İNSAN YÜRÜMEYİ UNUTUR MU?

01-10-2020

Merhaba değerli okurlarım. Bu hafta sizlere biz insanların en temel fonksiyonlarından birisi olan yürümenin uzun süre yapılmadığında ortaya nasıl sonuçlar çıkabileceğini anlatacağım. 
Bu konunun nereden çıktığını size kısaca anlatmak isterim kibiliyorsunuz Covid-19 salgınından dolayı belirli bir süre tedavi için hastanede kaldım. Hastanede yaşadığım bu süreç ile ilgili yaşadıklarımı iki hafta önceki "Allah Düşmanıma Vermesin" adlı yazımdan okuyabilirsiniz.

Sonrasında ise tedbir amaçlı 14 gün daha evde kalmam gerekti. Hal böyle olunca 1 ay evde geçirdiğim süre içerisinde yürüyüşümde bazı aksaklıklar meydana gelmeye başladı. Karantina bittikten sonra dışarı çıkıp yürümeyi denediğimde düz bir şekilde yürüyemediğimi fark ettim ve bu duruma çok şaşırdım. Sanki yürümeyi yeni öğrenen çocuklar gibiydim. Sonrasında uzun süre herhangi bir sebepten dolayı yürüyemediğimizde yürüme yeteneğimizde kayıplar meydana geldiğini anladım.

Örnek vermek gerekirse bir İngilizce öğretmeni uzun bir süre İngilizce konuşmazsa bir süre sonra İngilizceyi eskisi kadar iyi konuşmadığını fark eder. Eğitimde de bu böyledir. Sınavlara sürekli sıkı bir şekilde çalışan ve sürekli yüksek puan alan birisi bir süre sonra çalışmayı bırakıp ara verdikten sonra çoğu bilgiyi unutacağından dolayı diğer gireceği sınavlardan düşük puan alacaktır. Bir örnek de aile hayatından vermek gerekirse yıllardır sürekli ilgi ve sevgi gösterdiğiniz eşinizle artık eskisi kadar ilgilenmediğiniz takdirde evlilik hayatınızda çok kısa bir sürede ciddi sorunlar meydana gelecektir.

Nasıl insanların en temel fonksiyonlarından biri yürümek ise diğer önemli bir fonksiyonda konuşmaktır. Uzun bir süre kimse ile konuşmayıp iletişim kuramadığınız takdirde konuşma becerilerinizde eksiklikler meydana geldiğini, eskisi kadar akıcı ve düzgün konuşamadığınızı fark edeceksiniz. Bu ve buna benzer bir sürü örnek ile bu durumu açıklayabiliriz. 
Bir diğer husus olan üniversite mezunlarının ülkemizdeki iş alanlarındaki sıkıntılardan dolayı kendi mesleklerini özgür bir biçimde yapamadıklarına değinmek istiyorum. Sizler de biliyorsunuz kiüniversite mezunlarının büyük bir çoğunluğu kendi iş alanı olduğu mesleklerini yapamıyorlar. Mühendisler, mimarlar, öğretmenler, ekonomistler, teknikerler, teknisyenler vb.

Çoğu sektörden yıllarca eğitim alanlar istemeden de olsa zorunlu olarak yani hayatını idame ettirmek amacıyla başka mesleklere yönelmek zorunda kalıyorlar. Bundan dolayı alt yapısı olmadan, yapacağı meslekle ilgili gerekli eğitimi ve bilgiyi almadan yeni bir mesleğe atılmak zorunda kalıyorlar. Bu da onlar için zaman kaybı anlamına geliyor. Bu gibi sorunların en kısa sürede güzel bir şekilde çözüme kavuşması için Yüksek Öğretim Kurumu'ndan rica ediyorum.

Aynı zamanda sosyal medya platformlarımda bu ve buna benzer sorunlarla ilgilenip çözüme kavuşturacak ilgili kurumları etiketleyerek gündeme getirmek istiyorum. Lütfen iş olanakları açısından ataması olmayan bölümler kapatılsın. Sonrasında devlet yetkilileri ile özel sektör yetkilileri arasında toplantılar yapılıp yenilikçi, önü açık ve devletimizi en üst seviyelere çıkaracak iş alanları konusunda kararlar alınmalı. Bunun neticesinde alınan kararlarla ilgili üniversitelerimizde branşlar ile ilgili bölümler açılmalı. 
Sonuç olarak değerli okurlarım, bu hayatta insan uzun bir süre bile yürümediği takdirde yürümeyi bile unutur. Sevmedikçe onun hislerini unutur, saymadıkça saygıyı unutur, hissetmedikçe hissetmeyi unutur. Bu değerleri yapmadıkça, tekrarlamadıkça bir süre sonra yavaş yavaş emin olun ki insanlığımızı bile unuturuz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. 
Haftaya tekrar görüşünceye dek sağlıkla, mutlulukla huzurla kalın. Allah'a emanet olun. Hoşçakalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?