İŞ KAZASI GEÇİREN İŞÇİNİN HAKLARI

06-07-2018

İş kazası sonucu işçinin uğradığı zararın giderilmesi için yasa koyucu işçiye haklar tanırken, işverene ve Sosyal Güvenlik Kurumuna da bazı sorumluluklar yüklemiştir.

Kaza geçiren işçinin haklarının neler olduğuna değinmeden önce hangi durumlarda iş kazasının var olduğunu belirtelim.

-Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

-İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş veya çalışma konusu nedeniyle işyeri dışında,

-Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, https://www.muhasebenet.net/

-Emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

-Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında geçirilen kazalar iş kazasıdır. İşe giderken ya da işten dönerken geçirilen kazalar da iş kazası sayılmaktadır.

İşverenler, işyerlerinde meydana gelen iş kazasını/meslek hastalığını en geç 2 (iki) iş günü içinde ilgili bölge müdürlüğüne yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Daha sonra SGK’ya bağlı müfettişler kaza mahalline gelerek olayın iş kazası olup olmadığını araştırmaktadır.

Kaza geçiren işçi de, hastanede belgelerin iş kazası olarak düzenlenip düzenlenmediğini ve iş kazasının SGK’ya bildirilip bildirilmediğini takip etmelidir.

İş kazasına uğrayan sigortalı işçilere SGK tarafından, hekim veya sağlık kurulu raporu ile ayaktan ve yatarak istirahatlı oldukları süre içinde işyerinde çalışamamalarından kaynaklanan gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla geçici iş göremezlik ödeneği adı altında ödeme yapılmaktadır. 

İş kazasında sigortalıya tanınan en önemli hak da sürekli iş görmezlik ödeneğidir.

Sigortalının iş kazası nedeniyle sürekli iş görmezlik ödeneği alabilmeleri için meslekte kazanma gücünü en az %10 oranında kaybetmiş olmaları gerekmektedir.

Bu oran SGK Sağlık Kurulları tarafından tespit edilmektedir.

Yine iş kazası sebebiyle işveren aleyhine maddi manevi tazminat davaları ve sigortalının ölümü halinde eşi, çocukları ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından destekten yoksun kalma tazminatı için dava açılması mümkündür.

İş kazası nedeniyle açılacak tazminat davalarında zamanaşımı iş kazasının gerçekleştiği günden itibaren 2 yıl ve herhalde 10 yıldır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?