KIŞIN NASIL BESLENMELİYİZ?

15-01-2021

Sevgili Sonsöz Gazetesi okurları herkese merhabalar…
Soğuk havalar vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır, vücut direncini düşürerek hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Peki kışın beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?

Sebze ve Meyve Tüketimi
Kış mevsimi meyve ve sebzeleri(portakal, greyfurt, lahana, ıspanak, kabak, salatalık, zencefil, mantar, pırasa, turp, karnabahar, karalahana, yer elması, Brüksel lahanası, bal kabağı, kereviz ve pazı gibi) taze olarak ve porsiyon kontrollü tüketilmelidir. Özellikle C vitamini kaynağı olan portakal, mandalina, kivi, brokoli, lahana, greyfurt, ananası bağışıklığımızı güçlendirmek için sık tüketmeliyiz. Balkabağı yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler, 1 porsiyonu(100 gram)günlük C vitamini ihtiyacının %35’ini karşılar.

Et Tüketimi
Kırmızı et harici omega 3’ten zengin olan balıklar ve tavuk da beslenmeye dahil edilmelidir. Et ve diğer besinleri pişirirken ızgara, buğulama, fırın veya haşlama yöntemleri tercih edilmelidir.

Sıvı Tüketimi
Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin(zararlı öğeler) atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Kışın karşılaşılan en büyük sorunlardan biri su tüketiminin azalmasıdır. Hava soğuk olsa dahi su tüketimi ihmal edilmemelidir. Kg başına 30-35 ml olacak şekilde su tüketilmelidir.

Öğün Sayısı ve Örüntüsü:
Günde 3 ana ve en az 2 ara öğün tüketilmeli ve öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda; az yağlı peynirler, domates-salatalık gibi taze sebze-meyveler ve içecek olarak da süt, ıhlamur, kuşburnu gibi içecekler tercih edilebilir. Akşam yemekleri ise hafif olmalı ve çok geç saate bırakılmamalıdır. Her besin grubundan her öğünde tüketmeye özen gösterilmelidir. Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almak yani ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri günlük gereksinimlerimize göre tamamlamamız özellikle kış aylarında vücudun kendi koruma sistemini sağlamlaştırması adına oldukça önemlidir.

Porsiyon Boyutu
Çok fazla yemekten kaçınmak için ailenizle birlikte masada yemek yemeyi deneyin ve televizyonu kapatın, daha küçük tabaklar kullanın ve tabağınızın yarısını sebzeler için ayırın.

Bitki Çayı
Yoğun kafein, kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalı; kahve yerine bitki çayları(ıhlamur, nane-limon ve yeşil çay) içilebilir.

Paketli ve Çeşitli İşlenmiş Besin
Paketli ve her türlü işlenmiş besin, şeker ve şekerli yiyecekler, gazlı içekler tüketimi kısıtlanmalı; mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Gecelerin uzamasıyla birlikte atıştırma isteği ve karbonhidratlı besinlere yönelim de artmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Yüksek enerjili besinler yerine meyve ve kuruyemiş tüketilebilir.

D Vitamini 
Güneşli gün sayısının azalması D vitamini eksikliklerine sebep olabilir. Ortalama günlük 20-25 dakika güneşlenmeye çalışılmalıdır.

Sarımsak
İçerdiği allisin ile doğal antibiyotik özelliği taşır.3 ay sarımsak özütü verilen 146 kişiden %70 oranında soğuk algınlığı riskinin azaldığı gözlenmiştir. Kış ayı boyunca anlayacağınız üzere sarımsağı sofradan eksik etmemekte fayda vardır.

Egzersiz 
Bol egzersiz, dışarı çıkmıyorsanız bile hareket kazanmak için evde yapılabilecek egzersizlere yönelim sağlanmalıdır.(ip atlama, yürüyüş, dans etme, pilates gibi)
Unutmayın en değerli giysiniz vücudunuz. Sağlıklı beslenerek ona iyi bakın.
Sağlıkla kalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?