KIŞ İLE İLGİLİ BİRKAÇ ANEKDOT

29-12-2017

Her mevsimin kendine göre güzellikleri vardır. 
Karasal iklimin etkili olduğu bir bölgede yaşadığımızdan belki iklimlerin abartılı hallerini yaşıyoruz, ancak yine de farklı mevsimlerin farklı renk ve özelliklerini yaşamak güzeldir. 
Bizde kışlar çok çetin geçmez. Çoğu yere göre yumuşak geçer kışlar Batman’da, yazın o yakıcı güneşinin tersine. Ve yine kış aylarını yaşıyoruz.
Şimdi, geçen senelerde kış aylarında yaşananları hatırlıyorum. 
Çamur deryasına dönmüş yollar, patlak kanalizasyon hatları, caddeleri Venedik’i andıran arka mahalleler…
Temennim bu sene bunlarla ilgili önlemlerin alınmış olmasıdır. 
Bir İsveç atasözü “Kötü hava yoktur, yanlış elbise vardır” der. Hava şartları, durum ne olursa olsun önlemler alındığı zaman bundan ya hiç etkilenmez ya da en az etkilenilir. 
Geçen senelerde gerek gazetemizde gerekse de diğer yerel basın organlarında sık sık çamur deryasına dönmüş yollarda yalpalaya yalpalaya okuluna gitmeye çalışan minikleri, evlerinden çıkamayan vatandaşları görüyorduk. 
Bunlar günlerce bazı mahalleleri, semtleri etkiliyordu. Sel sularına karışan kanalizasyon sularının sağlık için oluşturduğu risk de ortada. 
Bunları havanın hafif bozulmaya yüz tutmuş olduğu bir dönemde ele alarak bu durumların önüne geçilmesini temenni ediyorum. 
Şehrin ana hatlarında yapılan yoğun çalışmaların kenar semtlerde de, özellikle alt yapı konusunda, yapılması gerekmektedir. 
O semtlerde yaşayan vatandaşların beklentileri bu yöndedir. 
Yine kışın caddeler, sokaklar yağmur suları nedeniyle su birikintilerine ev sahipliği yapabiliyor. Bu durumda bazı düşüncesiz sürücüler, şehir merkezinde hız sınırına da riayet etmeyerek kaldırımlardan geçen vatandaşların üstüne su sıçratmak suretiyle, yayalara problem çıkarabiliyorlar. 
Buradan en azından bu yazıyı okuyan araç sahiplerine, sürücülere seslenmek istiyorum. 
Lütfen kışın aracınızı daha dikkatli kullanın! 
Vatandaşlara böyle problem çıkarmaya kimsenin hakkı yok. Vatandaşlar çamur içinde evlerine gitmek zorunda kalıyor sonra. 
Bu durumu yazmamdaki neden geçen gün böyle bir olaya tanık olmuş olmamdır. Birbirimize saygı duyarak, birbirimizin işini kolaylaştırarak yaşamalıyız.
Kışla ilgili söylenecek çok söz var. 
Yeri geldiğince değiniriz.
Şunu da hatırlatmak isterim ki, kış aylarında fakir fukaranın durumu ortadadır. 
Çocuklarına soba yakamadı diye intihar eden annenin haberi hala taze durmaktadır. 
Özellikle maddi durumu iyi olan vatandaşlar bu aylarda  maddi imkanları olmayan vatandaşlara yardımcı olmalıdır. 
Bu da ihmal edilmemesi gereken bir konudur.
İyilik dolu günler dileğiyle.
Yeni yılınız da mutlu, huzurlu olsun

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?