KARİYER HAYATINDA MOTİVASYON VE ADAPTASYON

27-11-2020

Merhaba değerli okurlarım, bu hafta insanları geliştirmek adına kurduğumuz platform olan Gelişim Kuşağı’nda Planlama Birimi Üyemiz Sayın Kübra Aymak Hanımefendi’nin moderatörlüğünde; Best Çözüm Kurucusu, CEO ve İcra Kurulu Başkanı Sayın Sadullah Aydın Hoca’mızla “Kariyer Hayatında Motivasyon ve Adaptasyon” adlı eğitimi gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
Yazıma ilk önce “motivasyon” ve “adaptasyon” kavramlarını açıklayarak başlayacağım. Motivasyon, bireylerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere kendi arzu ve istekleri ile davranmaları sürecidir. Bu tanımdan yola çıkarsak hedeflerimize ulaşabilmek için kendimize doğru motivasyon kaynaklarını keşfetmemiz önemlidir. Adaptasyon veya uyum, doğal seleksiyonda başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Sıfat olarak yani böylesi bir özelliği tarif etmek için“adaptif” terimi kullanılır.
Kendimize ilk önce şu soruyu yöneltmeliyiz: “Bizi motive eden nedir?” Kimileri bu soruya karşılık sevgi, kimileri başarı diyebilir ya da kimileri kariyer, kimileri eğlence diyebilir. Bu soruların cevabı tamamen kişiden kişiye değişebilir. Nerede olabileceğimizi ve bunun için neye sahip olmamız gerektiğini bilirsek motivasyonda dengeyi sağlarız.
Motivasyon sürecinde koşulları zorlaştıran sebepleri iyi belirlemek gerekir. Belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için engel olan durumları ve bizi hedefe ulaştıracak olumlu durumları daima göz önünde bulundurmalıyız.
Kariyer hayatı beklediğimiz şekilde olmayabilir. Planlanmış kariyer hayatında sapmalar olur. Her insanın motive olma şekli farklıdır. Kimisini ücret, başarma isteği, kimisini saygınlık, kimisini eğlenmek, hedeflerimiz motive eder ancak bu hedefler ulaşılabilir olmalıdır. Kendisini tanımayan insan hiçbir şekilde başarılı olamaz. Yüksek beklenti içinde olmamalıyız. Hedeflerine ulaşmak isteyen insan, güçlü ve zayıf yönlerini tanırsa özgüveni daha da artar ve bunlara daha kolay ulaşır.
İçinde bulunduğumuz veya bulunacağımız şartlara hazırlıksız olmamız motivasyonda hayatı zorlaştırır. Kariyer hayatımızda iletişim çift taraflı olmalıdır. İçinde bulunulan ortam, çevremizi kontrol etme ve yönlendirme isteği,  insanların kendisini tanımaması hayatı zorlaştırır.  Egodan sıyrılırsak işimize kendimize veririz. 
Duygular, birikimler, işini severek ve sabırla yapmak, mücadele etmek gibi hayatı kolaylaştıran her şey motivasyonu artırır. 
   Bir sonraki eğitimlerimize katılmak için bizlere sosyal medya aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Gelişim Kuşağı ekibi olarak sizleri seviyoruz.  Diğer yazılarımda görüşmek dileğiyle şimdilik hoşçakalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?