Kadir gecesi

Kadir gecesi
26-04-2022

Kadir gecesi Ramazan ayının gecelerinde gizlenmiş bin aydan daha hayırlı bir gecedir.

Adını Kur'anda ki surede alan bu gece, belki de Yüce Allah'ın biz kullarına Ramazanın bir ikramıdır.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Ebu Hüreyre  (ra)den rivayet edilen bir hadiste:
 "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek, Kadir gecesini ibadet ile geçirirse günahları bağışlanır." (Buhari ve Müslim)
Ne güzel bir müjde, kaçırılmayacak bir fırsat, belki bir daha bulunmayacak bir imkandır.

Kur'anda Kadir suresi 1-5 ayetleri:
"Şüphesiz, biz onu (kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner." (diy. meal)

Yüce Allah biz kullarını af etmek ve rızası ile cennette koymak için fırsatlar sunmakta, hata ve günahlarımızın affı içinde bize imkanlar vermektedir. Bu imkan ve fırsatın en önemli gecelerinin başında ise Kadir gecesi gelmektedir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ibn. Ömer'den (ra) rivayete:

"Rüyanızın son yedi gece üzerinde birleştiğini görüyorum. Buna göre kadir gecesini aramak isteyen, onu Ramazanın son yedi gecesinde arasınlar." (Buhari ve Müslim. riy. sal. 1190)

BEDİÜZZAMAN:

Yarın gece Leyle-i Kadir olmak ihtimali çok kuvvetli olmasından bir kısım müçtehidler o geceye Leyle-i Kadr'i tahsis etmişler. Hakikî olmasa da, madem ümmet o geceye o nazarla bakıyor, inşâallah hakikî hükmünde kabule mazhar olur. (Şualar)

Onun içindir ki ramazanın yirmi yedinci gecesi oldum mu bir başka heyecan ve aşkla Kadir gecesi niyetiyle camiler doldurulur ve bu geceyi ihya edilmeye çalışılır.

Bu gece özel bir ibadet biçimi olmamakla beraber yapmamız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz.

Bu gecede Camide ve "İtikafa girmeye niyet ettim" yeterlidir. İtikaf'i Cuma namazı kılınan camide yapmamız daha efdaldır.

Hz. Aişe'den (ra) rivayetle: "Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ramazanın son on gününde itikafa girerdi ve; "Siz Kadir gecesini ramazan ayının son on gününde arayınız" buyurdu. (buhari ve Müslim. riayz. sal. 1191)

Kılmamış olduğumuz kaza namazlarımızı kılmalı, dua ve istiğfar etmeliyiz.

Hz. Aişe den (ra) şöyle rivayet edilmiştir: Resulullah sallallahu aleyhi ve selleme "Bir gecenin kadir gecesi olduğunu bilirsem o gece nasıl dua edeyim?" diye sordum. O sallallahu aleyhi ve sellem de şöyle buyurdu: "Allah'ım Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet,de." (tirmizi)

Anne-Babanız, yakın ve uzak akrabamız, yakın ve uzak komşularımızın duasını almaya çalışalım.

Fakirleri, yetimleri, kimsesizleri, aile efradımızı, yanımızda çalışanların gönül rızasını alalım. İmkanlarımız dahilinde ihtiyaç sahiplerine yardım edelim.

En az yetmiş defa tövbe (aslında her gün yapmamız gerekir.) ve istiğfar edelim.

Kendimize, yakınlarımızı, sevdiklerimize, komşularımıza, ülkemize ve tüm İslam aleminin selameti için dua edelim.

Kur'an okuma, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bolca salavat, tövbe, zikir ve tefekkür ile geçirmeye çalışalım.

Bu Kadir gecesi belki de son kadir gecemiz olabilir. Seneye ömrümüz yetmeyebilir. Fırsatı iyi değerlendirelim.

DUA VE SELAMLARLA

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?