İŞ KAZAKARI NEDENLERİ VE YAPILAN YANLIŞLAR

İŞ KAZAKARI NEDENLERİ VE YAPILAN YANLIŞLAR
03-06-2021

Sevgili dostlar;

Son aylarda Batman’da yaşanan iş kazaları maalesef herkesi olduğu kadar beni de derinden üzüyor.

Ben bu yaşananlara aslında kaza demekten ziyade ihmal demek istiyorum; zira ortada bir dikkatsizlik ve tedbirsizlik var.

Son yıllarda bu gibi iş kazalar yaşanmaması için bir iş güvenlik yasası çıkarıldı.  Bu yasa ile bütün iş ve ticaret üretim inşaat yani tüm iş kollarında iş Güvenlik Eğitimi zorunlu hale getirildi yani iş yerinde tüm güvenlik önlemleri zorunlu hale getirildi. Bu eğitimi ve kontorülü de iş Güvenlik şirketlerine verildi. Yani bir inşaata bir iş Güvenlik elemanı hazır bulunacak çalışanlara yaşanacak tehlikeler ve tedbirler hakkında bilgi verecek ve denetleyecek, uymayan iş yerlerinin ve ya çalışanın faaliyetini durduracak yetkileri de verilmiş durumda.

Fakat gelin görün ki durum böyle gözükmüyor. Özelikle inşaat sektörün de iş kazalarının ve ölümlerin ardı arkası kesilmiyor.

“İnşaattan düştü öldü...”

Bir ölüm bu kadar basit olmamalı.

Emniyet kemeri bareti tecrübesi bilgisi olsa belki de ölmeyecek yaşayacak emekçi kardeşimiz.

Bu kardeşimizin belki işe ekmeğe ihtiyacı vardı, eyvallah ama körü körüne de tehlikeli işlere verilmemeli, eğitilmeli, korunmalı çalışma alanı emniyeti alınmalı.

Bu hem işverenin hem taşeron firmanın hem iş güvenliğinin sorumluluğu ve zorunluluğu. 

Buradan bir parantez açalım ki kimse üstüne alındın, biz kimseyi hedef tahtasına koymuyoruz. Genel bir uyarılarımızı buradan yapıyoruz. Sadece Türkiye bir hukuk devletidir yasalar açık ve nettir kazalarda bir ihmal olup olmadığı yargının görevidir gazetecinin asla değil.

Keşke yaşanmasa dediğimiz her kazadan dersimizi almamız gerekir.

Bana yada bize bir şey olmaz 10 yıl dır bu işte çalışıyoruz demeden önce tedbirimizi almalıyız.

Ne demiş Allah cc devsini kaybeden kervancıya, önce deveni bağla, sonra bana emanet et.

Önce iş güvenliği.

Bir işe başlamadan tedbirlerimizi mutlak almalıyız iş yeri kurallarına uymalıyız mümkünse halk eğitim kurslarına gidip yapacağımız faaliyet konusun da eğitim almalıyız. 

Önce can sonra canan.

Eklemek istediğim bir önemli nokta da ilk yardım eğitimi herkesin alması önemli bir konu alacağınız bir kaç saat eğitimle belki de bir hayat kurtarma mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Konumuza dönersek özelikle inşaat sektöründe iş Güvenlik eğitimlerinin verilmesi ve iş yeri güvenlik denetimlerini arıtılması bu konuda müşahitlerin taşeron firmalarının bilgilendirilip yetkilenmesini Batman Sonsöz gazetesi olarak önemsiyoruz..

Biz bir başka emekçi kardeşimizin vefatını kaleme almak istemiyoruz. 

10 numara eğitim 10 numara tedbir 0 iş kazası...

Hedefiniz daima bu olmalı, insan sağlığı ve güvenliği her şey den önemli, en kötü tedbir hiç olmamasından iyidir

Allah kimseye iş kasası ve acısını yaşatmasın diyelim sözlerimizi noktalayalım.. 

Hoşçakalınız…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?