KİTAPLAŞALIM

26-09-2014

Hazır eğitim-öğretim sezonu yeni açılmışken kitap konusuna değinmek istiyorum.

Son birkaç gündür facebook, tweetter gibi sosyal paylaşım sitelerinde gördüğüm kitap toplama kampanyaları dikkatimi çekti.

İlimizde farklı okullardaki öğretmenlerin başlatmış olduğu birkaç kampanyayı görünce bunun benzerlerinin bütün okullardaki eğitimciler tarafından, hatta mümkünse İl Milli Eğitim Müdürlüğü-Valilik-Belediye gibi kurumlar nezdinde de gerçekleştirilmesini arzuladım.

İlkokuldan ortaokullara, liselere varıncaya kadar bütün okulların zengin-geniş kütüphaneleri olmalı ve aynı şekilde ferah okuma salonları olmalı.

Bunun için Batmandaki basın mensubu arkadaşlarımızdan-cemiyetlerimizden de destek beklemek haksızlık olmaz sanırım.

Batman basınımız hem bu konuda birlikte hareket ederek kitap toplayabilir hem de yapılan bu tür kampanyaları haber olarak okuyucularına-izleyicilerine duyurabilir. Bu sayede evlerimizde iş yerlerimizde süs olarak tuttuğumuz kitaplar tozlu raflardan alınarak genç beyinlerin önüne konabilir.  

Bir çocuğa sürekli “Okumak iyidir, oku!” demek ayrı, bir kitap hediye etmekten başlayarak okumayı özendirmek ayrıdır.

Ben buradan çağrımı yineliyorum; basını-memuru-esnafı-vatandaşı bir araya gelelim ve ilimizde hem kitap toplama hem de kitap okuma kampanyaları başlatalım.

Geçen bir ankete baktım, ankette Türkiye’de illere göre kitap okuma yüzdeleri-dağılımları ele alınmış. Ankete göre Batman’da kitap okuma yüzdesi bazı illere göre iyiyse de bu oran ancak yüzde 4-5 potasındaydı. Batman gibi genç nüfuslu bir il için bu çok düşük bir rakam. Hele de bu rakamı sigara-uyuşturucu madde bağımlılarının sayısıyla kıyasladığımızda bir kez daha düşük bir rakam diyebiliyoruz.

Merkezde başlatılan bu kampanyalar illa ki okullarla öğrencilere faydalı olacaktır. Ama köy okulları hele de ücra yerlerdeki, merkezden uzak yerlerdeki köy okullarına bir raf kitap götürdüğünüzde tarifi imkânsız bir iyilik etmiş olacaksınız. Köy ortamında, kır hayatında bu gençlere-çocuklara dünyayı, hayatı daha iyi algılama-öğrenme imkânı sunacaksınız. Emin olun, o kitaplar defalarca okunur. Köy ortamındaki sıkıntıları-imkânsızlıkları herkes bilir. İnternet yok, akıllı telefon yok, playstation salonları yok, kahvehane ortamları yaygın değil. Okumak-öğrenmek isteyen gençlere hem bir teşvik hem de bir imkân sunması bakımından çok faydalı olacaktır.

Evinizde kullanmadığınız ders kitaplarından, romanlara, ansiklopedilere varıncaya kadar tozlanmış onlarca eser varken ve bunlara gereksinim duyan, ihtiyaç duyan insanlar varken bu kitapları tozların içine mahkûm etmek hem kitaplara hem de ihtiyacı olanlara haksızlık olur.

Sobada kitap yakmayın, tandırda da yakmayın…

Eğitime katkı için bir meşale yakın ve kitaplarınızı ihtiyaç sahiplerinin istifadesine sunun.

Bu tür etkinlikleri desteklemek ve hatta öncülük etmek lazım. Sason’un Gercüş’ün ücra köşelerindeki köylü öğrencilerin de sedasını işitmek ve duyurmak gerekir.

Kitaplar…

Aydınlık yarınlarımız için kitaplar diyorum.

Okunmak içindir kitaplar…

Onları gözetleyen gözlere ulaştıralım.

Kitaplaşalım, kutuplaşmayalım.

Haydi Batman…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?