günah işleyenler, yaptıklarının cezasını çekecektir.’’(Enam suresi;120.ayet). ‘’ Her can ölümü tadacaktır. Biz sizi (yeteneklerinizi açığa çıkarmak, olgunluk mertebesinde yücelmenizi sağlamak üzere hastalık, yokluk, tabii afet gibi)  kötülük saydığınız şeylerle,( bazen de sağlık, zenginlik, güç ve başarı gibi) iyiliklerle sınav ediyoruz. Ve sonunda bize döneceksiniz.’ (Enbiya suresi; 35.ayet). Oku diyen Allah(c.c.) okudun mu? Diye sormayacak mı? Ne cevap vereceğiz. O halde gerçek imana sahip olmak için Kur’an-ı anlayarak okumaya başlayalım. Nihayet onlardan birine ölüm geldiğinde, ‘’Ey RABBİM! Beni dünyaya geri gönderde, senin istediğin kul olayım. ‘’(Müminin suresi,99.ayet) İş işten geçmiş dönüşü olmayan bir yola girilmiştir. Bu duruma düşmemek için ALLAH’IN zikri Kur’an-a sarılalım.’’ Sabah, akşam Ona yönelin’’(Ahzap;42.ayet.) An bu andır. Yarın belki geç olabilir. İnsanları ‘’Allah’a (kul olmaya) çağıran, güzel ve yararlı işler yapan ve Ben(tam bir teslimiyetle ALLAH’IN hükümlerine boyun eğen) bir Müslüman’ım! Diyen kimseden daha güzel sözlü kim olabilir? (Fussilet suresi;33.ayet)
Dostlar; Allah’a iman en büyük imkandır. İmanın hakkını vermek, her aklı başında Müslüman’a farzdır. Bilinçli imana sahip olanlar, dünya ve ahiret saadetine erecektir. Bilinçli imana sahip olmanın yolu da,  Allah’ın kendisinden mesajını öğrenmektir. Başkalarının bildiklerinden değil. Başkaları Allah’ın mesajına kendi görüş ve düşüncelerini de ilave ederek, mesajı anlaşılmaz hale getiriyorlar. Allah’ın verdiği akıl nimetinin hakkını vererek kullanmak, Allah’a yaraşır kul olmak idealimiz olmalıdır. ‘’ Rabbim doğrusu bana iktidarı sen bahşettin! Yine sen öğrettin olayların doğru yorumunu.(ey) gökleri ve yeri  yoktan var eden: hem bu dünyada hem öte dünyada yârim, yardımcım sensin! Canımı, varlığını sana adamış biri olarak al ve beni iyiler arasına kat! ‘’( Yusuf suresi;101.ayet). Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?