KİRAYA VERİLMİŞ AKILLAR

30-04-2018

Son dönemde batıdaki arkadaş çevremde sık sık karşılaşırdım bu isimle, herkes ondan bahsedip dururdu. Kimdi bu adam nedir, ne özelliği vardır?

Neden bu kadar ilgi duyuyor insanlar bu OSHO denen adama, biraz kurcaladım tabi, bir de ne göreyim tam da bu konuyla ilgili netflixte bir belgesel yayınlandı bu tarikat hakkında. Wild Wild Country isimli Belgeseli muhakkak izlemelisiniz ve bu şarlatanlığa şahit olmalısınız. İnsan akıl sır erdiremiyor olanlara, dışarıdan son derece mütevazi görünen bir adam neden aynı renk aynı model 300 Adet Rolls Royce araca sahip olur dersiniz? Valla ben pek bi mantık bulamıyorum. Ve cidden gerçek manada nasıl aydınlanacağız çok merak ediyorum. Aklı, Bilimi ne zaman rehber edineceğiz, ve benim ömrüm yetecek mi o günlere ondan bile şüpheliyim.

EĞİTİMİ DERT EDELİM...

ADAMIN tipine bakıyorsunuz herhangi bir karizma ibaresi yok. Söylemlerine bakıyorsunuz elle tutulur pek bir şey yok. Ama gelin görün ki tüm dünyadan okumuş yazmış yüz binlerce insan eşini dostunu terk edip bu adamın peşinden gitmiş. Adı Osho. Bir Hintli tarikat lideri. Hikâyesi şu ara Netflix’in en çok izlenen belgeseli ‘Wild Wild Country’de...

AKIL ALMAZ BİR HİKÂYE

Osho Hindistan’da başladığı küçük çaplı tarikatını kısa sürede global bir operasyona çeviriyor. Aralarında meşhur ‘Baba’ filminin yapımcısı dahil yüz binlerce okumuş, yazmış varlıklı insanı kendisine mürit yapıyor. 1980’lerde Amerika’ya taşınarak devasa bir kent inşa ediyor. Kendine ait barajı, okulu, havaalanı hatta belediye ve polisi olan bir şehir... Bu hızlı büyüme sürecinde tarikat önüne çıkan tüm engelleri yasadışı yollardan da olsa aşıyor. Yasadışı yollar içinde adam öldürme de var, Amerikan tarihinin en büyük biyolojik terör saldırısı da (Bir yerel seçim günü seçmenler hasta olup sandığa gitmesin diye tüm restoranlardaki salatalara zehir katıyorlar!). Bütün bu detaylar tarikat içindeki bir çatlak ile ortaya çıkıyor ve ardından başta Osho olmak üzere pek çok kişi ülkeden sınır dışı ediliyor... Hikâye burada bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Adam bu skandalın ardından Hindistan’a dönüp dükkânı yeniden açıyor.... Ve inanmayacaksınız ama bu sefer eskisinden daha çok kişi kendisini takip ediyor. Bugün de ölümünden yıllar sonra bile her sene yüz binlerce insan dünyanın dört bir yanından adamın öldüğü yere akın ediyor.

FORMÜL BELLİ!

Peki bu kadar insan neden böylesine akıl almaz bir yola girer? Bu soruya yanıt vermenin ilk adımı meselenin evrensel olduğunu ve bir kültürle sınırlı olmadığını görmekten geçiyor. Hindistan’daki Osho’nun benzerini Japonya’dan Amerika’ya her yerde bulmak mümkün. Hepsinde aşağı yukarı formül aynı. Sadece kulağa hoş gelen şeyler söyleyen bir adam. Dünyanın karmaşık dertlerine derman bulur ve aklını kiraya veren insanları peşine takar...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?