İSRAF

01-11-2018

Günümüz toplumunun en önemli problemi ve öncelikli konusu israf alışkanlığıdır.

Yüce rabbimiz Kuran-ı Keriminde şöyle buyuruyor. “ve odur insan eliyle yetiştirilen ve kendi başına yetişen bahçeleri, bağları, hurma gilleri çeşit çeşit ürün veren tarlaları, biri diğerine çok benzeyen ve biri diğerinden farklı zeytingilleri ve narı var eden. Her biri ürün verdiğinde ürünlerinden yiyin ve hasat günü (yoksullara) hakkını verin. Fakat İSRAF etmeyin. Unutmayın ki, ALLAH israf edenleri sevmez.’’ (enam suresi;141.ayet)

...

İSRAF: haddi aşmak, bozgunculuk yapmak, ölçüsüz davranmak, taşkınlık yapmaktır. İnsanın yediği, içtiği, kullandığı eşya ve yaşadığı zaman israfın konusudur. Ülkemizde, günde beş milyon ekmek çöpe gidiyor.

Her yıl yedi buçuk milyar ekonomik kayıp. Küresel israfın maliyeti, yılda 2,6 trilyon dolar. İsraf edilen gıdaların dörtte biri ile sekiz yüz milyon insanın doyurulması mümkün.

Bugün Dünyada yaşanan göçlerin, savaşların nedeninden biri, gıdaya erişim, açlık sorunudur. Bugün Yemen’de 14 milyon insan açlık sorunu ile karşı karşıyadır. Bütün insanlık, başta Müslüman’ım diyenler, bundan sorumludur. Allah’ın verdiği nimetlerin insanlar arasında eşit dağıtımı, hem Allah’ın emri, hem de dünya barışı açısından önemlidir.

...

Günümüzde su israfı da dikkati çekmektedir. İhtiyacın 3-4 katı daha fazla su tüketilmektedir. Bilhasa toplu alanlarda, okullarda, kayıp kaçak su miktarı çoktur. Yüce Rabbimiz kuranı keriminde bu duruma dikkati çekerek, suyunuzu kesersek ne yaparsınız buyuruyor. Alimler; üçüncü dünya savaşının su yüzünden çıkacağını söylüyor. Bunun yanında enerji israfı da ön sırada, bir ampulle aydınlanacak alanlarda beş ampul kullanılıyor. Giyim, aksesuar, kullanılan eşya israfı da almış başını gidiyor. Eskitmeden atıp, yerine yenisini almak hat safhada.

İsraf alışkanlığı günah sektörünü oluşturan en büyük etken. Yüce Rabbimiz; bu durumu kuranı keriminde şöyle buyuruyor. “Ey insan oğlu akrabaya, yoksula, yolda kalmışa, hakkını ver, büsbütün de saçıp savurma.(isra suresi;26.ayet) “Çünkü boş yere saçıp savuranlar, şeytanın kardeşleridir. Şeytan ise RABBİNE karşı nankördür. (isra suresi;27.ayet)  “Hem cimrilik ederek, elini bağlayıp boynuna asma. Ne cimri ol. Nede keseyi sonuna kadar açan savurgan. Yoksa kınanmış bir halde pişmanlık ve üzüntü içerisinde oturup kalırsın.(isra; suresi.29.ayet

...

En büyük israf; zamanın israfıdır. İnsanoğlu zamanın kıymetini bilmiyor. Çünkü yaşadığımız her anın hesabını verme endişesi taşımıyor. Kuran mesajından, yaratılış gayesinden uzak günü birlik hayatı benimsemiş. Toplumun bu halden ve ortamdan kurtulması için, ivedilikle, israfın toplum gündemine getirilmesi, insanımızın bilinçlendirilmesi, eğitim çalışmalarına önem verilerek, okullarda israf dersi konması. İsrafı önleyecek kamu spotlarının hazırlanması, her ferdin israfa karşı duyarlı hale getirilmesi 

İsrafın büyüklüğü, kaybedilen imkânın çok, imkanını kaybettiği nimetin büyüklüğü ile ölçülür. Burada kaybedilen ALLAH’IN rızası ve cenneti kaybetmenin göstergesidir. Bu rakkamlarla ifade edilemez. ALLAH cümlemizi, ALLAH’A KUL OLMA ENDİŞESİ TAŞIYAN, İSRAFTAN KAÇINANLARDAN EGLESİN. Amin.

Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?