İSRAİL’İN ÖFKESİ

29-01-2016

Uzun yıllardır İran’a uygulanan ambargo kaldırıldı.

Bloke edilen yüz milyar civarındaki para serbest bırakıldı.

ABD ve AB Ülkeleri İran’la birçok konuda iş birliği yapmaya hazır ve nazırlar.

Enerji işbirliği, teknolojik iş birliği, büyük pazarlar kurma, sanayi ve ticari antlaşmalar vs.

İsrail’i Amerika’ya rağmen içinde bulunduğu ambargolu ve yaptırımlı yıllarda bile tehdit eden tek ülke İran idi.

İsrail’i 24 saatte yerle bir ederim diye tehdit ediyordu. İçinde bulunduğu zor şartlara rağmen.

İsrail bu gelinen noktada hem öfkeli, hem tedirgin hem de değişik stratejiler yaratmak zorunda. Eminim ki uykuları kaçıyor, grogi durumundadırlar.

Güçlenen ve dünyaya açılacak olan İran’ın geldiği politik, ekonomik ve popüler durumla İsrail’e nasıl bakacak?

İsrail politikasında her hangi bir değişiklik olup olmayacağı konusunda bir şeyler söyleyip yazmak için henüz erken ama yakın bir gelecekte bu sorunun cevabını kaynağından öğreneceğiz.

Bu arada ABD’deki Yahudi lobileri ABD’yi hayli sıkıştırır zor durumlara sokacaklarının sinyalleri geldi bile.

Baksanıza İsrail’in açıklamalarına İran’la DAEŞ arasında seçenekleri olsa DAEŞ’ i tercih edeceklerini ayan beyan vurguluyorlar.

Bu önemli ve tehlikeli açıklamaların altında birçok ülkeye anlamlı ve tehdit dolu mesajlar yattığına inanıyorum.

Anlaşılan İsrail hem rahat durmayacak hem de boş durmayacak.

Yeni taktik ve stratejiler üretecek böylesi negatif davranışlar İsrail’e yakışır işte İsrail tam olarak bu. Dünyanın huzurunu kaçıracak böylesi faaliyetlerde bulunabilecek tek problemli ülke.

Dünya sahnesinde uluslar arası henüz jelatinden çıkmamış yeni, yeni oyunlar, taktikler, saldırılar göreceğiz ve belki de dudak ısırtacak nitelikte olacak bu oyunlar, bu kumpaslar şahsen beklentileri içindeyim.

Tanıdığım ve uzun yıllardır politikalarını, kirli oyunlarına şahit olduğum İsrail bunu yapar. İsrail kendi çıkar ve menfaatleri uğruna legal illegal her şeyi yapar. Geçmişte de yaptığı gibi.

Sanırım bu evreden sonra tüm dünya ülkeleri bir nebze olsun İsrail’in gerçek yüzünü, silinmiş makyajıyla daha net olarak görecek.

Hem de oldukça yakın bir gelecekte AB Ülkelerini, ABD’yi, Çin’i, Rusya’yı yanına alan İran’dan da büyük hamleler ve sürprizler bekliyorum.

Çok şey değişti daha da değişecek İran’ın sosyo-politik penceresinden bakılırsa.

Sonuç itibariyle Ortadoğu çok farklı gelişmelere, başlangıç ve sonlara olmayacak gibi…

Görünen yeni olgu ve algılara hedef olacaktır herkes her şeye hazır olmalı. Devletler bazında dış politikalar değişecek, değişmek zorunda kalacak.

Şartlar ve sürprizler gereği. İsrail’in öfkeli ve davranış bozukluğu onu ya saldırgan yapacak ya da haddini bilecek İran’ın kaldırılmış olan ambargosu İsrail’in her iki yüzüne şiddetle vurulmuş tokatlar olarak algılanabilir şimdilik grogi durumda ama rauntlar devam ediyor daha son raunda gelinmedi diye düşünüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?