İŞSİZLİK KENTİ BATMAN

21-11-2019

Aylar önce işsizlik kenti Batman diye köşe yazmıştım. Batman Sonsöz gazetesinde, yazarın makaleler arşivinde halen duruyor o yazdığım makale.

Bir kaç eleştiri almıştım bu konuda yazdığım için. Umrumda olmaz olumlu-olumsuz eleştiriler yeter ki hakaret bazında olmasın. Şimdi yine yazıyorum ama üzülerek yazıyorum bu sosyal sosyolojiyi ve gelinen duruma.

Uzun zamandır köşe yazarı olduğum Batman Sonsöz gazetesinde yazmıyordum. Bir takım nedenlerden ötürü hatta o nedenleri açıklama yapma gereği bile duymuyorum. Ancak yakın bir geçmişte gazetenin imtiyaz sahibi üstat ve sevilen gazeteci Ercan Atay Bey aradı beni ve sohbet ettik ne de olsa hem arkadaşız hem de hemşeriyiz. Tamam dedim tekrar başlarım yazmaya sizde ve işte sözümde durma adına yazıyorum. Açıklamadan geçemeyeceğim çok önemli bu arada diğer yerel gazetelerden kendilerinde yazmam için teklifler geldi kibarca onlarda yazmayacağımı belirtip geçiştirdim. İsimlerini deşifre etmek de etik olmaz bilinmesini istedim.

***

Neyse ana caddeden ayrılmadan esas konumuza gelelim. Bu temayı yazmak inanın beni üzüyor keşke tersi olsaydı ve ben mutlu olarak istihdamın en yüksek kenti Batman diye yazmış olsaydım ancak gelinen durum itibariyle maalesef yazamıyorum.

Ancak araştırmacı yazar olarak bir çok araştırmalar yaptım ve şok oldum adeta neden mi? bir çok zengin Batmanlı iş adamları yatırımlarını Mersinde, Adana da, İstanbul da ve İzmir gibi illerde yapıyorlar. Hatta yurt dışında bile yapanlar var değişik iş alanlarında ama bayağı zengin iş adamları.

Oysa köklerini unutmayıp doğdukları il olan Batmanda iş alanları açmaları ve Batman ekonomisinin kalkınmasında aktif katalizör rol almaları çok efsane olurdu; olmasına ama realite hiç de öyle değil bu konuda çok üzgünüm. Uzun yıllardır Batmana gelmedim gelemedim bu da benim vefasızlığım ki… itiraf da ediyorum anlayacağınız bu konuda resmen kendimi suçlu his ediyorum, kısmet olursa bir gün mutlaka geleceğim.

***

Çok sağlam kaynaklardan aldığım haberlere göre Batman da esnaf ve küçük çapta iş yerleri yazıktır ki ekonomik kriz içindeler. İşsizlik fazlasıyla yüksek trend’de grafiksel olarak.

Desem ki en başta seçim sahasında pembe tablolar çizen ve konfor lüx bir yaşam vaad eden siyasiler çok mu masumdurlar? kesinlikle değiller.

Ne yapıp yapmalı Batmanın işsizliğini ve istihdamı ele alıp o mert cesur çalışkan inanları aktif hale getirmek gerekir görüşündeyim. Belki zaman alır belki çok sarp ve dik bir rampayı çıkmaya benziyor bu durum ama asla imkansız değil, istemek sahip olmanın yarısıdır diğer yarısı da eyleme geçmektir.

Ben Batmanlı iş adamlarıyla sivil toplum örgütlerinin yöneticileri oranın tüm millet vekillerinin bir araya gelip kalben bu konuya eğilmeleri halinde görülecek ki kademelide olsa üstesinden gelirler diye düşünüyorum.

Özel not: Batman Sonsöz gazetesinin tüm yazarlarına ve ekibe saygılarımı selamlarımı da iletiyorum. En başta tekrar benim yazmamı tetikleyen değerli üstat gazeteci Ercan bey başta olmak üzere tüm çalışanlarına emekçilerinden yazarlarına kadar.

Değerli okur kısmet olursa her gün olmasa bile haftada bir kaç köşe yazacağımı umuyorum. Kalın sağlık ve mutluluklarla saygın Batmalılar ve değerli Sonsöz okurlarımız...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?